Hachis parmentier met gekonfijte eend, peer en zoete aardappel 

©Diane Hendrikx

Als het weer een somber dieptepunt bereikt, moet je weerwerk bieden. Ons advies? Trek de keuken in. De warmte van de oven en de heerlijke geuren van kruiden krikken gegarandeerd je moreel op. Zeker wanneer je deze hachis parmentier met eendenbout in de oven schuift.

Voor 4 personen
  • 1,5 kg zoete aardappelen
  • 3 gekonfijte eendenbouten, bio
  • 45 g boter
  • 2 sjalotjes, in kleine blokjes
  • 10 cl witte wijn
  • 2 Guyot-peren
  • 5 cm verse gember
  • kaneel, naar smaak (aanbevolen: 1 kl)
  • muskaatnoot
  • zout en peper
Bereiding
  1. Schil de zoete aardappelen, snijd ze in dobbelsteentjes van ca. 1,5 cm (voor een sneller gaarproces), doe in een pan met koud water, voeg zout toe. Laat onder deksel gaar koken.
  2. Warm de eendenbouten in een bakpan om het vet te laten smelten. Giet het gesmolten vet weg. Verwijder het vel van de bouten. Trek al het vlees van de botten, hak het in kleine stukjes met een mes. Rasp de gember.
  3. Laat 15 g boter smelten in de bakpan, fruit hierin de sjalotjes. Voeg het gehakte vlees en de geraspte gember toe. Laat goed doorwarmen, giet er dan de witte wijn bij en laat warmen tot die verdampt is. Zet opzij.
  4. Schil de peren, verwijder het klokhuis, snijd het vruchtvlees met de mandoline in fijne plakjes.
  5. Verdeel het vlees over de bodem van een ovenschotel, leg er de perenplakjes op, bestrooi met kaneel.
  6. Giet de gare zoete aardappelen af. Plet ze met 30 g boter met behulp van een pureestamper. Breng op smaak met zout en nootmuskaat. Verdeel de puree over de peren. Bak de hachis parmentier 30 minuten in de oven op 180°C.

Tip: wil je nog meer halen uit dit comfortfood, dan kun je ook een gegratineerde versie maken, bijvoorbeeld met mierikswortel. Gepast drankje erbij? Dat is de XX-bitter van Brouwerij De Ranke, met zijn bittere toets en uitgesproken hopsmaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content