Eten & drinken
PIETER VAN DOVEREN
HONDERD JAAR
In 1902 vond men fossielen van de Tyranosaurus Rex, werd de eerste Aswandam in Egypte gebouwd en… verscheen in België het eerste Harde Klontje. Dat suikerklontje is een onderdeel van ons leven geworden. Alleen al in ons land worden er dag na dag een honderdtal per seconde verorberd. Wat weinigen weten is dat het harde klontje een typisch Belgisch product is. De ‘vader’ ervan was Théophile Adant (1852-1938), een Antwerpse ‘meestergezel’ van de Tiense Suikerraffinaderij. Eind 19de eeuw vond hij een turbine uit om suikerplaten te maken, die werden verzaagd tot kleine stukjes ( domino’s of klontjes). Voordien werden stukken suiker uit het suikerbrood (geraffineerde suiker in kegelvorm) gekapt. Het nieuwe procédé werd in 1902 in drie belangrijke raffinaderijen ingevoerd, waaronder de Tiense. Die eerste klontjes waren zodanig hard dat ze nauwelijks oplosten in warme dranken. Vandaar dat vele mensen hun klontje in hun koffie doopten om er vervolgens aan te zuigen. De huidige klontjes lossen sneller op en gebruikt men vooral voor het suikeren van warme dranken en bij sommige bereidingen waarbij de kwaliteit van de suiker onberispelijk moet zijn (confituren en likeuren).
WIJN ALS THEMA
L’Eau Bénite werd 17 jaar geleden geopend door Alain De Keukeleire en trekt nog immer liefhebbers van sfeervol en ongedwongen tafelen in een bijna landelijke sfeer. Men komt er voor de traditionele Franse gerechten en voor een goed glas wijn (de wijnkaart telt zo’n 350 referenties). Het eethuis is ondergebracht in een oude villa met romantische inrichting, met wijn als terugkomend decoratiethema. Aan de zonnig gele muren met tekening van wijntakken hangen ingelijste wijnetiketten en op elke vrije meubelhoek en vensterbank staan wijnflessen. Chef-kok Alain Schubert staat reeds dertien jaar aan het fornuis en is trots op bereidingen als: roulade van zeetongfilet en tartaar van verse zalm met dille, het beste van griet vergezeld van tagliatelle met paddestoelen of plakjes lamsvlees met stukjes morielje. Hij presenteert een Menu Saint-Emilion van drie gangen voor 18,60 euro (27,20 euro met een half flesje wijn per persoon), een Menu Margaux voor 23,60 euro (32,20 euro met wijn) en een Menu Saint-Julien van vier gangen voor 33 euro (47 euro met blinde degustatie van vier wijnen). Het naast de deur gelegen brasserie-restaurant Bonnet d’Ane is van dezelfde eigenaar, heeft een meer hedendaagse inrichting en trekt minstens evenveel volk.
L’Eau Bénite: Brugmanlaan 518, 1180 Ukkel, 02 347 05 89. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Lunch: 12,30 euro.
MEESTER-SHAKER
Cocktails are back, zeker in het uitgaanscircuit en waarom ook niet thuis? Het boek Cool Cocktails van Ben Reed, de coolste shaker van Londen, komt bij het mixen ter hulp. Ben Reed deed ervaring op in cocktailbars van Hongkong tot Zuid-Afrika en verwierf in 1997 de titel van Cocktail Bartender of the Year. In zijn eigen cocktailbar Woody’s in Londen brengt hij zijn ervaring in praktijk: de lezer van Cool Cocktails kan mee profiteren. In het kleurrijk uitgevoerde boek met verzorgd fotowerk van William Lingwood treft de beginnende shaker zowel trendy als klassieke cocktails, aangevuld met praktische tips over technieken en materiaal, zoals de juiste glazen en andere hulpmiddelen. Voor fuifbeesten zijn er verschillende katerverjagers, zoals de Corpse Reviver, Wodka Stinger, Stormy Weather en PrairieOyster. Cool Cocktails, uitg. Lannoo, 14,95 euro.
HOUDBARE KRUIDEN
De winter staat voor de deur en dan zijn er minder verse kruiden in de moestuin. Om de kruidenliefhebber tegemoet te komen, is er Knorr Jardinesse. Vers geoogste kruiden worden gereinigd en fijngehakt om ze daarna te vermengen met vetstof, net zoals de Egyptenaren dat al 3000 jaar vóór onze tijdrekening deden. Verse kruiden die op deze manier zijn verwerkt, zijn lang houdbaar en bieden een hoog kwaliteitsgemak. In warme en koude bereidingen komen geur en smaak onmiddellijk vrij. Knorr Jardinesse is geconcentreerd en dus economisch in gebruik, en eenmaal geopend, blijven de kruiden tot 18 maanden houdbaar in de koelkast. De kruidenpasta’s bestaan in 12 variëteiten, ingedeeld in drie groepen: de ui-achtigen (knoflook, sjalot en ui), enkelvoudige kruiden (basilicum, dragon, oregano, tijm, dille) en samengestelde kruiden (pesto, bouquet provençal, tuinkruiden, bouquet all’ italiana). De potjes zijn te koop in de grootdistributie, de aanbevolen verkoopprijs bedraagt 2,21 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier