De titel van het boek is simpelweg Dresses. Op de cover staat een foto genomen door Lord Snowdon. Binnenin staan glossy en gedetailleerde foto’s van de tachtig jurken die Lady Diana, Princess of Wales, aan Christie’s heeft gegeven. De veiling waarvan de opbrengst naar instellingen voor kanker- en aidspatiĆ«nten gaat, vindt plaats op 25 juni. Het boek was vanaf 17 mei te koop, en Christie’s verwacht er veel van. De Lady Di-catalogus lijkt meer op een chic koffietafelboek dan op een verkoopinstrument : 250 pagina’s vol schetsen van de designers, foto’s van Di tijdens koninklijke bezoeken en andere royalty-rariteiten. ?Natuurlijk hebben we voor andere veilingen al prachtige catalogi uitgebracht?, zegt Patricia Hambrecht in de New York Times. ?Maar het is de eerste keer dat we zoveel creatieve energie steken in een dergelijk boek.? Celebrity-veilingen zijn in en brengen geld binnen.

Christie’s werd ongetwijfeld aangemoedigd door het succes dat Sotheby’s had met het boek rond de Jacqueline Kennedy-veiling. Er werd een recordaantal van 120.000 exemplaren van verkocht, wat 2,5 miljoen dollar voor een goed doel opleverde. Sotheby’s wil die kaskraker in mineur herhalen met de Pamela Harriman-catalogus (veiling van 19 tot 21 juni op het New York Avenue-hoofdkwartier) en heeft de Harriman-inboedel op 477 glanzende pagina’s uitgesmeerd. Er worden 7500 exemplaren met harde kaft verspreid (85 dollar) en 12.500 softcovers (55 dollar). Christie’s van zijn kant, komt met een super-de-luxe uitgave (leren kaft, een oplage van slechts 250, gesigneerd door Di zelve, 2000 dollar), een gewone luxe-uitgave (stoffen kaft, geen handtekening, 5250 exemplaren, 265 dollar) en heeft nog 20.000 simpele paperbacks aan 60 dollar voor de gewone sterveling.

En de jurken ? Er zijn glittercreaties van Catherine Walker, Victor Edelstein, Hartnell, Zandra Rhodes, Bruce Oldfield en andere Engelse ontwerpers. Sommige getuigen van Di’s bedenkelijke Cinderella-smaak, andere zijn duidelijk gedateerd, maar ze zien er allemaal koninklijk uit. Christie’s is bescheiden gebleven en heeft de beginprijs niet veel hoger gelegd dan de aankoopprijs (tussen het half miljoen en het miljoen Belgische frank). Gezien de koophysterie die Jacqueline Onassis veroorzaakte, zouden die cijfers wel eens flink kunnen oplopen.

Christie’s, tel. (00-44) 171-389.2820.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content