In Hostellerie Kemmelberg behandelt men het verleden met respect. Aan het fornuis staat een autodidact als Lady Chef.

:: Hostellerie Kemmelberg : Kemmelbergweg 34, 8950 Heuvelland-Kemmel. 057 44 41 45. Er zijn 16 hotelkamers (van 74 tot 110 euro) en diverse gastronomische formules (vanaf 130 euro voor overnachting, ontbijt, regionaal middagmaal en gastronomisch vijfgangendiner).

Menu’s : 43 en 55 euro.

www.kemmelberg.be

Hostellerie Kemmelberg bezoek je bij voorkeur op een heldere zomerdag om op het terras met een van de mooiste vergezichten over Vlaanderen en het noorden van Frankrijk te genieten. Wij hadden bij de beklimming van de berg af te rekenen met een hevige zomerstorm. Windstoten en regenvlagen rukten takken van de hoge bomen en de hobbelige kasseien lagen vol obstakels. De hostellerie werd een halve eeuw geleden door de toenmalige burgemeester van Kemmel op het hoogste plekje van Vlaanderen als hotel-restaurant gebouwd en ligt welgeteld 156 meter boven de zeespiegel. Sinds 1991 baten Erwin Van der Kelen en Solange Bentin de hostellerie uit : zij zijn de derde eigenaars en lieten, uit respect voor het verleden, zoveel mogelijk bij het oude.

Hostellerie Kemmelberg is een gereputeerde Relais du Silence in een toeristisch gedeelte van de Westhoek en de ‘dreigende’ streek van de Eerste Wereldoorlog. Het zijn vooral Vlamingen en ook wel Fransen en zo nu en dan een Engelsman of een Nederlander die de weg naar boven nemen. Wij kwamen verwaaid binnen, troffen een onbemande receptie en werden aan ons lot overgelaten. Iedereen zat in de aperitiefzaal. Wij betraden als eerste de eetzaal, waar een met liefde onderhouden ouderwetse inrichting met Engelse invloeden wachtte. Voor de een is de eetzaal met donker gevernist hout, wijnrode tapijten en statige stoelen met stoffen met bloemetjesmotief een anachronisme, voor de ander is het interieur een toonbeeld van klassieke smaak en aristocratie. Het terras bleef die dag door het noodweer gesloten. Het panoramisch landschap lag onder een grijze deken van nattigheid te rillen.

Mooie klassieke sausen

Wij kregen een tafeltje toegewezen door een dame die het eigenlijk te druk had met bestellingen te noteren in de aperitiefzaal. Achter de schermen werkte Solange Bentin aan de mise en place. Zij is licentiate in de handelswetenschappen, is autodidact aan het fornuis maar stamt uit een horecageslacht. Solange Bentin behaalde in 2000 de titel van Lady Chef. Haar spijskaart vermeldt afgewogen, tijdloze bereidingen, vaak vergezeld van mooie klassieke sausen, zoals : Nieuwpoortse zeetong met garnalen Dugléré (22,50 euro) en kalfszwezerik met dragon op Provençaalse wijze (30 euro). Wij bestelden het aantrekkelijk geprijsde Menu De Kreeft (43 euro). De wijnkaart is zakelijk maar groezelig voor een huis van een dergelijk niveau.

Er kwamen drie verzorgde hapjes en rondom werden de plaatsen ingenomen door overwegend oudere mensen : een goed teken, want die weten meestal waar het lekker is ! Het voorgerecht bestond uit lauwe salade van babykreeft, met avocado, krulsla, à vif gepelde citrusvruchten, alles van onberispelijke kwaliteit en opgediend met een saus van citrussap, yoghurt, olijfolie en aceto balsamico. Kreeft volgde, met zorg gegaard en versneden, opgediend in eigen nat met een scheutje room en in julienne versneden groenten : smakelijk en traditioneel. Het warmwaterbakje voor de bezoedelde vingers bleef uit ! Hoofdgerecht was in cocotte bereide terrine van tarbot, kreeft en pata-negraham, helaas taai en droog op het bord, met lintspaghetti, groenten en Hollandse saus.

Bij het eten dronken wij een halve fles Chablis, Premier Cru Fourchaume 2001 (23 euro). Wij vroegen een supplementair glas wit uit een open fles en hadden geluk : wij kregen een staartje Clos des Mouches, Bourgogne Premier Cru, Côte de Beaune, een hemelse wijn die voor meer dan 100 euro per fles op de wijnkaart staat en waarvoor wij slechts 6,50 euro per glas betaalden !

Gegratineerde perzik in vanillesaus met een bol pistache-ijs sloot deze aangenaam-ouderwetse maaltijd af. Bij het buitengaan werden wij opnieuw aan ons lot overgelaten.

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content