Hilde Appelmans is selectief met wat zij eet. Twee keer per jaar volgt zij een ontgiftingskuur. Daarna voelt zij zich in topvorm.

Het vergt discipline en extra inspanning om een drukke job als kantoordirecteur bij een grote bank te combineren met een gezond leven. Koffie op het werk of koolzuurhoudende dranken zijn aan Hilde Appelmans niet besteed. ’s Avonds drinkt zij hooguit een kopje granenkoffie. Suiker houdt zij zoveel mogelijk op de achtergrond. Wanneer een nagerecht toch gezoet moet worden, neemt zij een kleine hoeveelheid niet-geraffineerde biosuiker. Twee keer per jaar volgt Hilde een ontgiftingskuur van twee à drie weken. Dan eet zij alleen granen, groenten, fruit en zaden en drinkt zij veel water. Dan voelt Hilde hoe haar lichaam weer in topvorm komt : haar energie neemt toe, haar slaap verbetert en zij staat beter uitgerust op. Na zo’n kuur gaat ook het joggen en het tennissen veel beter. Door deze manier van leven voelt Hilde zich gezond, is zij weinig ziek en ook zelden verkouden.

Hilde Appelmans heeft vijf jaar avondonderwijs ‘klassiek koken’ gevolgd aan het KTA in Aalst. Daar werd in veel recepten room en boter gebruikt, twee ingrediënten die de hobbykok later heeft afgezworen. De technieken die zij op school leerde, heeft zij echter behouden en geprojecteerd op de vegetarische keuken. Hilde eet zelden vlees. Als zij dat toch doet, is het vlees meestal afkomstig van de biologische slager. De uitverkoren producten waarmee zij inmiddels al heel wat jaartjes kokkerelt zijn : groenten, peulvruchten, granen, zaden, noten en vleesvervangers zoals seitan van tarwe, tempeh gemaakt van sojabonen en tofoe uit sojamelk. Zij geniet nog altijd evenveel van het eten als vroeger.

Hilde ontdekte dat het gebruik van verse kruiden wonderen kan doen. Ook de kooklessen van restaurant Safraan van Marie Dooghe in Oud-Heverlee helpen haar veel. Deze vegetarische kok is haar grote voorbeeld. Heimwee naar de keuken van vroeger heeft zij niet. Soms begaat zij een ‘zonde’, bijvoorbeeld wanneer zij in een restaurant zwicht voor een tiramisu of een sabayon. Of als er vrienden komen, maakt Hilde wel eens een stoofpotje met kip. Tijdens zakelijke diners kiest zij voor visgerechten. Komt daar roomsaus bij, dan geniet Hilde daar ook van, hoewel zij de saus met mate zal eten.

Deze gezonde kokkin leest veel in kookboeken. Zij interpreteert bestaande recepten op haar eigen manier, zoals voor het hiernaast getoonde stoofpotje. Het vlees uit het oorspronkelijke recept werd weggelaten en in de plaats kwamen seitan en meer groenten. De kwarktaart is een klassiek recept, waarbij de gewone producten werden vervangen door bioproducten.

De keuze van de wijn gaat naar een Quinta da Esteveira 2000 uit de Douro. Deze lekkere Portugese biowijn, die al heel wat prijzen won, kost 7,82 euro in de natuurwinkel.

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content