Een wonder van gebakken schuim

President Trump is dol op ijs. Toen hij Sarah Palin, voormalig ambassadeur van Alaska, op het Witte Huis inviteerde, sloot hij het etentje toepasselijk af met een baked Alaska. Het dessert, dat wij beter kennen als omelette norvégienne of omelette sibérienne, bestaat uit ijs, cake en eiwitschuim. Het vormde vijftig jaar geleden het hoogtepunt van een feestmaal, en maakt zowaar een comeback.

Eiwitschuim of meringue wordt vandaag herontdekt door bakkers en dessertfeeën. Met vers fruit en slagroom vormt het een onderdeel van een pavlovataart (genoemd naar de Rus- sische danseres Anna Pavlova), met chocoladeschilfers eromheen en een dot slagroom erbovenop van een merveilleux.

In Gent opende net voor nieuwjaar Aux Merveilleux de Fred, een patisserie die (bijna) uitsluitend de gelijknamige gebakjes verkoopt. Er stonden meteen rijen aan te schuiven. Onderdeel van het succes is een reusachtige kristallen luchter en het feit dat je door het uitstalraam kunt zien hoe de wondertjes worden gemaakt.

De Gentse vestiging is een bijhuis van de eerste Merveilleux de Fred die in 1985 werd geopend in het Noord-Franse Hazebrouck. Inmiddels zijn er meer dan twintig, tot in New York toe. ” Le merveilleux is een gebakje van onze streek, dat al honderd jaar wordt gemaakt en het is altijd een sport geweest om de beste te hebben”, vertelde stichter Frédéric. Wat een merveilleux en andere meringues zo aantrekkelijk maakt, is dat ze er indrukwekkend volumineus uitzien, maar licht als een wolkje zijn. Het ziet er ook iets uit dat je met weinig ingrediënten – suiker en eiwit – zelf maakt. Dat gaat op voor de eenvoudigste, maar in Master Chef zag ik verscheidene ervaren chefs struikelen over de Italiaanse versie, die niet wordt gebakken in de oven, maar gemaakt door suikerstroop van precies 12°C toe te voegen aan de eiwitten.

Wie het zich gemakkelijk wil maken kan onder meer bij Elisabeth op de Brusselse Grasmarkt kant-en-klare (reuzen)meringues kopen in verscheidene kleuren en smaken, en ze thuis verder verwerken. Voor een baked Alaska is dan weer wat oefening, drank (bijvoorbeeld cointreau) en een vuurtje nodig, maar wees zeker dat je gasten oh en ah zullen roepen als je Alaska op tafel doet ontbranden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content