Fang Lan Lie koos drie makkelijk en snel te bereiden voorgerechten uit de nieuwe Aziatische keuken.

Zij is van Chinese origine en in België geboren. Als voedingsingenieur in dienst van een Amerikaans bedrijf, houdt zij zich bezig met productontwikkeling voor de Europese markt. Haar grootste hobby is koken. Daardoor is Fang Lan Lie zowel beroepshalve als in haar vrije tijd veel met eten bezig. Veel Aziatische mensen zijn vrij vaak met eten bezig en Fang Lan Lie is dus geen uitzondering. Op weekdagen kookt zij thuis ’turbo’ : dan moet een maaltijd in een halfuur op tafel staan en zijn krokante, kort geroerbakte of gekookte groenten favoriet. Wanneer er in het weekend vrienden over de vloer komen, trekt zij meer tijd uit om te kokkerellen. Vooral gerechten uit de nieuwe Aziatische keuken zijn dan troef. Fang Lan Lie ontdekte tijdens een reis naar Azië verfrissend moderne bereidingen, zoals lekkere samengestelde salades uit Vietnam en Thailand. Zij volgde culinaire workshops in Azië en in België, waar zij zich regelmatig inschrijft op door Weekend Knack georganiseerde kooklessen.

De basis van het koken leerde zij van haar moeder. Toen zij alleen is gaan wonen, belde zij regelmatig haar moeder om culinair advies te vragen. Ook door te grasduinen in kookboeken heeft zij haar kennis bijgeschaafd.

Fang Lan Lie verdedigt authentieke keukens en heeft een hekel aan wilde fusion-mengelingen, waarbij oost en west zich in het bord verbroederen. Zij vindt dat koks vaak onoordeelkundig met Aziatische ingrediënten omspringen. Koriander en sojasaus zijn in de mode en worden te pas en te onpas gebruikt in Belgische bereidingen. “Eenvoud siert de kok en het gerecht”, zegt Fang Lan Lie wijs. Zij geeft de voorkeur aan Aziatisch eten omdat het gezond is en snel verteert. Boter en room hoeven voor haar niet meer, maar die afwijzing is niet fanatiek want Fang Lan Lie heeft toch het liefst een mousselinesaus met boter bij haar asperges. Ook eet zij uit zichzelf minder en minder dierlijk vet.

Onze kok met dienst presenteert drie voorgerechten uit de nieuwe Aziatische keuken : twee slaatjes omdat ze fris, licht en geurig zijn, en de bereiding van de ribbetjes die thuis een klassieker is. Het zijn alle drie authentieke gerechten, die in een nieuw kleedje zijn gestoken en die in een handomdraai te bereiden zijn, zonder dat je veel Aziatische ingrediënten nodig hebt.

Voor de wijn loopt Fang Lan Lie langs bij Mondovino (Vordensteinstraat 102a in Schoten), waar zij een geurige en fruitige witte Sémillon-Chardonnay Murray Darling 2001 uit Australië koopt voor 7,04 euro.

Pieter van Doveren

Partner Content