Nu is Bohumil Hrabal (geb. 1914) een van de bekendste schrijvers van ex-Tsjechoslovakije. Maar jarenlang was dat anders. Hij studeerde rechten, maar door de nazi-bezetting was het uitbouwen van een advokatenpraktijk praktisch onmogelijk. Daarom moest Hrabal andere baantjes aanpakken om aan de kost te komen : van arbeider in een staalfabriek, vertegenwoordiger, schoorsteenveger, stationschef en toneelfigurant tot verwerker van oud papier. Pas sinds 1962 wijdt hij zich volledig aan de literatuur.

Hij schrijft helemaal in de traditie van landgenoot Jaroslav Hasek (1888-1923), de man van ?De brave soldaat Sweyk” sappige, gedreven en absurde verhalen over underdog-figuren en antihelden die zich tegen de waanzin van het leven en de zelfgenoegzaamheid van de machtigen wapenen met een gezonde dosis relativeringszin, humor en anarchie.

In 1989 verscheen voor het eerst een boek van Hrabal in het Nederlands : ?Al te luide eenzaamheid”. Het is het verhaal van een man die al 35 jaar in oud papier werkt en zijn handen letterlijk ?vuilmaakt aan de letteren”. Hij wroet in een kelder tussen aarde en onderwereld, tussen de Heilige Drieëenheidskatedraal boven en de riolen vol ratten beneden, tussen licht en donker. Deze filozoof van het ondergrondse Praag houdt lange lofredes op het boek, dat hij nochtans dag en nacht moet vernietigen. Om te kunnen leven met die paradoks, drinkt hij bier, en maakt hij van elke baal geplet papier een kunstwerk. Daarnaast vertelt hij in een innerlijke monoloog verhalen uit zijn kindertijd, over zijn eerste liefdes, over de kringloop van leven en dood.

Sigrid Bousset, ex-dramaturge van Jan Fabre en momenteel naaste medewerkster van SP-volksvertegenwoordigster Kathy Lindekens, bewerkte in opdracht van het Gentse gezelschap Victoria ?Al te luide eenzaamheid” tot een teatersolo. Deze wordt in een regie van Victoria-direkteur Dirk Pauwels vertolkt door Eric Kempeneers en figurante Charlotte Vermeire. Première op 1 februari in het Nieuwpoortteater. Daar zijn nog opvoeringen op 2, 3 februari (20 u.30) en op 4 februari (15 u.). Daarna in het kultureel centrum in Hasselt (5/2), in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (6/2), in het kultureel centrum in Kortrijk (12 en 13/2), in Westrand in Dilbeek (14 en 15/2), in De Werf in Aalst (23/2), in de Warande in Turnhout (2/3), in de Velinx in Tongeren (5/3) en in de Kern in Wilrijk (29/3).

Reserv. en info : tel. (09) 223.00.00.

De Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal : Victoria introduceert zijn werk in Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content