Met dit nummer stappen we weer een nieuw seizoen binnen. Niet dat we de zomer helemaal willen opgeven. Kat De Baerdemaeker beschrijft in “Voor bohemiens de luxe” (pagina 72) een ultiem zomers paradijs : Hideaway Zighy Bay op het Omaanse schiereiland Musandam. Het is een peperduur hotel, maar dit resort heeft niets van doen met de glitter van een Ritz of een Plaza. Het is een minimalistisch hotel, in de trend van de ecochic met een minimale ecologische voetafdruk en met op sociaal vlak betrokkenheid van de lokale bevolking.

Dichter bij huis zoeken we het zomergevoel op in een tuin in – of all places – Ertvelde. “Zomers en strak wit” (pagina 78) vertelt het ontstaan van een strak geregisseerde tuin met zwembad. Een tuin die net zo goed in Saint-Tropez had kunnen liggen.

Maar in dit ‘Terug naar school’-nummer spelen kinderen de hoofdrol. Styliste Sophie Pillen ging echt terug naar haar oude school en nam acht kinderen mee om de herfstmode te fotograferen (“Schoolmakkers”, pagina 30). Die modellen in de dop hadden er geen moeite mee om de nonchalant stoere kinderkleding te showen.

Verder is er aandacht voor kinderboeken (pagina 46), een piratenreis (pagina 42) en het betere kinderlied op de nieuwe cd van Kapitein Winokio (pagina 43).

Deze week starten we ook met een 6-delige serie over opvoeden. Kinderen en vooral hoe je ze groot krijgt, is vandaag een maatschappelijk thema. Bloggende moeders, ontelbare boeken over opvoeding en supernannies op verscheidene tv-zenders : zou opvoeden al ooit drukker bediscussieerd zijn ? Met twee kleuters in huis, is er naast mijn bed ook een boekentoren gegroeid en in bepaalde situaties durf ik mij weleens af te vragen wat supernanny Wendy zou doen. Simpele trucjes en kant-en-klare recepten helpen soms, maar gelukkig blijkt opvoeden niet alleen een kwestie van zwart of wit. Dat wordt alvast duidelijk in het eerste deel van onze serie waarin we een antwoord zoeken op de vraag : K3 of Vivaldi ? (pagina 36). Een tv-loos en cultuurbewust gezin getuigt en Magalie Biesmans van CultuurNet Vlaanderen geeft suggesties om kinderen met cultuur te verzoenen. Een gezond evenwicht, lijkt de beste optie.

Over dit thema maak ik me niet al te veel zorgen meer. Het was mijn dochter zelf die mij geruststelde. Als grote fan van Mega Mindy kent ze de liedjes uit die jeugdreeks uit het hoofd. Maar ook klassiekers van de pre-K3-periode behoren tot haar repertoire. Toen ze onlangs op mijn autoradio Bach hoorde, was ze geïntrigeerd. “Mama, wat een verdrietige muziek.”

“Wil je dat ik het afzet ?”

“Neen, ik wil luisteren. Ik vind het zo mooi.”

Debatteer mee over opvoeden, geef uw mening op www.weekend.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content