Alle Dagen Honger is het foodcollectief van Johanna Goyvaerts, Barbara Serulus en Mayken Craenen. Hun passie voor ‘echt’ eten delen ze op hun veelgeprezen foodblog, alledagenhonger.be, die voor de derde keer de Weekend Knack Blog Award won. In hun boek ‘De helden van het echte eten’ portretteren ze ‘food artisans’ van bij ons, met verhalen en recepten. Van de knapperigste groenten tot het zuiverste sap.

Van model tot boerin Corazon De Raeymaecker, CSA-boerin, Kontich

Corazon De Raeymaecker startte twee jaar geleden met Grondsmaak, een plukboerderij in Kontich. Op haar zestiende zei ze al dat ze boerin wou worden, maar dat plan werd pas concreet toen ze als model werkte in New York. In haar vrije tijd bezocht ze farmer’s markets en hielp mee op Windfall Farms, een boegbeeld van CSA (Community Supported Agriculture). “Door op dat veld bezig te zijn, besefte ik hoe moe ik van modellenwerk werd. Als je op een kleinschalige, biologische manier eten verbouwt, doe je iets waar de mensen beter van worden.” Terug in België volgde ze een opleiding biologische en biodynamische landbouw, vond – niet zonder moeite – een geschikt lapje grond (1 ha) en dook in het avontuur. “Voor een boerenbestaan kiezen is een heftige beslissing. Boer ben je dag en nacht. Het is een manier van leven : je gaat er helemaal voor of je doet het niet.”

CSA betekent dat de boerderij door de gemeenschap ondersteund wordt, doordat leden een oogstaandeel kopen. Elk lid betaalt jaarlijks een vaste bijdrage en mag daarvoor een jaar lang groenten komen oogsten. Zo worden een deel van de kosten en de risico’s gedeeld. In België zijn er een twintig CSA-boerderijen, Grondsmaak telt 250 leden. “Als boer voel ik me verantwoordelijk om goed voedsel te produceren omdat ik de mensen voor wie ik teel ken”, zegt Corazon. “Omgekeerd zien de mensen welke inspanningen ik lever. Ze doen zelf ook de moeite om de groenten te komen halen. De vlaggetjes op het veld duiden aan hoeveel en hoe je mag oogsten.” Zelf leert Corazon elke dag bij van boeren die dit al heel hun leven doen. “Zo hou ik waardevolle tradities in stand. Voor mij is dit ambacht in zijn meest pure vorm.”

Een liefdesaffaire met appelbomen Luc Goossens & Kris Vanderstichele, appeltelers, Ieper

Ex-informaticus Luc Goossens startte, na een sabbatjaar waarin hij bij een bevriend tuinboomkweker ging helpen, met zijn eigen kwekerij van hoogstamappelbomen. Het bedrijf dat hij vijftien jaar geleden met zijn vrouw Kris Vanderstichele uit de grond stampte, vernoemde hij naar zijn favoriete appelras : Tuinsappen Lombarts Calville. “De eerste vijf jaar waren erg moeilijk”, zegt Luc. “Maar als ik terugblik, besef ik dat niets opweegt tegen de voldoening die ik uit dit werk haal”, valt Kris bij. Voor Luc is het een missie geworden om hoogstammen opnieuw in het landschap te integreren. Ze zijn zeldzaam sinds de overheid in de jaren zestig rooipremies uitreikte omdat ze hoogstamboomgaarden niet rendabel vond. “Die zijn nochtans ecologisch waardevol : ze zijn een biotoop op zich, waarin vogels, kleine dieren en insecten hun gang kunnen gaan. Bovendien zijn ze een kostbaar landschapselement. Een laagstam is een monocultuur vergeleken met hoogstam.”

Luc en Kris houden het hele proces zelf in handen : “We telen de appels, persen er sap van en verkopen dat. De sappen bestaan uit puur fruit, er wordt niets toegevoegd. Enkele seconden pasteuriseren volstaat om het sap jaren bewaarbaar te maken. Kris en Luc werken alleen met lokale fruitsoorten. “Er is hier meer dan genoeg, je hebt geen exotische vruchten nodig. We hebben appelsap van hoogstam, waarin we een achttal rassen mixen, maar we combineren ook appel met rode biet, framboos, kweepeer, braambessen, aardbei, vlierbessen en bosbessen.”

De helden van het echte eten, Alle Dagen Honger, Uitgeverij Luster, www.uitgeverijluster.be, 29,95 euro. Alle Dagen Honger organiseert ook elk najaar het foodfestival Krachtvoer in Antwerpen, naast pop-upinitiatieven zoals themarestaurants en workshops.

Foto’s Senne Van der Ven & Illustraties Mayken Craenen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content