MONUMENTAL

De Bornemse Foundation Helan-Arts, opgericht door beeldhouwer Henri Lannoye, propageert sinds ’88 de monumentale kunst. Met name probeert de Stichting om overheid en bedrijfsleven ertoe te overhalen om de monumentale beeldhouwkunst te inkorporeren in de architektuur van nieuwe overheids- of bedrijfsgebouwen. Foundation Helan-Arts organizeert ook geregeld tentoonstellingen : zo loopt in het Bornemse park en de galerie van Henri Lannoye zelf de expositie Monumental Bornem, met binnen- en buitenbeelden van elf beeldhouwers onder wie Hanneke Beaumont, Etienne Desmet, Michael Prentice, Hilde Van Sumere en Bernard Verhaeghe. Verder is er werk van enkele juwelenontwerpers te zien.

Naar aanleiding van haar 125ste verjaardag organizeert de Nationale Plantentuin van België ook een tentoonstelling met een twintigtal hedendaagse monumentale kunstwerken in de Plantentuin in Meise. De artistieke koördinatie van Monumental Meise werd eveneens door de Foundation Helan-Arts verzorgd. Onder de deelnemers : Thierry Bontridder, Bert De Keyser, Marie-Paule Haar, Hubert Minnebo, Michel Moffarts en Félix Roulin.

– “Monumental Bornem” loopt in Luipegem 77, Bornem, dagelijks van 14 tot 18 uur, zaterdag gesloten. “Monumental Meise” in het Domein van Boechout in Meise is dagelijks open van 8 tot 17 uur. Allebei tot 2 november.

TOEVAL EN ASCESE

Aan haar tentoonstelling in het Brusselse gemeenschapscentrum De Zeyp is te zien dat Lieve Watteeuw zoekende is. Watteeuw is kunstenares én kunsthistorica, en weet dus als geen ander dat “alles” al een keer gemaakt is. Dus zoekt ze het in het toevallige, dat ze probeert te rationalizeren : het veranderlijke en beweeglijke dat op een bepaald punt haast bij toeval mooi kan zijn. Dat geldt zeker voor een reeks muurwerken die Watteeuw “Intieme Geschriften” noemt. Ze vertrok van tekeningen, gebaseerd op de kalligrafische techniek, die ze via de computer tot driedimensionele beelden uitwerkte, dan afgoot in polyester en vervolgens met tempera in zuiders aandoende, zachte tinten schilderde. “Bovengronds” heten vijf liggende skulpturen die volgens hetzelfde principe gemaakt zijn en vederlicht over de grond lijken te zweven. Alleen zitten ze vast aan zware, aluminium sokkels waarover ze bewogen kunnen worden. Hier duikt de “architekturale vorm” op, die Watteeuw verder wil uitwerken. Dat er progressie in haar werk zit, bewijzen enkele vroegere skulpturen uit 1993, die nog helemaal in de konceptueel-minimalistische sfeer zitten. En daar lijkt Watteeuw gelukkig uit te geraken.

– Lieve Watteeuw in De Zeyp, Van Overbekelaan 164 in Ganshoren, tot 31 augustus. tel. (02) 428.37.38.

DRAGEND WATER

Een kleine, maar heel mooie parktentoonstelling is die van het duo Els Dietvorst en Veronika Pot in het park Ter Beuken in Lokeren. Dietvorst & Pot maakten al enkele buiten-exposities in het Antwerpse, waarbij hun doorgedreven omgaan met écht organisch materiaal en de zoektocht naar de relatie mens-natuur opviel. Dat betekent niet dat hun werk in de back to nature- of new age-sfeer zit, integendeel : met hun opvallend eerlijke werk stellen ze pertinente vragen. Voor de skulpturen in het Lokerse park werd gekozen voor een citaat uit het boek Job : Het water slijt de rotsen af. Water niet alleen ten dienste van mens en dier dus, maar als dragende kracht. Met een specie van leem en stro plus allerlei ander materiaal bouwden Dietvorst & Pot drie kleine waterputten aan de ingang van het park, als baken voor deze tentoonstelling. Op het water van de vijver drijven enkele mens-figuren in stro. Eenden en waterkiekens hebben er bezit van genomen. Een “rode draad” door het park is de lange afsluiting die aan weerszijden uitmondt in kijktorens, die tegelijk wat weghebben van Indiaanse graven. Het indrukwekkendst zijn de leem-en-stro-wezens, versterkt met takken, die als dorstige oerbuffels naar de vijver lijken te trekken, op zoek naar water. Je kan veel dingen zien in deze skulpturale installaties, die allemaal met leven en dood, met komen en gaan te maken hebben. Hetzelfde lot is de werken beschoren : ze zijn bestemd om te vergaan door zon, wind en regen. Alleen de kijker kan dat enigszins tegenhouden.

– Dietvorst & Pot, tot 1 oktober in het Hof ter Beuken aan de Groendreef in Lokeren, alle dagen van 9 tot 21 uur. Tekeningen, maquettes en foto’s zijn te zien op de kulturele dienst (Torenstraat 1 in Lokeren), tijdens de werkdagen.

SIGNALEMENTEN

– Wie geen mogelijkheid ziet om de Biënnale van Venetië te gaan bezoeken, kan nog tot 20 augustus terecht in het Vlaams kultureel centrum De Brakke Grond in Amsterdam : daar werd een kleine tentoonstelling opgezet rond honderd jaar Belgische en Nederlandse aanwezigheid op de Biënnale van Venetië. Het projekt valt uiteen in verschillende delen. Zo loopt een multi-diaprojektie met foto’s die de Gentse fotograaf Dirk Pauwels maakte van de vijf Vlaamse en vijf Nederlandse kunstenaars bij de opbouw van hun paralleltentoonstelling “Onder Anderen”. Een ander luik vormen de catalogi van de zesenveertig voorbije Biënnales, met aandacht voor de Belgische en (later) Nederlandse kunstenaars die sinds 1895 deelnamen. De catalogi zijn vastgemaakt op mobiele staanders, en het is een sport op zich om alleen maar al die namen te lezen : wie is intussen vergeten, en wie niet ? Een lange toonbank in L-vorm, bedekt met een boel Biënnale-dokumenten, omsluit een andere installatie : foto’s op staanders van alle nationale paviljoenen, die intussen de Venetiaanse Giardini tot een kleine mini-stad gemaakt hebben. In de Ban van de Biënnale van Venetië loopt in de Brakke Grond, Nes 45 in Amsterdam, dagelijks van 10 tot 10 u.30, zondag van 13 tot 17 uur.

– Vrijdag 11 augustus begint de driejaarlijkse manifestatie A(rt)ssenede in de Oostvlaamse gemeente… Assenede. Voor de vijfde keer nu al wordt de klemtoon gelegd op de beeldende kunsten : zo’n 130 kunstenaars uit binnen- en buitenland plaatsen in en om het landelijke polderdorp hun kunstinstallaties die inspelen op de omgeving en gemaakt zijn op een vooraf door de kunstenaar gekozen lokatie. A(rt)ssenede leeft tot en met 15 augustus, naast de beeldende kunsten zijn er nog een boel andere aktiviteiten : poëzie, muziek, teater en zelfs een fotowedstrijd. tel. (09) 344.50.57.

MARC RUYTERS

Installatie van Els Dietvorst en Veronika Pot in Lokeren : op zoek naar water.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content