Smullend slanker en fitter worden. Met dat aantrekkelijke doel ontwikkelde Patrick Jarno, chef-kok van het Hotel Sofitel Diététique van Thalassa Quiberon in Bretagne, een gamma lekkere caloriearme gerechten.

Pieter van Doveren

In Frankrijk is thalassotherapie een welzijnstherapie door middel van zeebaden en zeelucht razend populair. Volgens Olivier Brugere, directeur van het Hotel Sofitel Diététique dat verbonden is aan het zeewaterstation Thalassa Quiberon, telt Frankrijk tegenwoordig meer dan 50 dergelijke instituten. Thalassa Quiberon ligt op het mooie schiereiland Quiberon aan de Bretoense kust en is internationaal bekend als welzijnsstation waar men sterk vermoeide mensen terug in vorm krijgt.

Het waren ex-wielerkampioen Louis Bobet en zijn vrouw Marie-José die in de jaren ’70 het accent verlegden van reëducatie naar mise en forme, levenshygiëne en schoonheid, maar met behoud van de eerder opgedane medische kennis en ervaring. (Na een ongeval gevolgd door een succesvolle watertherapie startte Bobet zelf enkele centra op.)

Thalassa Quiberon, dat over een capaciteit beschikt om 600 kuristen te ontvangen, heeft permanent zes dokters in dienst, die, indien gewenst, voor een volledige check-up instaan. Bij het zeewaterstation horen twee Sofitel-hotels. Eén daarvan is volledig diëtisch. Chef-kok is Patrick Jarno. Hij leidt zijn keukenbrigade volgens de adviezen van de aan het hotel verbonden diëtisten. Iedere hotelgast gaat bij aanvang van het verblijf op doktersbezoek. De diagnose gaat naar de diëtist en vormt de basis van een gepersonaliseerd dieet. Deze exclusieve formule, gebaseerd op maaltijden van 400 calorieën, beoogt een nieuw voedingsevenwicht. Want het gaat niet alleen om vermageren, maar ook om het corrigeren van eventuele stoornissen van het metabolisme (hoge bloeddruk, cholesterol, diabetes, enz.).

De koks van Hotel Sofitel Diététique gebruiken geen (of zo weinig mogelijk) suiker, vet en zetmeelhoudende voedingsstoffen. Wat overblijft, zijn vooral groenten (fruit in kleine hoeveelheden) en proteïnen afkomstig van vlees en vis. In Sofitel Diététique is geen alcohol voorradig. Aan tafel wordt water geschonken en ook in de koelkasten op de kamers treft men uitsluitend water, dat gratis ter beschikking staat van de hotelgasten. Wil men iets anders, dan zijn er infusies en cocktails op basis van algen te koop. Door de afgewogen maaltijden verliest een man met tien kilo overgewicht op acht dagen tijd zo’n vijf kilo, en voelt hij zich bij het verlaten van het hotel een stuk fitter. Een vrouw verliest haar eerste kilo’s even snel, daarna gaat het langzamer. Vrouwen slaan hun teveel aan vet immers op in andere zones dan mannen. Het afvallen mag tijdens het verblijf in het hotel echter geen obsessie worden. Daarom staan er ook nergens weegschalen.

Sofitel Diététique en Thalassa Quiberon worden vooral bezocht door zakentycoons met overgewicht, overbelasting en cholesterolproblemen. Ook reuma- en arthroselijders, jonge moeders, vrouwen met cellulitus, schoonheidsfreaks en afkickende keukenchefs, onder wie Troisgros, Bocuse en Romeyer, en snel levende artiesten, zoals Johnny Halliday en de zwaarlijvige Carlos, zijn terugkomende gasten (65 procent is minstens één keer eerder op bezoek geweest). Voor een volledige kuur adviseert Oliver Brugere een verblijf van minimum acht dagen.

Wij bezochten het Sofitel Diététique gedurende een viertal vroege lentedagen. Het hotel is ondergebracht in een modern, wit en steriel ogend gebouw dat aan een kliniek doet denken. Als waarschuwing staat er met strenge letters boven de ingang Sofitel Diététique. Het hotel beschikt over een indrukwekkende infrastructuur en een uitgebreid personeelsbestand dat instaat voor een onberispelijke dienstverlening. Kalmte, comfort en douceur de vivre zijn hier het motto.

Bij het krieken van de dag hebben we rendez-vous bij dokter Rossolini, waar weegschaal en bloeddrukmeter klaarstaan. Van dokter Rossolini naar het medisch secretariaat, waar het verzorgingsprogramma van de zeewaterkuren wordt vastgelegd. Dan naar Stéphanie, de diëtiste die het gepersonaliseerde dieet opstelt. Zij adviseert om overdag minstens anderhalve liter water te drinken. Eten doe je liefst met zo weinig mogelijk water : zo krijg je geen opgeblazen gevoel. Voor de eerste zeewaterbehandeling de verzorging AFF (afkorting van affusion) moeten we bij Monique zijn. In de witbetegelde gangen van Thalassa Quiberon schuifelen kuristen in witte badjassen als ijsberen van cabine naar cabine. Monique kijkt boos naar de klok, waarmee ze wil zeggen dat ze niet houdt van laatkomers. In de klinisch witte cabine staat onder een buizenstelsel een operatietafel. Als Monique de kraan opent, spuit er vanuit de buizen lauw zeewater. Mensen die heel moe zijn, relaxeren onder zo’n horizontale douche.

Afspraak nummer twee is voor de verzorging JSM, wat staat voor jet-sous-marin of gymnastiek in een bassin met jetstralen. Vandaar naar Elisabeth, die met strenge stem verzoekt om op je tenen achter in een cel tegen de witbetegelde muur te gaan staan. Zelf gaat ze helemaal aan de andere kant op een soort troon zitten en neemt een zeewaterkanon in de hand. Elisabeth is meedogenloos : de striemende straal gaat langzaam van de holte onder de voeten tot de nek. Van de ?martelkamer? met het zeewaterkanon naar Demonti voor massage. Demonti blijkt een flink uit de kluiten gewassen jongeman te zijn. Hij kneedt de rug en vraagt of hij moet verdergaan met de benen, want, zegt hij, er zijn mensen die dat heel aangenaam vinden. Er volgen afspraken bij Lise in het bubbelbad, bij Véronique die je in waterproof-kostuum er van langs geeft met een krachtige onderwaterdouche, en in de zwemkom, waar niemand durft te spreken, voor de gemeenschappelijke gym aqua.

Van al dat geplons krijg je honger. In het restaurant heeft iedere kurist zijn vaste plaats, dat is makkelijk voor de organisatie. Tijdens het eten komt de rondborstige diëtiste het gepersonaliseerde menu voor de volgende dag voorlezen. Lust je iets niet, dan zijn er alternatieven. Een voorbeeld van een diner is : aspic van garnalen met vetarme cocktailsaus, onder zilveren stolp gepresenteerde gestreepte zeebarbeel van de grill met algenmosterd en een crème van uien en curry, taartje van aubergine-kaviaar, seizoensalade met emulsie van citrusvruchten en mosterd en, om af te sluiten, charlotte van peren met coulis van aardbeien. Van honger omkomen doet niemand, maar het verlangen naar een knappend broodje, een stuk lekkere kaas en een glaasje wijn blijft.

Op het ontbijtformulier dat de gast’s avonds in de hotelkamer invult en in de gang aan de deurknop hangt, kan hij aanstrepen waar hij zin in heeft. Uiteindelijk zijn het de richtlijnen van de diëtist die bepalen wat er ’s ochtends in de kamer wordt binnengebracht. Een ontbijtblad met een glaasje fruitsap, magere yoghurt en flauwe dieetkaas : bien être betekent afzien en investeren in de toekomst. Voor de één is Hotel Sofitel Diététique een strenge lijnkliniek, voor de ander een comfortabel welzijnsstation. Wij keren opgelucht, met enkele kilo’s minder, in supervorm en vol goede voornemens, terug naar de vetpotten thuis.

Hotel Sofitel Diététique : Pointe de Goulvars, 56170 Quiberon. Tel. (00-33) 297.50.2000. 77 kamers, waarvan 2 suites. Compleet diëtisch pension met gezondheids- en welzijnskuren vanaf 1650 FF per dag.

Gezondheidskuur in Thalassa Quiberon : de weldaden van zeewater gecombineerd met de smakelijke dieetkeuken van Patrick Jarno.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content