Jong modetalent kan de laatste jaren op steeds meer steun rekenen, zelfs van waspoederfabrikanten. Zo organiseert Coral voor de derde keer de Coral Fashion Awards. Samen vertegenwoordigen de vijf finalisten de belangrijkste mode-instituten van België: Virginie Callebaut, studente aan de Brusselse Ateliers Lannaux, Liesbeth Louwyck, afgestudeerd aan de Antwerpse Modeacademie en Jonas Van Avermaet, oud-leerling aan de Gentse Modeacademie die samen met Devi Janssenswillen, student aan La Cambre, een duo vormt en in die hoedanigheid hoopt (voor de tweede keer) de prijs te winnen. Die bedraagt 2500 euro, bovenop de 1250 euro die elke finalist ontvangt om een collectie van negen silhouetten uit te werken die dan geshowd worden tijdens een groot modespektakel. Finalist Uwe Koeberich kijkt ernaar uit: “Het is niet makkelijk om als jonge ontwerper aan de bak te komen. Iedereen vraagt ervaring. Kom maar eens terug als je wat meer kunt laten zien, hoor je dan.”

Edouard Vermeulen deelt die mening. In 2002 stelt hij de Natan-winkel in de Dansaertstraat ter beschikking van ontwerpers die nog geen verkooppunten in Brussel hebben. Zijn initiatief kreeg de naam Modo Boutiqk. De eerste twee maanden van het jaar staat die ter beschikking van de negentien finalisten die hebben deelgenomen aan de Prijs Modo Bruxellae 2001 voor de Jonge Ontwerper. De 7500 euro ging naar Olivier Theyskens. Jong dat wel, onbekend niet echt. Sinds Madonna fungeert als zijn wandelend reclamebord en het roddelcircuit hem een tijdlang tipte als opvolger van Alexander McQueen bij Givenchy, zit Theyskens in het kortetermijngeheugen van elk modeminnend mens.

In die zin heeft het derde initiatief, de tentoonstelling I Mode You in Red, een hoger mecenasgehalte wegens nadruk op onbekend talent. De vzw I Mode You schreef in samenwerking met het Stedelijk Modemuseum Hasselt een wedstrijd uit waarin jonge ontwerpers gevraagd werden hun persoonlijke modevisie te uiten in het rood. De twintig origineelste interpretaties krijgen een plaatsje op de tentoonstelling. Tijdens de opening op 26 januari zullen drie winnaars – die respectievelijk 1239,46 euro, 743,68 euro en 495,78 euro ontvangen – bekend worden gemaakt. (PB)

Uitreiking van de Coral Fashion Award en grote modeshow, zaterdag 23 maart, vanaf 20.30 uur, 2FC Film Facilities Company, Gen. Wahislaan 16F, 1030 Brussel. Kaarten (20 euro) verkrijgbaar bij Fnac.

Modo Boutiqk, Antoine Dansaertstraat 9, 1000 Brussel. Open op donderdag, vrijdag en zaterdag, tussen 14 en 18 uur of op afspraak, Tel. 02-213 37 42.

I Mode You in Red loopt van 27/01 tot 31/05 in het Stedelijk Modemuseum, Gasthuisstraat 11, Hasselt, Tel. 011-23 96 21.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content