Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (434), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Frankrijk is opnieuw de grootste wijnproducent ter wereld. Volgens cijfers van het OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) produceerde het land vorig jaar 46,2 miljoen hectoliter wijn of 10 % meer dan in 2013. Italië valt met 44,4 miljoen hectoliter 15 % terug en Spanje oogstte 37 miljoen hectoliter. Die fluctuaties in productievolume zijn vooral te wijten aan veranderende en onvoorspelbare klimaatomstandigheden. Zo maakt Duitsland dankzij het goede weer een sprong van 16 % voorwaarts, tot 9,7 miljoen hectoliter. Interessant om weten is dat de Verenigde Staten met een eigen productie van 22,5 miljoen hectoliter meespelen in het orkest der groten, ondanks het slechte weer en een aardbeving in Californië.

De totale wijnproductie in de wereld daalde in 2014 met 6 % tot 271 miljoen hectoliter. Die daling leidt niet tot een tekort, want jaarlijks wordt er ‘slechts’ 243 miljoen hectoliter gedronken.

Die globale aantallen kunnen niet beletten dat de regio Bordeaux in een crisis terechtkomt door het afhaken van de Chinese luxemarkt en de minder goede millésimes na 2010. Ze zullen ook niet direct de trends op de Belgische huishoudelijke markt beïnvloeden. Volgens de meest recente Nielsen-cijfers verliest rode wijn globaal 3,6 % terwijl de drie andere categorieën erop vooruit gaan : witte wijn +2,8 %, roséwijn +9,6 % en schuimwijn +6,6 %.

In de dalende rode markt zijn er toch nog stijgingen volgens de origine : Languedoc-Roussillon +2,3 %, Zuid-Afrika +9,4 % en Portugal +16,9 %. Voor rosé gaan bijna alle origines er stevig op vooruit : Languedoc-Roussillon +16,2 %, Provence +4,5 %, Spanje +9,0 %, Portugal +16,9 % en Zuid-Afrika zelfs +108,4 %.

De 22,5 miljoen liter schuimwijn die in ons land jaarlijks door de kelen gaat, wordt voor meer dan de helft (12 miljoen liter) geleverd door Spanje. Dat land maakte in 2014 nog een sprong vooruit met 7,8 %.

Het succes van Cava !

Vandaag bespreken we wijnen uit Languedoc-Roussillon. Ze hebben allemaal een mooi geconcentreerde rode kleur en passen bij schotels met zowel rood als wit vlees.

Château de Vaugelas, Corbières 2012

Neus met rijke onderbouw van zwart fruit. De smaak is soepel met frisse lengte. Goede wijn.

Colruyt : 5,10 euro.

Minervois 2013, La Cave d’Augustin Florent

Discrete neus van zacht rood fruit die wat in de breedte ontwikkelt bij opschudden. Eenvoudige smaak van rood fruit, kort en wegvallend op het einde.

Carrefour : 3,99 euro.

Domaine des Pradels, Minervois 2012

Neus van zacht rood fruit die mooi in de breedte ontwikkelt na opschudden. De smaak is aangenaam, soepel en met wat lengte. Goede wijn.

Delhaize : 5,45 euro.

Languedoc 2013, La Cave d’Augustin Florent

Stevige, zelfs wat brutale neus van zwart fruit zonder onderbouw. De smaak is kort, simpel en met ruwe tannines.

Carrefour : 4,05 euro.

Château La Roque, Languedoc 2013, Pic Saint Loup

De neus is als een fruitkorf van zwart en rood fruit. In de mond komt een smakelijke, puntige wijn onder een friszure boog.

Colruyt : 7,5 euro.

Prieuré Saint-Marie d’Albas, Corbières 2012

Neus van jong, rood fruit maar zonder onderbouw. De smaak is fris en stevig met genoeg lengte. Goede wijn.

Delhaize : 4,09 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content