De Amerikaanse regisseur Harold Ramis (?Ghostbusters?, ?Groundhog Day?) introduceert in ?Multiplicity? een nieuw komisch concept : klonen. Michael Keaton, die kopietjes maakt van zichzelf is nochtans niet meteen mijn idee van een leuke komedie : vier Michael Keatons in één film, dat zijn er minstens drie te veel.

Keaton speelt in deze in meerdere opzichten eindeloze komedie Dough Kinney, een bouwondernemer uit Los Angeles die het zo druk heeft op de werf dat hij niet weet waar tijd te halen voor zijn vrouw ( Andie MacDowell), de kinderen, en op tijd en stond een partijtje golf.

Om dit probleem op te lossen, laat hij zich klonen door een geneticus die hij toevallig ontmoet. Terwijl de originele Doug uitblaast, laat hij zijn drie andere incarnaties zijn diverse professionele en privé-taken klaren. Zijn drie kopieën moeten zijn leven vergemakkelijken, maar natuurlijk hebben ze precies het tegenovergestelde effect. Behalve Dougs angst dat een van zijn dubbelgangers met zijn vrouw naar bed zal gaan, is er geen enkele komische spanning. Maar we worden natuurlijk wel huiswaarts gestuurd met de gemeenplaats dat we onszelf moeten blijven en zelf verantwoordelijk zijn voor wat we met ons leven doen. (U kan die laatste raad alvast opvolgen door niet naar deze film te gaan.)

De geloofwaardige interactie tussen vier Keatons is dankzij de digitale technieken een klein mirakel je zit tevergeefs naar de scheidingslijn te zoeken die vroeger onvermijdelijk was bij soortgelijke dubbelrollen. Maar hoe naadloos het ook allemaal is, het is ook bijzonder vergezocht, nutteloos en irritant. Vooral omdat de opsplitsing gebeurt volgens de meest afgezaagde Hollywoodclichés : zo is de hardwerkende Keaton een harteloze bullebak, is de huiselijkeKeaton een verwijfd sujet en is de half-mislukte kopie een kinderlijke idioot, niet aansprakelijk voor zijn daden. Andie MacDowell wordt niet gereproduceerd, maar ze speelt wel een kloon van haar identieke rollen in ?Groundhog Day? en ?Four Weddings and a Funeral?.

Deze vaak penibele komedie gaat ook lopen met de dubieuze eer om zich voor een flink stuk af te spelen in de afgrijselijkste keuken die de laatste jaren in een Hollywoodfilm te zien was en aan concurrentie is er nochtans geen gebrek. Hopelijk komt geen onverlaat op het idee om die keuken te vermenigvuldigen !

?Multiplicity?van Harold Ramis, met Michael Keaton, Andie MacDowell, Harris Yulin, Richard Masur.

PATRICK DUYNSLAEGHER

Keaton en Keaton in Multiplicity : digitale opsplitsing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content