HET IS EEN UITMUNTEND SEIZOEN VOOR DE MANNENMODE : KORT (MEER SHORTS DAN OOIT, OOK BIJ DE KLASSIEKERE MERKEN), KLEURRIJK (VEEL PASTELS), SOMS KNETTERGEK (WILDE PRINTS). EEN ZOMER VOOR GENTLEMEN EN DURVERS.

ECONOMIE IN HET ROOD ?

De mannenmode ondervindt geen hinder van de wereldwijde penarie. De sector groeit op dit moment sneller dan de damesmode. Dat heeft veel te maken met het nog steeds groeiende belang van China, waar luxe overwegend een mannenzaak blijft. Maar los daarvan noteren we een toegenomen belangstelling voor de herengarderobe. Mannen hebben minder schrik van mode.

De nog steeds heftig woedende rage van heritage (zie ook pagina 49) heeft daar toe bijgedragen. Erfgoedmode, maar ook street- en sportswear met al hun nevenlijnen, dead stocks en limited editions (maar zeker ook : gewone, gemakkelijk draagbare, comfortabele kleren), leunen dichter aan bij het soort mannen dat als kind obsessief autootjes verzamelde, of prentjes van voetballers.

Het internet wemelt intussen van websites als Selectism, die berichten van het mannenmodefront. En na een trage start struikel je tegenwoordig ook over de virtuele boetieks voor mannen, van pionier Oki-ni over LN-CC tot Thecorner (een filiaal van Yoox) en Mr Porter (een filiaal van Netaporter). De keuze is vaak adembenemend. Voor mannen die een hekel hebben aan shoppen in ‘echte’ winkels ligt de drempel lager dan vroeger.

De dynamiek van de mannenmode wordt weerspiegeld in de collecties voor lente en zomer. Resultaat : een uitstekend, zelfs memorabel seizoen. Hoogtepunten ? De perfect moderne collecties van Sacai en Dries Van Noten, de kitscherige golfoutfits van Prada, de Ivy Leaguers in pastel van Walter Van Beirendonck, en de surfers in rokjes met opzichtige (om niet te zeggen : afzichtige) bloemenprints van Givenchy.

DE SOFTIE

De zomer wordt zeker zacht, en jongens zijn aaibaarder dan anders. Strak is uit en los is in. Pastels domineren (zie ook de airbrushmake-up van Inge Grognard voor de show van Walter Van Beirendonck, uitgevoerd door Hue Lan Van Duc : alleen voor durfals). Het wordt een zomer van soft ice-tinten en softies in het algemeen.

DE SURFER IN AKOSOMBO

De zomer weifelt tussen Afrika en Hawaï : bloemenprints bij Givenchy, waxstoffen bij Burberry Prorsum. De globalisering van de long hot summer, van Malibu tot op de Meir.

DE WOESTIJNRAT

De militair van het seizoen is een woestijnrat, van top tot teen uitgedost in beige, en gereed voor een safari tussen twee raids. Bewijs : de talloze met zand bestrooide catwalks tijdens de fashion weeks (van Ann Demeulemeester tot Ermenegildo Zegna).

DE GOLFER IN TEXAS

Prada verbluft dit seizoen met een wel zeer bonte golfcollectie, op de grens van geniaal en superkitsch. Jasjes en schoenen zijn belegd met glittersteentjes, hemden hebben cartooneske prints, donsjasjes zijn bedrukt met felgekleurde bloemen. Probleem : alleen modebloggers kleden zich in Prada. Ook elders is bonte overdaad troef.

DE EEUWIGE MATROOS

Blauw blijft de favoriete mannenkleur, en dat is niet zo erg. Ook streepjes zijn eeuwig populair.

DE CHEMICAL BROTHER

Voor wie smacht naar pronk en praal : een zomer van zilver. En hier en daar hypnotiserende kleurengradaties.

DE ONZICHTBARE MAN

Bij Dolce e Gabbana staat alles in het teken van résille : doorzichtige gaatjesmode. Raf Simons heeft bij Jil Sander transparante plastic overjassen, net als Frankie Morello. En elders is doorkijk populair. De show van jonge Fransman Alexis Mabille was bijna geheel gewijd aan diens samenwerking met het ondergoedmerk Hom.

DE NIEUWE GENTLEMAN

Dit is een uitstekend moment om te investeren in een nieuw pak. Zelfs de formeelste merken (lees : de Italiaanse pakkenleveranciers) hebben begrepen dat kantoorplunje niet noodzakelijk grijs en deprimerend hoeft te zijn. Subtrend : tweekleurige stoffen, en dan vooral zwart/wit.

Favoriete formele garderobe ? Een double-breasted jasje in badhanddoekmateriaal van Piombo.

DRIE MUST-HAVES

1. EEN SJOFELE SHORT

We gaan voortaan werken in korte broek.

2. EEN BEDRUKTE BROEK

Het is een historisch moment voor de pantalon.

3. EEN FIJNE FOULARD

Ter vervanging van stropdas, strikje of, voor de kille lente, gebreide wollen sjaal.

DOOR JESSE BROUNS – FOTO’S CATWALKPICTURES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content