EERLIJKE SMAKEN

Jean-François Van Vlemmeren en Katrien Vanistendael ontvangen lekkerbekken van alle leeftijden. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE

KLASSIEKE GASTRONOMIE

KEUKEN 7,5

DECOR 7

COMFORT 7

SERVICE 8

PRIJS/KWALITEIT

GEPROEFDE MENU 7,5

In de rubriek Tafelen signaleren wij eethuizen die iets meer te bieden hebben dan doorsneerestaurants. De meerwaarde ligt de ene keer in de charmante ontvangst, de andere keer in de verrassende locatie, in de inrichting, of in de keuken die uitzonderlijk royaal, verfijnd of origineel kan zijn. Waardevolle tips krijgen wij vaak van enthousiaste foodies, restaurateurs en lezers. Het was een scoutende foodie die ons met een sms-boodschap tipte dat hij fantastisch had geluncht in De Refugie. Omdat wij toch niets speciaals te doen hadden, trokken wij nog diezelfde maandagavond naar Tienen om anoniem aan te schuiven.

Het restaurant neemt de benedenverdieping in van een bescheiden, honderd jaar oud hoekhuis. Daar waar de garage was, is nu de keuken. Gegeten wordt er in de vertrekken waar eerder café werd gehouden. De inrichting is zonder pretentie. Op de achtergrond klinken levensliederen. Gastvrouw Katrien Vanistendael ontvangt met onvoorwaardelijke geestdrift. Haar man is de blozende kok Jean-François Van Vlemmeren. Hij is Waal en blijft meestal in zijn keuken. Zijn bereidingen zijn gestoeld op de klassieke Franse keuken. In 2004 won hij de wedstrijd Viskok van het Jaar, georganiseerd door de Vlam. Maar ook wild, en vooral bereidingen met duif, zijn specialiteit.

De wijnkaart is uitgebreid en internationaal. De meeste klanten laten Katrien haar gang gaan en zo deden ook wij. Van onder de kurk kwam een Bulgaarse Mavrud 07, een diepgekleurde rode met rijpe pruimen en specerijen in het boeket (30 euro). Wij kozen voor het driegangenmenu met keuze (35 euro). Kabeljauw lag in een krachtige bouillon en kreeg het gezelschap van mosselen en minigarnaalkroketjes. Het vlees van (te) dik gesneden Barbarie-eend werd gepresenteerd in een landelijke bereiding met rodekool, appel en aardappelkroket gerold in amandelschilfers. Sorbet met vanille, cake van groene olijven, crumble van frambozen en gebrande kokoscrème vormden het met zorg gepresenteerde nagerecht.

Wij proefden die avond slechts eerlijke smaken, genoten van de goede sfeer en kwamen een ontdekking rijker buiten.

Info

DE REFUGIE

KAPUCIJNENSTRAAT 75

3300 TIENEN

016 824532.

WWW.DEREFUGIE.BE

Lunch 18 euro, menu’s van 30 tot 60 euro. Zaterdagmiddag, dinsdag en woensdag gesloten.

Op maandagavond mag men eigen wijnen meenemen en betaalt men een kurkrecht van 15 euro.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content