Categorie : gastronomie in historische omgeving

Keuken : 6

Decor : 7

Comfort : 7

Service : 6,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu : 6

De hoogste concentratie jong keukentalent vind je in West-VIaanderen. Dat heeft te maken met de beroepsscholen Ter Duinen in Koksijde en Ter Groene Poorte in Brugge, die erin slagen getalenteerde jonge elementen aan te trekken om ze, via een gericht educatief pakket en interessante stages, goed voor te bereiden op de toekomst. West-Vlaanderen beschikt ook over een potentieel aan lekkerbekken die de ontwikkelde zintuigen en de middelen hebben om op niveau culinair te genieten. Westtoer, het provinciebedrijf voor toerisme en recreatie in West-Vlaanderen, exploiteert de culinaire troeven op een dynamische manier. In het kader van het thema West-Vlaanderen Lekkerland lanceerde Westtoer samen met Horeca West-Vlaanderen de tweede uitgave van Jong Keukengeweld. Door de actie werd een nieuwe lichting van twintig jonge West-Vlaamse chefs voluit in de kijker gezet, en kregen jongeren tot 15 november de kans om tegen promotieprijs kennis te maken met het nieuwe ‘keukengeweld’.

Ruben Vancalbergh van restaurant Ruben’s maakt deel uit van Jong Keukengeweld en omdat de website toonde dat de kok het vak leerde in toprestaurants (Hof van Cleve, Sea Grill, De Librije enz.) en omdat wij in Roeselare waren, reserveerden wij voor twee.

Ruben’s is te vinden in de industriële Spanjewijk en is ondergebracht in een beschermd burgerpaleisje, dat in 1897 werd opgetrokken door een brouwer. Het is opvallend goed bewaard gebleven en het geheel is een staalkaart van wat de pompeuze Vlaamse neorenaissancestijl indertijd te bieden had (muren en plafonds bewerkt met panelen in donker hout en marmer, zware houten deuren, beschilderde tegels en glas-in-loodramen, mozaïekvloeren in steen en parket, enz.). De opulent gedecoreerde eetvertrekken geven uit op een privépark met respectabele bomen. In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers pal naast de herenwoning een betonnen bunker, die diende als communicatiecentrum. Alleen in West-Vlaanderen kun je dit soort indringende contrasten en confrontaties met het verleden tegenkomen.

Ruben Vancalbergh en Lindsy Jonckheere kennen elkaar van Ter Groene Poorte. De twee openden drie jaar terug Ruben’s, met de bedoeling om een populair restaurant in de markt te zetten en beetje bij beetje het niveau te verhogen. Ruben houdt, zoals heel wat West-Vlaamse koks, van stoofgerechten. Het liefst bereidt hij langzaam in eendenvet gegaarde varkensnek.

RESTAURANT RUBEN’S

Sint-Hubrechtsstraat 31

8800 Roeselare

0479 81 65 55

www.restaurantrubens.be

Maandag en dinsdag gesloten.

Lunch : 25 euro. Menu’s : 40 tot 63 euro.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content