De jonge Luikenaar Jean-Paul Lespagnard is een hype in modeland. Na zijn overwinning in Hyères werkt hij aan een minicollectie voor zomer 2009 en de lancering, “dans les mois à venir”, van zijn eigen label.

“Ik kan soms niet geloven wat me allemaal overkomt”, bekent de 29-jarige Jean-Paul Lespagnard. In april kaapte zijn collectie Ich will’nen cowboy als mann twee van de drie prijzen weg op het modefestival van Hyères. Sindsdien regent het voorstellen, zoals de theaterkostuums die Lespagnard later dit najaar ontwerpt voor de Amerikaanse choreografe Meg Stuart. De opdracht zal hem tot eind oktober in Berlijn houden. Maar voorlopig hangt de Duitse Vogue aan de lijn voor een shooting en kleedt Lespagnard het Franse elektropopfenomeen Yelle, een icoon van de fluokleurige tectonicgeneratie. Er is meer, want in Hyères won Lespagnard naast de publieksprijs ook die van het merk 1.2.3. : 15.000 euro en een minicollectie van tien stuks, volgende lente te vinden bij het Franse label. Voor de festivalwinnaar is er duidelijk een voor en na.

“Ik ben blij dat mijn Belgitude beloond werd”, zei een ontroerde Lespagnard bij de prijsuitreiking. De Luikenaar installeerde zich uiteindelijk in Brussel en werkt vaak in Antwerpen, waar hij veel vrienden heeft, een echte Belg dus. Een ander bewijs daarvan leveren zijn surrealistische ontwerpen, vol zelfspot en goedaardige humor. Denk maar aan de spilfiguur van zijn winnende collectie : Jacqueline, de imaginaire uitbaatster van een frietkot in Brussel. En bij een kleurrijk figuur hoort een bonte garderobe : opgeblazen strepen, jeans en Texaanse hemdjes, tipiprints en borduurwerk van kunstenaar Patrick Croes, een vriend. Zonder uiteraard de onwaarschijnlijke schoenen, brillen met frietvormen en bimbopruiken te vergeten.

“De druk is enorm”, zegt Lespagnard. “Voor Hyères had ik me uitgesloofd, nu volgt de afrekening.” Gelukkig heeft hij nu de middelen om in de komende maanden zelf een label op te starten : “Ik zocht iemand die aangetrokken is tot mijn wereld en me begrijpt, geen sponsor die me vraagt om mijn ziel te verkopen.” Lespagnard verzorgde de voorbije jaren modeproducties voor onze collega’s bij Weekend Le Vif / L’Express. We zullen zijn vrolijke verschijning hier even moeten missen.

Info : blog.myspace.com/jeanpaullespagnard, www.1-2-3.fr.

Delphine Kindermans / Vertaling en bewerking Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content