En euh, hoe gaat het?

© Getty

Geen held in smalltalk? Iris Posthouwer, auteur van Smalltalk Survival, geeft handige tips voor de nakende kerst- en nieuwjaarsrecepties.

Denk na over je openingsvraag

“Als je iemand niet goed kent, krijg je vaak ongemakkelijke vragen. Hey, Johan… hoe is het? Dat levert meestal een ongemakkelijk antwoord op. Maak de uitnodiging om te vertellen specifieker. Ben je met leuke dingen bezig? Of: heb je iets om naar uit te kijken in het nieuwe jaar?”

Bedenk een elegante exit

“Op trainingen krijg ik regelmatig dezelfde vraag: hoe kom je van iemand af? Zeg een aardige, af-rondende zin waaruit blijkt dat je geluisterd hebt, en maak dan een vlotte exit. Wat een leuk voor-nemen! Ik heb mezelf voorgenomen om enkele mensen te spreken. Of: ik loop even naar het buffet.

Zorg voor beweging

Zullen we even een drankje halen? Door samen onderweg te zijn, kan er van alles gebeuren. Je komt iemand anders tegen, of je gesprekspartner botst op een collega of iemand van de volleybalclub. Alleen al door te stappen, heeft je brein even de tijd om nieuwe vragen of een exit te bedenken.”

Herpak je na een slechte vraag

“Lastige vragen flap je er vroeg of laat toch eens uit. Het is belangrijker dat je weet hoe je een gesprek kunt redden dan dat je bepaalde dooddoeners vermijdt. Ai, dat was geen handige vraag van mij, of wel? Of: iets heel anders trouwens, Kelly.”

Meer tips en inspirerende vragen lees je in Smalltalk Survival (15 euro), Ambo/Anthos Uitgevers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content