SCHRIJFCOACH/AUTEUR

MOEDER-DOCHTERRELATIES ZIJN ALTIJD INGEWIKKELD. Hoe goed de twee ook met elkaar overweg kunnen, soms komt de relatie onder druk.

HET MOOISTE DAT JE KUNT BEREIKEN, IS VRIJHEID IN VERBONDENHEID, zoals familietherapeute Else-Marie van den Eerenbeemt het noemt. Het hoogste wat een dochter zoekt, is de erkenning door haar moeder. Als die uitblijft, kun je het lastig krijgen. Dochters moeten hun eigen keuzen kunnen maken en zich daarin gesteund voelen door hun moeder.

MIJN OUDERS SCHEIDDEN TOEN IK TIEN WAS. Ik heb me in mijn puberteit niet afgezet tegen mijn moeder. Omdat mijn vader ons had verlaten, had ik het gevoel dat ik haar niet mocht afvallen.

IK WAS AL TWINTIG TOEN IK ME VAN HAAR LOS KON MAKEN. Terwijl ik een jaar studeerde in Spanje, miste ik haar wel, maar de vaststelling dat ik het in mijn eentje kon redden was zeer bevrijdend.

MIJN KINDEREN MOGEN MERKEN DAT IK GEEN SUPERWOMAN BEN. Ik laat hun zien dat ik ook kwetsbaar kan zijn. Mijn moeder toonde haar verdriet zelden.

IK WOU ABSOLUUT IETS MET BOEKEN DOEN. Dat wist ik al op heel jonge leeftijd. Ik heb altijd van taal gehouden en veel gelezen.

NA MEER DAN TIEN JAAR WERKEN BIJ EEN UITGEVERIJ, WAS IK HET VERGADEREN ZAT. Ik stak meer energie in mijn job dan ik ervan terugkreeg. Een andere job zoeken was geen optie, het was net de bedrijfsstructuur waar ik op uitgekeken was. Intussen had ik ook twee kleine kinderen. Ik werd zelfstandige. De flexibiliteit en vrijheid die me dat gaf, maakt de combinatie met het gezin makkelijker.

IK WEET HET, COACHEN KLINKT WAT AMERIKAANS. Maar een schrijfcoach of redacteur doet meer dan de komma’s verplaatsen. Je moet een auteur helpen om het beste uit zijn pen te halen. Motiveren hoort bij de job.

EEN AUTEUR DIE KLAKKELOOS DOET WAT IK ZEG, MIST EEN KANS. Door samen te brainstormen over welke richting het verhaal kan uitgaan, heb ik wel een bijdrage in het creatieve proces, maar het mag niet mijn boek worden. Iemand die naar me luistert en daar een eigen interpretatie aan geeft : dat levert een beter boek op.

DANKZIJ EEN GOED ONTWIKKELD OBSERVATIEVERMOGEN GAF IK ALS KIND AL GRAAG KRITIEK. Ook daarin – steeds je mening geven – was mijn moeder een voorbeeld. Uiteraard hoort niet iedereen graag kritiek. Vriendinnen noemden we vroeger weleens hard en kil. In vriendschappen ben ik er intussen wat voorzichtiger in geworden, maar professioneel houd ik me niet in : mensen huren mij tenslotte in om feedback te krijgen.

VORIGE ZOMER WAS IK WAT GEFRUSTREERD. Ik had zo weinig tijd voor de dingen die ik graag deed. Mijn veertigste verjaardag kwam eraan ; het moment was gekomen om een wishlist samen te stellen. Blijkbaar moest ik eerst bewust mijn wensen benoemen voor ik ze kon beginnen te realiseren.

WAAR IK VAN DROOM ? Nog een paar goede auteurs ontdekken en met hen een mooi oeuvre bouwen. Daarnaast wil ik nog wat boeken in opdracht blijven schrijven ; die afwisseling maakt het boeiend. Ik mag nu twee oorlogsdagboeken bewerken : daar kijk ik enorm naar uit. Na enkele boeken over moederschap is het tijd voor iets anders.

Eva Reinders (40) is schrijfcoach en auteur. Haar nieuwste boek ‘Dochters & Moeders’, waarvoor ze 15 dochters over hun moeder interviewde, is net uit bij Fontaine.

DOOR PETER VAN DYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content