SCHOENEN- EN TASSENONTWERPSTER

Na mijn studies communicatiebeheer heb ik een tijd in het buitenland gewerkt. Dat heeft me de kracht gegeven om na te denken over wat ik wil en wat ik graag wil doen in het leven : tassen en schoenen ontwerpen. Ik ben teruggekomen en was vastbesloten om mijn droom te verwezenlijken.

Ik heb hard aan de weg getimmerd. Niets komt vanzelf, dat weet ik nu wel. Ik huurde een autootje en heb heel het land doorkruist op zoek naar winkels die mijn ene tas wilden verkopen. Ik heb het alleen gedaan, op mijn manier, zonder enige vorm van hulp. Daar ben ik wel trots op.

Art deco inspireert me. Zijn stijlelementen vormen het draagvlak van al mijn collecties. Het geeft me meer ideeën dan de mode zelf of om het even welke trend.

Er wordt zoveel met het milieu geprutst, daar lig ik soms wakker van. Maar ik zou liegen als ik zou beweren dat ik alleen om ecologische redenen voor vegetaal gelooid leder kies. Ik vind het ook gewoon mooier, punt uit.

Je eerste idee is altijd het beste. Daarom ontwerp ik nooit wekenlang zonder ophouden. Je kunt een creatie eindeloos blijven aanpassen. Om dan uiteindelijk toch terug te komen bij het begin, want dat is het puurste.

Elk seizoen denk ik: ‘waar ben ik toch aan begonnen ?’ Het is een erg stresserend bestaan, je moet in twee maanden tijd je inkomen voor een half jaar veiligstellen. En hopen dat ze je collectie mooi vinden. Ondertussen heb ik geleerd om dat naast me neer te leggen. Het komt altijd wel goed.

Een schoen is het verlengstuk van je lichaam. Een weerspiegeling van je gemoedstoestand. Het laat zien hoe je die dag in het leven staat : vrouwelijk op hoge hakken of zelfverzekerd met een stoere laars.

Ik kan me niet te veel laten leiden door wat ik denk dat mijn klanten mooi zouden vinden. Daar zijn ze te verschillend voor. Ik ontwerp wat ik mooi vind en wat ik zou willen dragen. Zo ben ik ooit begonnen en zo zal ik blijven werken.

Mijn thuis is waar… ik op dat ogenblik wil wonen. Ik ben niet gehecht aan mijn woonplaats. Integendeel, ik ben een rusteloze ziel die om de zoveel jaar moet verhuizen, op zoek naar nieuwe avonturen. Ik woon nu zes jaar in mijn appartement in Antwerpen en het wordt tijd om te veranderen. Voorlopig blijf ik wel in België, ik voel me nog te jong om definitief naar het buitenland te trekken.

Mijn favoriete bestemming bestaat niet. Ik wil heel de wereld zien. Juist daarom zal ik ook nooit twee keer een reis maken in hetzelfde land, zelfs al heeft het me erg geraakt. Er zijn nog zoveel andere bestemmingen en culturen om te ontdekken.

Overal waar men afraadt om te gaan, daar zou ik willen zijn. Het avontuur trekt me aan, ook al houdt dat misschien gevaar in.

Ellen Verbeek (35) bracht tien jaar geleden haar eerste handtas op de markt. Vijf jaar later werd de collectie

uitgebreid met schoenen. Haar ontwerpen staan bekend om hun verfijnde, vrouwelijke afwerking en het gebruik van ecologisch verantwoorde materialen.

Door Ellen De Wolf – Foto Diego FranssenS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content