Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

NOOIT UIT DE MODE

“Het lijkt wel of hun knieën zijn samengeschroefd”, zei Norman Parkinson toen hij in de jaren dertig begon als fotograaf van deftige debutantes. “Ik ken geen meisjes die er zo stijf bij zitten. De meisjes die ik ken, rennen en klimmen over muren.” Parkinson maakte al snel de overstap van de high society naar mode, en werd in tijdschriften als Vogue, Harper’s Bazaar, Queen, Life en Town & Country erg geliefd voor zijn specifieke stijl, die men action realism noemde. Zijn modellen springen, ze zitten op een struisvogel, of ze leunen op een koe. Ze leven. Met een oog voor esthetiek en zin voor humor maakte Parkinson andere modebeelden dan de elegante statische plaatjes die men gewend was. Dynamischer, speelser, maar altijd chic. Een foto van zijn lievelingsmodel en later vrouw Wenda, in een kasjmier twinset, zittend naast een man met pet in een typische Engelse pub, kon in 1951 nog een ware controverse ontketenen op de Vogue-redactie. Ongehoord, een vrouw in een openbare bar, zeiden ze, en dan nog in het gezelschap van een arbeider.

Parkinson had een grote witte snor en een twinkel in zijn ogen. Met het ouder worden ging hij steeds meer lijken op een kolonel uit vervlogen tijden. Soms raakte hij misnoegd over de mode, en over de keuzes die tijdschriften maakten uit zijn werk. Maar altijd gingen de pretlichtjes aan als hij fotografeerde, want hij hield van vrouwen. “Vrouwen zijn moediger, werken harder, zijn eerlijk en direct”, zei hij ooit. En zij adoreerden hem. “Ik heb wel eens aan de Golden Gatebrug in San Francisco gebengeld, en op de rand van de Grand Canyon gebalanceerd”, herinnerde model Jan de Villeneuve zich. “Best wel gevaarlijk. Maar het was voor Norman en dan deed je dat gewoon.”

Modereizen brachten hem naar Australië, Jamaica, Haïti en India, waar hij de chauffeur de raad gaf om “de eerste straat rechts en de tweede links te nemen, tot zich een goede foto aandient”. En in 1975 naar de Sovjet-Unie, waar de negentienjarige Jerry Hall op allerlei monumenten poseerde, op de voet gevolgd door waarschijnlijk verheugde KGB’ers.

23 iconische Norman Parkinsonbeelden zijn te zien in ‘Travel in Style’ in Espace La Vallée, Chic Outlet Shopping La Vallée Village, net buiten Parijs, van 15 september 2012 tot 6 januari 2013. Info : www.LaValleeVillage.com.

LENE KEMPS

Partner Content