Hotel Aldeneikerhof, Hamontweg 103, 3680 Maaseik, 089 56 67 77, fax 089 56 67 78, www.aldeneikerhof.be, aldeneikerhof@pi.be

L otje Linssen werd in 1838 in een arm boerengezin in Aldeneik geboren en groeide op tussen twee zussen en zeven broers. Jarenlang hielp ze haar familie en werkte zich daarbij te pletter, tot het haar allemaal te veel werd, ze de conventies aan haar laars lapte en naar Luik trok, waar ze in een hotel ging werken. Ze werd er een zeer gewaardeerde kracht, trouwde een paardenkoopman uit Kanne en samen kochten ze uiteindelijk Le Vénétien, waar ze al die jaren had gediend. Toen ze dat alles voor mekaar had, keerde ze naar haar geboortedorp terug en liet er tegenover de Romaanse kerk een villa met negen kamers bouwen, met errond een lusttuin met rozen en forse druivelaars. Haar broer Antoine werd haar trouwe dienstbode, ene Pintelon kwam elke week vanuit Maaseik de klokken opwinden en twee mannen verzorgden de tuin.

In datzelfde huis, dat haar ouders twintig jaar geleden kochten, runt Mari van Dinter nu een hotel met acht kamers, het Aldeneikerhof. “Eerst woonden we er als gezin, al snel verhuurde mijn moeder kamers en kort daarop werd het een hotel”, zegt de uitbaatster, die alles weet over de nukken van oude huizen maar voor geen geld in een nieuw zou willen wonen. De kamers, vier op de eerste en vier op de tweede verdieping, hebben de omvang van toen behouden en werden alle van een badkamer voorzien, twee zelfs met een ligbad. Twee kamers hebben ook een hemelbed.

We ontwaken in kamer drie, die eenvoudig van aankleding is : er staan een oude kast en een tafel voor twee. De badkamer is groot en iets moderner. Het geheel ligt pal tegenover de kerk. De reiziger die ’s avonds aankomt bij het hotel en onder de boog van witte rozen doorstapt, kan meteen aan tafel : de gastvrouw heeft zich de voorbije jaren op de gastronomie toegelegd en zet elke avond een viergangendiner voor waarin de salade met asperges en Maaslander Ham een ereplaats krijgt. Ook het huis heeft een kleine gedaanteverandering ondergaan. Achteraan werd een stuk bijgebouwd met daarin een ‘grote kamer’ voor feesten. In de gang en langszij zijn er enkele moderne toetsen aangebracht en aan de tuinzijde bevindt zich nu een terras dat op zonnige dagen zowel ’s morgens als ’s avonds wordt gebruikt.

Toch is het even goed zitten in de erg lichte ontbijtruimte op de benedenverdieping, bij de marmeren schouw met de open haard, waar een uitgebreid ontbijt wordt opgediend. “Er moet nog veel worden gedaan”, zucht de gastvrouw. “Er is al veel gebeurd”, antwoorden we.

Het Hotel Aldeneikerhof telt acht kamers met badkamer die alle aan 77 euro worden verhuurd, inclusief ontbijt. Singles aan 55 euro. Het fietsarrangement (twee overnachtingen met ontbijt en gastronomische diners, een welkomstdrank en in juli en augustus een boottocht op de Maas) kost 160 euro per persoon.

In deze reeks wordt enkel ruimte gemaakt voor kleine hotels in een historisch kader, waar de eigenaar zelf de zaak runt en gastvrijheid vooropstaat. De hotelletjes liggen op maximaal drie uur reizen van Brussel. Precies goed voor een charmant weekend.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content