Ligging : aan de rand van het stadscentrum I Sfeer : modern met oude accenten I Reistijd : een half uur rijden van Brussel I Prijzen : correct

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Vandaag overnachten we in eenvoud in Mechelen, aan de buitenoever van de Dijle. De B&B Frans Hals, een geboren Mechelaar, bevindt zich in een klein herenhuis dat uitziet op de rivier en op wandelafstand ligt van het historische centrum. De gastvrouw is niet alleen een enthousiaste persoonlijkheid, ze koestert nog volop plannen. Griet Siroux droomde ooit van een gastenverblijf in het zuiden van Spanje, maar haar hockey spelende man zag dat niet meteen zitten. Toen ze vijf jaar geleden het pand kochten waar we nu verblijven, had Griet eigenlijk een andere bestemming voor ogen : ze zou studentenkamers verhuren. Naarmate de werken vorderden, begon ze zich echter vragen te stellen over hoe ze het huis na een schooljaar zou terugvinden, en was daar niet helemaal gerust in. Dus koos ze voor een B&B, en ging er meteen ook zelf wonen.

Het huis stamt uit 1883 en werd zorgvuldig opgeknapt. De muur langs de trap, die helemaal werd blootgelegd, oogt fris in combinatie met het grijs van de gang. Er zijn drie kamers, die allemaal namen dragen van verwanten van Frans Hals : zijn zoon Harmen, zijn vrouw Lysbeth en zijn dochter Sarah. Twee zien er uit op de Dijle, al kun je dat uitzicht bezwaarlijk romantisch noemen.

Zelf slapen we in Lysbeth, op de tweede verdieping aan de voorzijde. De kamer oogt fris, krijgt volop namiddaglicht en is bijzonder keurig. Alhoewel ze niet echt groot uitvalt, werd plaats gevonden voor een tafel met stoelen, staan er twee fauteuils, en is er een kleine tv voorhanden. Ook treffen we er het bij ons minder vaak voorkomende kookstel voor thee of koffie aan. En de badkamer met douche is kraaknet. Kortom, Frans Hals is een eenvoudig maar correct gastenverblijf.

De mooiste verrassing wacht ’s morgens. Griet serveert een bijzonder uitgebreid en smakelijk ontbijt met vers gesneden appel en blauwbessen, een genereus glas vers geperst sinaasappelsap, volle yoghurt, kaas, vlees en diverse broodsoorten. Met daarbij de ochtendkrant. En omdat het voor één keer echt zomert, zetten we ons op het terras met uitzicht op het stadstuintje. Griet : “Veel mensen nemen geen ontbijt omdat ze daar geen tijd voor hebben. Als ze hier neerstrijken, wil ik ze dan ook echt de kans geven om er volop van te genieten. Eigenlijk probeer ik een beetje de gasten te leren ontbijten. Dat lukt niet altijd van de eerste dag, maar de meesten passen zich snel aan.”

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

TIP Een bezoek aan de tapijtenmanufactuur Gaspaar Dewit (op afspraak) en een wandeling door het begijnhof.Info

B&B Frans Hals telt drie kamers die tegen 70 euro per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijten.

B&B Frans Hals Frans Halsvest 99, 2800 Mechelen, 015 34 08 03, 0476 26 19 92, www.franshalsbb.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content