Het wiel, een eetbaar slipje, het warme water en echte Belgische frietjes. Negentien Bekende Belgen vertellen welke uitvinding voor hen goed nieuws betekent en geven suggesties voor de toekomst.

Maak het een druk sms’ende en chattende puber maar eens wijs dat er een tijd was waarin gsm, internet of iPod niet bestonden. Het is onvoorstelbaar met hoeveel geniale uitvindingen we elke dag omgaan zonder er bij stil te staan. Weekend Knack spoorde achttien beroemdheden aan dat toch eens te doen en vroeg hun : Welke uitvindingen hebben je leven écht aangenamer gemaakt ? Wat had je zelf graag uitgevonden ? En wat moet de toekomst zeker nog brengen ? De soms typische, vergezochte en af en toe bijzonder diepgaande antwoorden.

Toots Thielemans jazzmuzikant (82)

Beste uitvinding ooit ?

De iPod. Ik kreeg er een voor mijn 82ste verjaardag en sindsdien zijn we onafscheidelijk. Het is zo handig : mijn hele cd-verzameling zit erin en ik kan ernaar luisteren op de luchthaven, in het vliegtuig of als ik twee minuten tijd heb. Ik gebruik hem trouwens ook om te werken, dus ondertussen ben ik heel handig met het toestel.

Zelf graag uitgevonden ?

Kent u zo’n astmapuffer ? Omdat ik zelf astma heb, weet ik wat het is om zonder adem te zitten, en hoe gelukkig mensen met dit apparaatje zijn. Zelf heb ik tot mijn 75ste moeten wachten voor ik een puffer vond die mij écht kon helpen.

Hoogdringende uitvinding ?

Een middel tegen de oorlog.

Johan Terryn presentator en ‘Rupel’-acteur (35)

Beste uitvinding ooit ?

De kurkentrekker en de koffiezet, afhankelijk van het uur van de dag.

Zelf graag uitgevonden ?

Een eendjeskraam op de kermis. Zo’n beurt kost stukken van mensen, de prijzen zijn kapot voordat je thuis bent en de kinderen kunnen er niet voorbij lopen zonder een eendje te vissen. Bovendien is het technisch simpel, gemakkelijk in onderhoud en vast niet al te vermoeiend om uit te baten. De uitvinder van de eendjeskraam was volgens mij in geen tijd binnen. Een perfect concept !

Hoogdringende uitvinding ?

Een doeltreffende manier om kurkentrekker én koffiezet én eendjeskraam te ontwijken.

Margot Vanderstraeten auteur en journaliste (37)

Beste uitvinding ooit ?

Het schrift natuurlijk ! Het stelt me in staat constant zelf uit te vinden en het is mijn manier om mijn innerlijke storm te bedaren, waardoor ik een genietbaar mens ben voor mijn omgeving.

Zelf graag uitgevonden ?

Ik kom elke maand wel iets tegen waarvan ik denk ‘als niemand anders dit gedaan had, dan had ik het zeker uitgevonden.’ De ritssluiting bijvoorbeeld. Geen revolutie op modevlak, maar zeker een handig ding. En zo’n zeven jaar geleden deed ik research naar het bestaan van minitubes met tandpasta voor eenmalig gebruik. Toen bestond het nog niet, maar intussen zal wel iemand dat idee uitgevoerd hebben, zeker ? Dat in toiletten langs Duitse snelwegen toiletpapier met reclameslogans hangt, is dan weer iets waar ik zelf nooit opgekomen zou zijn…

Hoogdringende uitvinding ?

Honoré de Balzac zei ooit :” L’homme meurt une première fois à l’âge où il perd son enthousiasme. ” Het droevige is dat er in dit land tonnen enthousiasme begraven liggen. Heel veel mensen zijn ingeslapen. Niet dat ik de wereld aan prozac of XTC wil, maar een buitje enthousiasme-druppeltjes zou mooi zijn.

Axel Enthoven ontwerper en winnaar ‘Henry van de Velde Prijs 2004’ voor de loopbaan (57)

Beste uitvinding ooit ?

De spiegel, omdat ik mezelf graag in vraag stel.

Zelf graag uitgevonden ?

De Post-it, een klein geel briefje met een kleefstrook : een perfect geheugensteuntje, want als ik een memo heb geschreven, weet ik vaak niet meer waar ik het achtergelaten heb.

Hoogdringende uitvinding ?

Een nieuwe politieke partij die ver staat van eigenbelang. Het waarom kan iedereen ongetwijfeld voor zichzelf beantwoorden.

Veerle Baetens actrice en ‘Pippi Langkous’ (26)

Beste uitvinding ooit ?

De camera en ook het fototoestel. Met deze uitvindingen kan ik al mijn herinneringen vastleggen. En niet onbelangrijk : zonder de camera zou mijn job bij de televisie gewoon niet bestaan. Alleen jammer dat onze fantasie door deze uitvindingen soms verloren gaat…

Zelf graag uitgevonden ?

MS-DOS, het eerste besturingsprogramma voor de computer. Of neen, toch niet ! Laat ik maar Belgische frietjes nemen, dat heeft meer charme.

Hoogdringende uitvinding ?

Een beetje Pippilotta Victualia Rolgordijnia Kruizemuntina Tafelkledia Langkous-gekte bij de meeste volwassenen. Daar is pas nood aan !

Christophe Coppens hoedenontwerper (35)

Beste uitvinding ooit ?

Ongetwijfeld de dry martini. Waarom ? Geen commentaar !

Zelf graag uitgevonden ?

Google, de zoekmachine op het internet, want dan zou ik nu heel rijk zijn.

Hoogdringende uitvinding ?

Na de nicotinepleister, de affectie-pleister : de ene geeft je een dosis nicotine, de andere genegenheid. Deze uitvinding is uiteraard een surrealistisch statement, maar iedereen zou zo’n pleister kunnen gebruiken, niet ?

Axl Peleman muzikant (33)

Beste uitvinding ooit ?

D’Addario double coated slow wounds, 40-’95 snaren, gemaakt van stainless steel, twee keer ondergedompeld in een nikkelbad en behandeld met siliconen zodat ze langer meegaan. Topuitvinding ! En het besef van een paar hooggeplaatste pieten dat de ideologie van het Vlaams Blok wel degelijk gebaseerd is op racistische aspecten is misschien geen uitvinding, maar wel een positieve ontwikkeling.

Zelf graag uitgevonden ?

Die fucking D’Addario-snaren, natuurlijk. Alleen genieën kunnen op dat idee komen, maar helaas ben ik verre van. De eetbare slip is nochtans ook niet mis, dat spaart in de vuile was.

Hoogdringende uitvinding ?

Sigarettenrook die een politieagent voor twee minuten kan verdoven. Zodat je snel weg kunt als je voor de zoveelste keer iets verkeerd hebt gezegd.

Rebecca Huys actrice in ‘Flikken’ (30)

Beste uitvinding ooit ?

Hoewel ik me er heel lang tegen heb verzet, zou ik nu niet meer zonder kunnen : mijn gsm. Het geeft me een gerust gevoel om overal bereikbaar te zijn, in de eerste plaats voor mijn dochtertje, voor wie ik alles onmiddellijk zou laten vallen.

Zelf graag uitgevonden ?

Het figuurtje Cupido, dat had ik wel willen bedenken. Maar het zou met zijn pijlen niet alleen verliefde gevoelens oproepen. Iedereen die door een pijl getroffen wordt, draagt vanaf dan elke medemens een warm hart toe. Was het allemaal maar zo simpel.

Hoogdringende uitvinding ?

Een manier om écht samen te leven. Ik zie geen begin en geen einde meer en begrijp bijzonder weinig van wat er in onze samenleving gebeurt. In wat voor een wereld leven wij, waarin onder het mom van vrede of godsdienst het ene land het andere platbombardeert ? Waarin we elkaar verliezen en ons alleen voelen, angstig, verdrietig en onbegrepen ? Ik voel dat het niet goed zit, maar het is nog niet te laat. Samen kunnen we veel bereiken en veel veranderen. Misschien vinden velen dit naïef of te idealistisch, maar voor mij is dit echt een noodzaak. Dé uitvinding voor de 21ste eeuw is ongetwijfeld iets minder het leven zoals het nu is en iets meer het leven zoals we zouden willen dat het is !

Sabine Hagedoren weervrouw (36)

Beste uitvinding ooit ?

Brillen en lenzen, anders zou de wereld er voor heel wat mensen, en ook voor mij, een stuk waziger uitzien.

Zelf graag uitgevonden ?

Brillen, want het ontwerpen ervan lijkt me gewoon een heel fijne job.

Hoogdringende uitvinding ?

Een gezondheidspil. Heb jij ooit iemand gezien die blij is ziek te zijn ? Daarom dus !

Bram Boo meubelontwerper (33)

Beste uitvinding ooit ?

Het internet, e-mail en alles wat daarbij hoort vind ik een fantastische uitvinding. Het heeft niet alleen een ongelofelijke invloed op onze communicatie, maar ook op ecologisch vlak, want we gebruiken veel minder papier.

Zelf graag uitgevonden ?

Het wiel. Een uitvinding die nog altijd bestaat en er na al die tijd net hetzelfde uitziet.

Hoogdringende uitvinding ?

Er moet dringend werk gemaakt worden van het vervangen van onze basisgrondstof olie. Wagens die rijden op waterstof, dat zou bijvoorbeeld een mooie uitvinding zijn, alleen al uit respect voor ons wereldbolletje.

Aron Wade acteur, cabaretier en ‘Ketnet’-wrapper (34)

Beste uitvinding ooit ?

Ongetwijfeld de menselijke creativiteit. Niet alleen artistiek, maar ook algemeen. De nieuwsgierigheid van de mens zorgt altijd voor nieuwe oplossingen. Als ik voor ons cabaretduo Bert & Aron een idee heb, en je ziet dat het wérkt op een podium, dat vind ik telkens weer ongelooflijk.

Zelf graag uitgevonden ?

Het warm water ! Ik denk dat iedereen een beetje het idee heeft dat hij het warm water uitvindt. Zelfs de grote Shakespeare baseerde zich op bestaande verhalen.

Hoogdringende uitvinding ?

De teleportatie. Ik rijd zelf niet met de wagen, maar natuurlijk zit ik als passagier ook wel eens in een auto. Die files zijn gewoon verschrikkelijk. Maar het openbaar vervoer, waar ik meestal gebruik van maak, kost dan weer veel geld. Teleportatie zou heel wat agressie en irritatie verminderen én tijd besparen.

Pol Quadens ontwerper (44)

Beste uitvinding ooit ?

De term uitvinding stoort me een beetje. Nu worden er geen ‘grote’ dingen meer uitgevonden, maar er ontstaan wel voortdurend nieuwe creaties, nieuwe ontwerpen.

Zelf graag uitgevonden ?

Alles wat tot nu toe ‘uitgevonden’ werd, bekijk ik met een zeer kritische blik, maar af en toe ook vol bewondering. Jaloezie of afgunst om wat een ander heeft ontworpen, dat gevoel ken ik niet. Net zo min als de wens in iemand anders’ schoenen te staan.

Hoogdringende uitvinding ?

Ik sta er versteld van hoeveel dingen er al zijn. Eigenlijk zijn er al zoveel dat we een methode zouden moeten uitvinden om het aantal objecten rondom ons te reduceren. Bijvoorbeeld één afstandsmachine die de zes of zeven verschillende zappers op onze salontafel vervangt.

Muriel Sarkany klimkampioene (30)

Beste uitvinding ooit ?

Toen ik vroeger kliffen beklom, was ik van de wereld afgesneden en onbereikbaar. Kreeg ik toen een ongeluk, dan kon ik niemand verwittigen, maar met de gsm is dat probleem nu opgelost.

Zelf graag uitgevonden ?

Het kunsthart, en de even fantastische harttransplantatie. Mijn vader, die overleden is aan hartproblemen, heeft er jammer genoeg niet van kunnen genieten.

Hoogdringende uitvinding ?

Een vaccin tegen hypocrisie zou tof zijn, en een beetje meer politieke wil ten gunste van de topsport in België. Maar het meest dringend zijn de problemen zoals de honger in de wereld, en het respecteren van de mensenrechten. Als meter van het project “stop geweld tegen vrouwen !” van Amnesty International ben ik heel begaan met vrouwenrechten. Ik vind het ook verschrikkelijk dat een deel van de wereld volledig onverschillig blijft ten opzichte van de miljoenen Afrikanen die sterven aan aids.

Luc De Vos zanger, auteur (én vader) (42)

Beste uitvinding ooit ?

De fopspeen, omdat ze rust brengt waar onvrede en gramschap heersen. Bij ons in het dorp noemen ze dat een teut, en veelvuldig weerklonk daar de kreet “Doet die teut uit uw muil, snotjong !”

Zelf graag uitgevonden ?

De dvd’s van Pingu, die vrolijke pinguïn. Daar kunnen kleuters uren naar kijken, en ook voor volwassenen zijn ze uiterst aangenaam.

Hoogdringende uitvinding ?

Een cursus ouderschap voor luieriken.

Stefan Schöning ontwerper (36)

Beste uitvinding ooit ?

Dan denk ik onmiddellijk aan het internet, een logisch gevolg van de technieken die een mens steeds opnieuw uitvindt om kennis en informatie te delen met voorlopers als bibliotheken en datacentra. Helaas gaat die kennis- en informatieontwikkeling ook gepaard met de drang om andere individuen of groepen uit te schakelen.

Zelf graag uitgevonden ?

Als ik de term uitvinding hoor, dan denk ik altijd aan professor Barabas en zijn teletijdmachine. Ook deze uitvinding gaat over macht en controle : de drang om de natuurlijke grenzen te overschrijden en op die manier onsterfelijk te worden. Maar doen we dat nu ook al niet een beetje ? De manier waarop we vandaag met het begrip tijd omgaan, verschilt toch sterk met bijvoorbeeld de jaren vijftig.

Hoogdringende uitvinding ?

We kennen heel veel uitvindingen niet omdat ze quasi onzichtbaar zijn. De resultaten, zoals minder lange wachttijden op luchthavens, draadloos telefoneren zonder onderbrekingen, grotere bestanden downloaden, zien we natuurlijk wel. Deze uitvindingen zijn vaak ware revoluties, maar toch leggen we de lat steeds hoger en willen nog beter.

Stijn Kolacny dirigent (29)

Beste uitvinding ooit ?

Dat is ongetwijfeld de gps ( Global Positioning System). Ik raak zelfs in mijn hometown Aarschot nog altijd de weg kwijt. En hoewel ik een man ben en het naar het schijnt toch zou moeten kunnen, ben ik een ramp met kaarten. Ik ben helemaal gevallen voor de charmes van de gps-vrouwenstem, en denk er zelfs aan haar een naam te geven.

Zelf graag uitgevonden ?

De Senseo. Ik ben ’s morgens heel lui, een koffie die je kunt maken met een minimum aan inspanningen scoort dus hoog. Bovendien zou ik – denkend aan ons pensioentje – zéér graag het patent op het toestel hebben.

Hoogdringende uitvinding ?

De ‘Beam me up, Scotty !’ uit de Star Trek-serie. Dan konden we zonder probleem in één avond in twee verschillende landen optreden.

Kathleen Smet triatlete (34)

Beste uitvinding ooit ?

Ik ben heel blij dat er op het vlak van telecommunicatie zoveel bestaat. In 2000 zat ik voor vier maanden in Australië op buitenlandse stage, en toen besefte ik pas echt hoe aangenaam internet is.

Zelf graag uitgevonden ?

Tijdens mijn studie Lichamelijke Opvoeding heb ik er hard op moeten zwoegen, maar toch kies ik voor de Krebs-cyclus. Deze theorie helpt ons, duuratleten, enorm : hij gaat immers over hoe het lichaam zijn benzine omzet in energie. Dat is de basis van de inspanningsfysiologie.

Hoogdringende uitvinding ?

Een robot die wast en plast zou geweldig zijn, want ik haat het huishouden. Maar koken en boodschappen doen moet hij wel aan mij overlaten.

Flip Kowlier zanger (28)

Beste uitvinding ooit ?

Digital recording, hoe saai dat ook mag klinken. Hiphop en dance maken is daardoor gemakkelijker en goedkoper geworden. Die uitvinding kwam juist op tijd. Met het Hof Van Commerce hebben we alles van thuis uit kunnen doen.

Zelf graag uitgevonden ?

Zo’n kikker met een veer en een zuignap en als je er op duwt en je wacht zo’n vijftien seconden, dan springt die ineens in de lucht. Of een rubberen botsbal die van de ene naar de andere kant van de kamer springt. Ik noem dit soort dingen omdat ik simpelweg niet in staat ben om een gsm uit te vinden, maar deze speelgoedjes misschien wel.

Hoogdringende uitvinding ?

Een voedselbereidingapparaat. Het heeft niets met luiheid te maken, want ik kook heel graag, en – al zeg ik het zelf – ook redelijk goed. Het is gewoon een kinderdroom om op een paar knopjes te kunnen drukken, en er bijvoorbeeld kip met curry uit te zien komen, of een verse groenteschotel.

Annelies Verbeke auteur (28)

Beste uitvinding ooit ?

Het internet en vliegtuig is handig, maar voor mezelf zeg ik in de eerste plaats toch visuele hulpmiddelen : van bril tot contactlens tot lasik-behandeling. Zonder zou ik een stuk hulpelozer en onzekerder zijn en zou ik vaak hallucineren.

Zelf graag uitgevonden ?

De boekdrukkunst omdat die voor een aanzienlijke democratisering van kennis heeft gezorgd, en dat is altijd een goede zaak.

Hoogdringende uitvinding ?

De Beam me up, zonder twijfel. Al zijn er mooie romantische aspecten aan het reizen op zich, ik zou het fijn vinden als mijn vrienden in Spanje en Griekenland mij konden upbeamen. Dan zouden we zomaar eens een avondje op stap kunnen gaan, zonder op voorhand alles te plannen.

Tekst Annelies Ryckaert en Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content