Baby Bird : ?Fatherhood” & ?The happiest man alive” ( & Baby Bird Records). Hij komt uit Sheffield, Steven Jones. Hij brengt in één jaar tijd vijf cd’s uit uiteraard van wisselende kwaliteit en stopt daar kaartjes in waarop kopers hun favorietjes kunnen invullen. Op basis daarvan zal hij deze zomer een greatest hits uitbrengen. Lofi, Beck en prille Kevin Coyne zijn goeie referenties. Baby Bird concerteert op 15/5 in de Botanique Brussel.

The Cranberries : ?To the faithful departed” ( Island). Zelf vinden wij het gemekker van Dolores O’Riordan alleen pruimbaar in beperkte dosisjes (twee nummers) en wie als dusdanig deze cd tot zich neemt, zal zelfs hier en daar uitschieters tegenkomen (de voortreffelijke single ?Salvation” bijvoorbeeld), al stuiten de pretentie en de moeilijkdoenerij nog altijd tegen de borst. The Cranberries concerteren op 7/11 in Flanders Expo en op 2/12 in Vorst Nationaal.

The Fugees : ?The Score” ( Columbia). Hiphop en rap in de breedste betekenis want voorzien van een forse dosis rock, pop, funk, cool jazz en nostalgie. The Fugees spelen tijdens de tweede dag van Apollo Rock Meerhout, op 18/5, samen met onder andere Prophets of Da City, Rancid, Magnapop en Orbital.

Fun Lovin’ Criminals : ?Come find yourself” ( EMI). Hiphop en rap in de breedste enzovoort, deel 2. Ook dit trio stelt zich volkomen open voor allerlei invloeden die een wereldstad als New York genereert, wat resulteert in een opwindend avontuur (als je de oren even dichtknijpt voor een of twee missertjes). Fun Lovin’ Criminals spelen op 17/5 in de Botanique Brussel en iets later op Belgacom T/W.

Angélique Kidjo : ?Fifa” ( Mango). De parel van Benin met licht verwesterde afro-rock/pop/funk. Allicht mikt ze daarbij op verkoopcijfers aan onze kant van de wereld, maar wij vinden haar het best als ze authentiek-traditioneel bezig is. Angelique Kidjo concerteert op 14/5 in de Botanique Brussel.

Nil Lara : ?Nil Lara” ( Capitol). Het zoveelste voorbeeld van het boeiende van de multiculturele samenleving. Lara werd geboren in New Jersey uit Cubaanse ouders en zijn jeugd speelde zich af in Venezuela. Op zijn derde opus koppelt hij Amerikaanse (folk)rock (een beetje à la Ben Harper, zie het gedreven ?Baby”) aan Latijns-Amerikaanse ritmes en klanken. Spannend.

JACKY HUYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content