15 Gin-FishBeste viskok

Vischef Didier Garnich ontvangt enkel ’s avonds. Maar hij staat wel al om negen uur in zijn keuken. Vis en zeevruchten vragen immers veel werk en Garnich laat niets aan het toeval over. Al het voorbereidingswerk, zoals kuisen en fileren, doet hij zelf. Gin-Fish staat dan ook hoog aangeschreven bij visliefhebbers en in de Scheldestad behoort hij tot de top. Met zijn vaste formule gebaseerd op dagaangevoerde producten bekoort hij de puristen onder de fijnproevers. Less is more. Ook in het bord. Met zo weinig mogelijk manipulatie het maximum uit edele producten halen is niet iedereen gegeven. In zijn open keuken lijkt dat voor Didier Garnich een fluitje van een cent. Zijn vlotte aanpak aan het fornuis draagt bij tot de ontspannen en rustige ambiance. Als klap op de vuurpijl betaal je een zeer correcte prijs.

Haarstraat 9, 2000 Antwerpen, 03 231 32 07. Zondag en maandag gesloten.

16 PazzoNog altijd goed gek

Je zit er schouder aan schouder, maar niemand maakt daar een punt van. Met een gastheer en verkeersleider als William Wouters die langs de tafels zwerft, voelt iedereen zich opperbest. Een kwinkslag hier, een suggestiewijntje daar en laat de keuken maar lekker draaien. Chef Ingrid Neven kan haar mannetje staan en blijft culinair groeien.

Oude Leeuwenrui 12, 2000 Antwerpen, 03 232 86 82, www.pazzo.be.

Zaterdag en zondag gesloten.

17 Het Nieuwe PalinghuisRauwe en gekookte mosselen

Wie zich afvraagt wat ‘geparkeerde’ mosselen zijn, steekt hier best zijn neus eens binnen. Rauw uitgestoken kunnen ze qua fijnheid niet tippen aan platte oesters, maar ze leveren minstens evenveel culinair plezier op. Ook voor andere zeevruchten en verse vis blijft dit adres een van de betere opties in de stad. Professioneel vakwerk.

Sint-Jansvliet 14, 2000 Antwerpen, 03 231 74 45, www.hetnieuwepalinghuis.be.

Maandag en dinsdag gesloten.

18 Den AbattoirParadijs voor carnivoren

Den Abattoir ligt bij het Antwerpse slachthuis en is een vertrouwd adres voor ‘echte’ eters. In dit restaurant is alles net iets verzorgder dan in de eethuizen in de buurt en dan hebben wij het niet alleen over de kwaliteit van het eten, maar ook over het comfort en de bediening. Voor die meerwaarde betaal je natuurlijk. Lawaaierige havenbaronnen of bonzen uit de verzekeringswereld gaan zich te buiten aan tijdloze heerlijkheden als stoofvlees, stoemp met worst, beuling met appelmoes, kalfsnieren met jenever, lendenribstuk van 500 gram, paardenfilet van 300 gram of in de oven gegaarde côte à l’os van kalf (1,2 kg). Is het omdat de calorieteller bij de meeste gerechten in het rood staat, dat vrouwen hier in de minderheid zijn ?

Lange Lobroekstraat 65, 2060 Antwerpen, 03 271 08 71, www.abattoir.be. Maandag gesloten.

19 DômeHedendaags klassiek

Julien Burlat verwierf de Gouden Garde Het Jong Talent in de Knack Restaurantgids 2003-2004. Met de Vlaamse Sophie Verbeke opende de Franse kok het koepelrestaurant Dôme. Het gebouw werd in 1893 als café getekend door Jos Bascourt, de architect die menig burgerpaleis aan de Cogels-Osylei op zijn naam heeft staan. Julien Burlat ging in de leer bij Franse goden als Pierre Gagnaire, Alain Ducasse en Bernard Pacaud. Julien presenteert een persoonlijke versie van de keuken van de waarheid. Hij toont eerbied voor het seizoen en benadert eersteklasproducten met vakmanschap. Het duo opende in de Arendstraat 1 de schaal- en schelpdierenbistro Dôme sur Mer en in de Steenbokstraat 37 de bakkerij en kruidenier Domestic.

Grote Hondstraat 2, 2018 Antwerpen, 03 239 90 03. www.domeweb.be.

Zondag en maandag gesloten.

20 BernardinVaste waarde

Bernardin ligt bij de Sint-Jacobskerk en kwam op de plaats van Hungry Henrietta. Het hedendaagse eethuis heeft een ruime, open eetzaal met zichtbare keuken. De inrichting is aangenaam, heeft een industriële vloer van gepolijst beton en baadt in een zee van licht. Het achterhuis kijkt uit op een ommuurde binnenplaats. Op de kiezels wacht teakhouten tuinmeubilair. Bij mooi weer is het prettig toeven in deze begroeide stadstuin. Eigenaar en chef-kok is Bernard Lescrinier. Hij stelde een spijskaart samen met smakelijke, ongecompliceerde gerechten. Lescrinier was vier jaar souschef van het Antwerpse restaurant Margaux en werd gevormd in Gavroche in Londen en in De Karmeliet in Brugge.

Sint-Jacobsstraat 17, 2000 Antwerpen, 03 213 07 00, www.restaurantbernardin.be. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

21 MinervaOnder ons

Iedereen lijkt hier iedereen te kennen. Minerva is voor veel fijnproevende zakenlui een vast ankerpunt. Gedistingeer-de, klassieke service en een uiterst verzorgde keuken vormen de basis van het succes. Prima kader voor zakelijke gesprekken en ongestoord tafelen. Ook ’s avonds is Minerva een nostalgisch feestadres voor de verwende gastronoom.

Karel Oomsstraat 36, 2018 Antwerpen, 03 216 00 55, www.hotelfirean.com.

Zondag en maandag gesloten.

22 De kleine zavelWat een keuze

Voor een gevarieerde menukaart is De Kleine Zavel een aan te bevelen adres. Creatief en betaalbaar keukenwerk met bovenop een vlotte bediening maken van dit adresje een van de populairste horecazaken van de stad. Zelfs moeilijke eters zullen er hun gading vinden.

Stoofstraat 2, 2000 Antwerpen, 03 231 96 91, www.kleinezavel.be.

Zaterdagmiddag en maandag gesloten.

23 Dock’s CaféBezielde brasserie

Al vijftien jaar is deze verfijnde brasserie een vaste waarde aan de Scheldekaaien. Unieke keuze aan zeevruchten en meer dan twintig geselecteerde wijnen per glas. Chef Yannick Frooninckx werkte lang als souschef en nam de fakkel zonder problemen over. Hij kiest voor seizoenproducten, bij voorkeur afkomstig van kleinschalig werkende kwekers.

Jordaenskaai 7, 2000 Antwerpen, 03 226 63 30, www.docks.be.

Zondag gesloten.

24 ’t FornuisVaandeldrager

Hij hoort het niet graag, maar Johan Segers is de peetvader van de Antwerpse gastronomie. De minzame en uitzonderlijke chef komt nog altijd zelf aan tafel toelichten wat voor lekkers hij op de markt heeft gevonden. Alleen al de manier waarop hij dat doet, maakt hem uniek. In ’t stad zetten ze zo graag standbeelden, is er nog ergens een leuke locatie ?

Reyndersstraat 24, 2000 Antwerpen, 03 233 62 70.

Zaterdag en zondag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content