Er was Eva Deroovere, en nu is er ook “Eva” de cd. Band tussen beide is de Vlaamse folkrockgroep Kadril, waarvan de nieuwe zangeres, jawel, diezelfde Eva is. Ze is pas 21 en won vorig jaar ook nog het Leids Cabaretfestival.

Het kan soms raar lopen. Eva Deroovere had nog nooit van Kadril gehoord toen ze op auditie ging. Nu is ze de nieuwe stem van de groep. “Ik zat er ook niet op te wachten. In Studio Herman Teirlinck, waar ik toen nog les volgde, hing een briefje dat er audities waren. Ik ben er naartoe gegaan en heb nog snel in de keuken van het repetitielokaal een nummertje van Kadril geleerd. Veel schroom had ik niet, want ik vroeg de muzikanten al meteen om in een andere toonaard te spelen. Maar misschien heeft vooral mijn eigen nummer hen helemaal overtuigd, want een week later was ik de nieuwe zangeres van de groep. Waarschijnlijk was ik ook de meest ontspannen kandidaat. Ik wou niet per se bij Kadril zingen, en op Studio Herman Teirlinck leer je wel wat commentaar incasseren, in die mate zelfs dat het je uiteindelijk niet meer raakt. Ik ben trouwens bij de Studio weggegaan. Mijn resultaten voor muziek waren uitstekend, maar voor toneel was ik niet geslaagd. En daar bestaat geen herexamen voor.

Ik had mezelf nooit gezien als een folkzangeres. De muziek waarvan ik hou en die ik ook zelf maak, ligt meer in de lijn van de alternatieve pop à la Tori Amos en Sinead O’Connor. Nu luister ik wat meer naar folk. De jongens van Kadril laten me allerlei dingen horen van Richard Thompson, Malicorne en Alan Stivell. Ze nemen me ook mee naar optredens en sturen me af en toe naar een folkstage in Gooik. De mensen veronderstellen al snel dat je een kenner bent van de muziek die je zingt, maar eigenlijk weet ik heel weinig van folk. Het voordeel van mijn onwetendheid was dat ik geen schrik had om de stem van Kadril te worden. Men vroeg me soms of het niet eng was om Patrick Riguelle (vorige zanger en boegbeeld van Kadril, red.) te vervangen. In het begin was dat misschien zo, ik begon zelfs al te zingen zoals Patrick. Maar dat is voorbij. Op onze nieuwe cd staan er meer nummers die ik zelf vorm heb gegeven. Ook voor Kadril is het goed dat ze een heel andere stem hebben gekregen, en niet zomaar een “vervangster” van Patrick Riguelle. Toch heb ik nog niet helemaal een eigen folkstijl gevonden. De liedjes die ik zelf maak, zing ik veel agressiever. Daar wil ik gewoon alles in kwijt. Bij Kadril heb ik soms de neiging om dat ook te doen, hoewel het niet past bij het soort muziek dat we brengen. Maar het lukt me beter en beter om meer ingehouden te zingen met de groep.

Naast Kadril ben ik vooral met cabaret bezig. Met mijn vriendin Colette Notenboom, die ook op de Studio zat, heb ik aan het Leids Cabaretfestival deelgenomen. We raakten niet alleen door de selecties, maar haalden de finale, die we nog wonnen op de koop toe. Meteen mochten we een contract tekenen voor een tournee. Nu zitten we in de Cabaretestafette en doen we 25 optredens in heel Nederland. Tegen 2001 maken we een avondvullende voorstelling. We spelen gewoon twee rare wijven die wat communicatiegestoord zijn. Iets wat ze trouwens ook van ons zeggen. Het is geen cabaret om te scoren. We blazen gewoon de kleinste dingen buiten proportie op en lossen dan bij wijze van spreken in een handomdraai het probleem van de Derde Wereld op.

En nu is er dus ook een cd naar mij genoemd. Toen het voorstel viel, was ik natuurlijk een beetje vereerd, maar echt vóór niet. Het was echter acht tegen één. “Eva” verwijst gelukkig niet alleen naar mij. De titel staat ook en vooral voor iets nieuws bij Kadril. De naam is tegelijk heel oud en de uitdrukking van een nieuw begin. Mijn moeder heeft me trouwens ook om die reden Eva genoemd. En blijkbaar werkt het. Er is een nieuwe dynamiek in de groep. De cd is pas uit en we hebben al weer een paar nieuwe nummers. Een master plan voor Kadril is er niet echt. We staan gewoon open voor nieuwe dingen. Zelf kies ik dan voor nummers zoals Notenkraker, dat met een dancebeat begint. Dan kijken de mannen van Kadril wel op. Maar nu spelen ze dat nummer heel graag. We krijgen weleens het verwijt dat we niet ambitieus genoeg zijn, maar het blijft ons toch vooral om het plezier te doen.”

Eva van Kadril is uit bij Wild Board Music.

Gerry De Mol / Foto Lieve Blancquaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content