ANTIEK

Het Brusselse Empain-hotel (Franklin Rooseveltlaan 67) is een vrijwel ongekend pareltje van art-deco-architektuur. In dit unieke decor, dat normaal niet voor publiek toegankelijk is, heeft van 6 tot 10 december het Salon der Antiquairs plaats. Achttien antiquairs en galeriehouders uit binnen- en buitenland zullen er hun meest markante en waardevolle stukken prezenteren : Franse meubels en kunstobjekten uit de 18de eeuw, Gustaviaans meubilair, Aziatische kunst, oude pendules, primitieve kunst, porselein uit China, edelsmeedkunst, en nog veel meer. Op de foto : Chinees porselein van de Qing-dynastie, afkomstig uit het wrak van de Diana, een Brits handelsschip dat zonk in 1817 op weg van China naar India. Het Salon is toegankelijk van 11 tot 21 u. Inkom : 150 fr.

Michel André Robert : (02) 640.48.31.

HAPPENING

In huize “Les Pommiers” in Nieuwpoort organizeert binnenhuisarchitekte Annie Pattyn van 16 tot 21 december de eerste “kerst-happening” (inkom : 200 fr.). De ruimtes van de Normandische villa worden ter beschikking gesteld van een twintigtal antiquairs, handelaars, designers en artiesten, onder wie de Nederlandse textiel-ontwerpster Ella Coopman ; Hilde Dedecker, Pia Clauwaert, Anne Verlaeckt met hun hedendaagse sieraden ; de Fransman Jean Guillaume met zijn bootmaquettes uit mosselschelpen ; Henk Rabaey met metalen meubelen (foto : “Eye for Design”), Jos Devriendt met lichtkreaties en keramiek, enz.

Annie Pattyn : (059) 311.222.

MUSEUMBOETIEK

Porselein, gipsen beelden, aardewerk, papierwaren, juwelen… gekopieerd of geïnspireerd op historische modellen uit grote musea zoals The British Museum, de National Gallery, het Instituto Português de Museus. Eindejaarsgeschenken met “kulturele inslag” zijn te vinden tot 31 december in de Museumboetiek van Inno (Nieuwstr., 2de verd.). Blikvanger dit jaar is de exclusieve kollektie “Juwelen van het Vatikaans Museum”. Alle artikelen zijn voorzien van een label en de nodige historische uitleg. Aansluitend bij de Museumboetiek zijn ook zilversmid Christofle en grote porseleinateliers zoals Wedgwood, dat zijn 200-jarig bestaan viert, en Bernardaud met historische stukken aanwezig. (foto : Engels mini-teeservies).

Inno : (02) 211.25.53.

CLIP

Joan Auge bedacht dit handig, oriënteerbaar boekenrek- of nachtlampje. De tullekap zorgt voor een zacht licht en met de handige clip kan de “Lectura” (3995 fr.) op elke plank worden vastgezet.

L’Autre Lumière-Cinna : (02) 646.25.65.

SABINE LAMIROY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content