PIETER VAN DOVEREN

VERSGEBRAND

Java telt al drie generaties koffiebranders sinds 1925. Oorspronkelijk was Java een verdeler van de eigen koffie en koloniale waren. Het bedrijf groeide uit tot de op één na grootste verdeler van foodservice voor grootkeukens in België. Toch komt nog altijd tien procent van de omzet uit het branden (vorig jaar verkocht de firma zeshonderd ton koffie). Java gaat op een eigen manier te werk: het branden duurt twaalf minuten, wat langer is dan bij het industriële product, waarna de koffie op een bijzondere manier met ingeblazen koude lucht afkoelt en vervolgens “zacht vacuüm wordt verpakt, om aromaverlies te voorkomen”. Java stockeert niet, maar levert altijd versgebrande bonen. Nieuw (ook voor thuis) is Java café di qualità. De gemalen dessertkoffie met de Spaans-Italiaanse naam zit in een verpakking van 250 gram, is te koop in alle Panos-broodjeszaken en natuurlijk in de eigen coffeeshops ( City 2 in Brussel, Bondgenotenlaan in Leuven en Aarschotse steenweg in Wezemaal).

Info:

www.java-coffee.be

FIJNKOST

In Mechelen staan hongerigen in de rij voor een tafel bij Callas, het nieuwe fijnkostrestaurant van het duo Delannoit en Meulenijzer. De twee lieten hun oog vallen op een witte villa, aan de oude steenweg van Brussel naar Mechelen, op een paar kilometer van de snelweguitrit Mechelen-Zuid. De woning werd verbouwd tot een restaurant met een ruime parking en een grote eetzaal op de benedenverdieping. De inrichting is sober en tijdloos. Jan Meulenijzer geniet lokale bekendheid omdat hij dertien jaar lang chef-kok was in het geliefde Mechelse Folliez. Daar ontmoette hij Christophe Delannoit, een Waal die al van zijn veertiende in de horeca werkt en mooie papieren kan voorleggen. Hij kan pronken met eerder verworven titels als Beste Jonge Hofmeester en Beste Sommelier. Toch moet hij in de eetzaal van Callas nog loskomen en vertoont zijn wijnkaart hiaten. De bereidingen van Meulenijzer hebben smaak en de viergangenversie van het seizoenmenu (40 euro) is de trekpleister. De lunch (voor- en hoofdgerecht) komt op 29 euro.

Restaurant Callas: Brusselsesteenweg 544, 2800 Mechelen. 015 34 03 88,

info@callas.be, www.callas.be. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

GEEN TIJD!

Kant-en-klaar eten leidt bij kinderen tot voedselvervreemding en smaakvervlakking. De voedingsindustrie haakt in op nieuwe behoeftes en komt tegemoet aan de verbruiker, die al lang het gevoel heeft dat hij geen tijd meer vindt om eten te bereiden. Snelle opwarmmaaltijden zijn in menig gezin dagelijkse kost. Het percentage verse, onbewerkte ingrediënten dat in de dagelijkse keuken wordt gebruikt, loopt snel terug en nu ligt al onder vijftig procent. De tijd die gemiddeld aan de bereiding van een maaltijd wordt besteed bedraagt momenteel zo’n twintig minuten en men verwacht dat dat in 2010 amper acht minuten zal zijn. De groep mensen die het koken heeft verleerd en die vervreemd is van het directe contact met verse, onbewerkte producten groeit en neemt zelfs beangstigende proporties aan. Intussen strooit de voedingsindustrie kwistig met synthetische aroma’s en andere smaakversterkers, bewaarmiddelen en verdikkingsmiddelen. Vitaminen, mineralen en andere zogenaamde gezondmakers zijn toegevoegd om het industriële eten een illusie van meerwaarde te geven.

VERMAKELIJK

Makkelijk uitvoerbaar, gevarieerd, hedendaags en soms een beetje exotisch: dat zijn de vermakelijke bereidingen van de Engelse kok Ed Baines in zijn aantrekkelijke kookboek Zest, koken met Ed Baines. De kok werd klassiek opgeleid in de keukens van het voorname Dorchester-hotel in Londen en trok de wereld rond om zijn licht op te steken in Australië, Italië en Frankrijk. In Londen richtte hij Emporio Armani Express op en nam hij samen met een vennoot het bekende restaurant Randall & Aubin over. Momenteel heeft Ed Baines in de Britse hoofdstad drie restaurants en is hij bij het grote publiek bekend via zijn eigen kookprogramma op televisie: Ed Baines Entertains.

Zest: uitgeverij Schuyt & Co, 29,95 euro.

SNELLE STOOMPOTJES

Voor luie liefhebbers van stoompotjes brengt Delhaize een nieuw gamma van tien stoompotjes op basis van vis, gevogelte, vlees op groenten. De stoompotjes hoeven slechts enkele minuten in de oven of microgolfoven. Door de korte kooktijd behoudt het gerecht veel van de voedingswaarde en van de vitamines, en blijven de groenten krokant. De doorzichtige schaaltjes zijn voorzien van een speciaal ventiel. Bij het verwarmen ontstaat stoom en het ventiel zorgt ervoor dat de stoom op het juiste moment ontsnapt. Op het menu staan onder andere: kabeljauwhaasje op Normandische wijze (5,95 euro), kip op Thaise wijze met kokosrijst (4,99 euro) of penne peperonata met mozzarella (4,45 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content