Ligging IN HARTJE AMSTERDAM Sfeer eclectisch met zowel modern als faux vieux Reistijd TWEEëNHALF UUR RIJDEN VAN BRUSSEL Prijzen NIET GOEDKOOP

We hebben altijd veel van Amsterdam gehouden, al is dat met de jaren wel wat minder geworden. Maar soms duikt die liefde weer op, bij een avondwandeling langs verstilde grachten en straten. Of na een nachtje in een oud pand, zoals Casa Luna, dat op het eerste gezicht op een winkel of een galerie lijkt.

“Ik ben in het huis hiernaast geboren en ik hoor hier thuis”, zegt Maud Verbruggen, die er al 35 jaar woont en tien jaar bezig geweest is met de verbouwing van het pand. “Want het was niet veel minder dan een bouwval.” Inmiddels is het allesbehalve perfect gerestaureerd, maar daar houden we wel van. De familie van de gastvrouw kwam in de zeventiende eeuw met zovele andere Vlamingen naar Amsterdam, toen de haven van Antwerpen gesloten werd. Ook het huis dateert uit die periode, toen de volksbuurt plaats moest maken voor huizen van de burgerij. De dwarsstraten en -grachten werden altijd bewoond terwijl in de hoofdgrachten tot de jaren zestig confectieateliers gevestigd waren.

Maud heeft op de eerste verdieping twee gastenkamers, eentje achterin met tegen de muur een schilderij op doek van een bevriend artiest, naar een ets van Ruysdael. Zelf slapen we aan de voorzijde, in een kamer met kale muren en met uitzicht op de schilderachtige Leliegracht met zijn kleine boekhandels en gezellige restaurantjes. Het is rustig, met ’s avonds het geluid van de klok van de Westerkerk. Naast het bed staan er nog een kleerkast, beide in Lloyd Loomstijl, een tafel en twee moderne stoelen. In een aparte ruimte zijn een douche met wastafel, waarop een minuscuul stukje zeep, en toilet ondergebracht.

Beneden trakteert Maud ons op een glas kraantjeswater en droomt intussen van kleine voorstellingen met dansers of mimespelers, afgewisseld met tentoonstellingen. Als het tenminste met de subsidies in orde komt. De beeldende kunstenares van monumentale werken noemt de restauratie van Casa Luna haar meest monumentale project.

Het ontbijt wordt in de kelderkeuken geserveerd, maar het liefst zou Maud dat buitenshuis zien gebeuren. De prijs van 12,50 euro per persoon voor een zogenaamd Nederlands ontbijt (met van alles : kaas, jam en desgevraagd eieren) moet dan ook als een ontmoediging gezien worden. Zelf kozen we voor een goedkoper, rudimentair Frans ontbijt.

Voor het diner liepen we langs bij Capri, aan de Lindengracht 61, waar authentiek Italiaans gekookt wordt tegen zeer redelijke prijzen.

TIP

Een bezoek aan het Anne Frank-huis.

Casa Luna telt twee kamers

die voor 125 tot 145 of 145 tot 165 euro verhuurd worden, exclusief ontbijt,

waarvoor 7,50 euro (Frans) of 12,50 euro (Nederlands)

aangerekend wordt.

Casa Luna, Leliegracht 14, Amsterdam, +31 20 623 28 18, www.casa-luna.nl.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content