Keuken 8,5 Decor 7,5

Comfort 7,5 Service 7,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu 8,5

Dave De Belder is vooraan in de dertig. Hij kreeg een beroepsopleiding aan de PIVA en trok naar Nederland, waar hij acht jaar bij de top werkte (Jonnie Boer, Kranenburg, Ron Blauw), en naar Spanje waar hij aan het fornuis stond bij Jean-Luc Figueras. Twee jaar terug begon Dave voor zichzelf in de Antwerpse Wolstraat, op de plaats waar voorheen restaurant La Rucolla was. Hij ontpopte zich in een mum van tijd tot een van de vertegenwoordigers van ‘het nieuwe speelkoken’ – de woorden ‘moleculaire keuken’ durft hij zelf niet uit te spreken, omdat de mensen dan aan astronauteneten denken. Aangemoedigd door het applaus begon Dave uit te kijken naar een ruimere locatie. Een straat verder, op de plek waar zich eeuwen geleden het Hof van Portugal bevond en in een recenter verleden een chique viswinkel, opende de kok de nieuwe Godevaart. Alles is groter en mooier, en om op het bord ‘het onmogelijke’ waar te maken, staan er in de keuken vijf koks.

De eerste drie maanden na de verhuizing stroomde het publiek toe, maar toen kwam de crisis en de omzet kelderde met 40 procent. Dat is een klap voor een jong bedrijf. Inmiddels is de zaalbrigade afgeslankt. Maar in de keuken kan men moeilijk met minder koks, want de culinaire hoogstandjes zijn bewerkelijk.

Wij kozen het menu van vijf gangen (70 euro, plus 30 euro voor de wijnen) en in de keuken werd culinair vuurwerk afgestoken. Bij de hapjes vielen op : krokant van varkenshuid met hangop en compote van clementientjes, bonbon van rode biet met hart van barbecuemayonaise, lolly van geitenkaas met mandarijn.

Het eerste gerecht bereikte meteen grote hoogtes : terrine van gepocheerde ganzenlever en oester, compote van selderij, appel en chili met een verfrissende gelei van yuzu. Kort gebakken ganzenlever met gelakte paling, crème van venkel met, als frisse elementen, gelei van limoen en vinaigrette van ponzu, behaalde evenveel applaus. Tartaar van blue fin-tonijn met sesam en verse wakame, bouillon van algen en mojama met lelieblaadjes voor het mondgevoel en fris ijs van komkommer bracht voor de derde keer op rij ambrozijn. Daarop volgde lekker vlees van Texaans lendenribstuk, gemarineerd en kort gebarbecued, en geaccompagneerd door mais en vijg, zwammen en crème van pindanoten. Afsluiten deden wij met mango- crémeux, makaron met parfum van basilicum, ijs van kardemom, sorbet van limoen en cacaonips.

De verrassende bereidingen zaten allemaal goed op smaak en ook het wijnarrangement wist te boeien.

DE GODEVAART

Sint-Katelijnevest 23

2000 Antwerpen

03 231 89 94

www.degodevaart.be

Gastenkamers : www.deguldenbaers.com

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content