Denk je eraan een eReader te kopen, dan zet Knack Weekend je graag op weg.

VRAGEN STELLEN

WAAR ?

Deze vraag bepaalt het type scherm van je elektronische lezer. Wil je in de zon een boek lezen, dan is een eInk-scherm aangewezen. De techniek is vergelijkbaar met die van het etch-a-sketch-bord waar je als kind op tekende. Gebruik je de lezer binnen of in donkere omgevingen dan is een computerscherm, als dat van de iPad beter. Een eInk-scherm blijft echter in alle omstandigheden aangenamer om een lange tijd te lezen.

WAT ?

Vraag je steeds af wat je verwacht van je eReader, voor je betaalt voor overbodige functies. Gebruik je het enkel om boeken te lezen, kies dan voor een eInk- lezer van Kindle of Sony. Wil je ook mails beantwoorden, magazines lezen of apps downloaden, koop dan een Ipad of Nook Color.

HOEVEEL ?

Een eReader hoeft niet veel te kosten. Voor honderd euro koop je een eenvoudige Kindle of Kobo met eInk-scherm. Elektronische lezers met touchscreen, internetverbinding en duizend-en-één applicaties, zoals de Ipad, zijn duurder. eBoeken zijn gemiddeld een vierde goedkoper dan hun papieren variant.

INTERACTIEVE EBOEKEN EN APPS ?

Is het antwoord ja, kies dan voor een tablet met een iOS of Android besturingssysteem.

eREADERS

1. KOBO WIRELESS EREADER

6-inch eInk, draadloos, 221 gram, 1 GB, gedownloade eBoeken ook gemakkelijk leesbaar op andere apparaten, richtprijs: 69,95 euro.

2. KINDLE 3

6-inch eInk, 50 procent meer contrast, 241 gram, 4GB, batterijduur tot één maand, wifi, richtprijs: 95 euro.

3. IPAD

9,7-inch multi-touch-breed-beelddisplay, iOS 4-besturingssysteem, dual-core A5-chip, vanaf 16 GB, batterijduur 10 uur, wifi en 3G, twee camera’s voor Facetime en HD-video-opnamen, richtprijs: vanaf 479 euro.

4. BEBOOK NEO

6-inch eInk, Wacom touchscreen, 298 gram, 512 MB, draadloos toegang tot ebookshops, richtprijs: 629 euro.

5. SONY READER TOUCH PRS650

6-inch Pearl eInk, uitbreidbaar geheugen, 220 gram, 2GB, MP3-afspeelmogelijkheid, richtprijs: 229 euro.

BIBLIOTHEEK

Amazon.com verkoopt vandaag meer digitale dan papieren boeken, met dank aan de Kindle, de elektronische boekenlezer van de Amerikaanse webgigant.

Bol.com is de grootste online boekenwinkel van Nederland met meer dan 7000 digitale titels. 200 daarvan zijn gratis beschikbaar.

E-boek.org is een initiatief van boek.be, de vakvereniging van het Vlaamse boek, en biedt Nederlandse (8440), Franse (1280) en Engelse (134.000) titels.

iBooks is een app van Apple voor je iPhone of iPad. Het is tegelijk een boekenkast en een (beperkte) boekenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content