Categorie etnisch restaurant

Keuken 7,5 Decor 7

Comfort 6 Service 7,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu 8

Drie jonge mensen met een universitaire opleiding creëerden een eetgelegenheid waar iets meer gebeurt dan alleen eten en drinken. Zij maakten Kokob, een Ethiopisch restaurant, waar je niet alleen een relatief onbekende keuken ontdekt, maar waar je ook kunt proeven van een onbekende cultuur. Ethiopië kent men vooral van oorlog en hongersnood, maar het uitgestrekte land heeft een oude beschaving. Er worden een veertigtal talen gesproken, waarvan Amhaars de belangrijkste is. Deze oude Semitische taal is verwant aan het Arabisch en Hebreeuws.

In Kobob gaat men clichés uit de weg en neemt men de bezoeker mee op een authentieke reis. Dat gebeurt via de keuken, via maandelijkse concerten en tentoonstellingen en via het decor, samengesteld uit objecten als vazen, karaffen, nekringen en traditionele werktuigen. Kobob wil een cultureel platform zijn dat avonturiers van alle leeftijden en standen samenbrengt om de maaltijd te delen. In Ethiopië is eten een sociale bezigheid, waarbij de tafelgenoten met de rechterhand uit een schaal eten : hoe groter het gezelschap, hoe groter de schaal. Centraal staat de enjera, een Ethiopische zuurdesempannenkoek, bereid uit het mineraalrijke graan teff, ook liefdesgras genoemd. Met de hand scheur je een stukje van de pannenkoek af, waarin je de saus, het vlees en de groenten vouwt.

Aan onze tafel kwam een vriendelijke jongeman, gekleed in sarouel-broek, die ons als nieuwkomers op een spontane manier inwijdde en door de spijskaart gidste. Om kennis te maken was er een ontdekkingsmenu. Voor 23 euro verschenen drie gerechten met vlees en vis, drie groentegerechten en diverse salades. Wij smikkelden van : ayeb (verse, gekruide kaas als blusmiddel naast pikante gerechten), assa timatim tibs (stoofvis met tomaten, paprika en rozemarijn), assa wot (vis met berbersaus), begh tibs (gebraden lamsvlees met ui en tomaat), carrot ena fasolia wot (wortel en bonen), miser kik key (linzen in tomatensaus) en timatim, gomen enja enguidai wot (tomaten, spinazie en paddenstoelen met gember en look). De suddergerechten waren mild gekruid en niemand had verwacht dat een van de armste landen van de wereld zo’n gevarieerde keuken had.

Er zijn menu’s voor 18, 23 en 25 euro, drank inbegrepen voor groepen vanaf vier. Kokob is dagelijks open, maar maandag, dinsdag en woensdag wel gesloten voor de lunch.

KOKOB

Ethiopisch restaurant

Lievevrouwbroerstraat 10

1000 Brussel.

02 511 19 50.

www.kokob.be

KLEURRIJK TRIUMVIRAAT

Kokob is een idee van de Ethiopiër Haile Abeb die samen met de Ethiopische keukenprinses Heria de keuken verzorgt, van de Waal Pierre Barbieux die zich op de achtergrond bezighoudt met communicatie, marketing en informatie, en van de Marokkaanse socioloog en antropoloog Nassim Khabazi, die de uitbating op zich heeft genomen.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content