Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

Vliegen, trekken, rijden, stappen, klimmen, varen, luieren, ontdekken, avonturieren. Alles kan. Voor de komende zomer kozen we uit meer dan 40 brochures meer dan 200 bestemmingen. Naar alle kontinenten en in alle prijsklassen.

PIERRE DARGE

FOTO’S : IMAGE BANK

Airtour Vliegvakanties wil de vakantieganger aantrekken die wat meer dan een doordeweekse vakantie wil. In het hotel Riu Palace (4*) op Lanzarote bijvoorbeeld waar een weekverblijf al kan vanaf 33.730 fr. (hp/vl). Een smak goedkoper, maar ideaal voor golfers en al wie rust zoekt, is het hotel Caliu op Mallorca (1 week voor 18.620 fr./bb/vl). Iets verder van huis maar met vier sterren bekroond, is het hotel Gala aan het Playa de las Americas op Tenerife (1 week voor 19.990 fr./bb/vl). Reizigers met Griekse voorkeuren zullen het Rhodos Palace op Rhodos (1 week à 19.710 fr./bb/vl) weten te appreciëren of het Creta Maris, een van de oudste hotels van Kreta waar hotel en bungalows tot een charmant dorpje werden samengevoegd (1 week voor 21.210 fr./bb/vl).

In de brochure van Airtour Autovakanties is de 17de-eeuwse Bretoense kasteelhoeve, hotel Kastell Dinec’h (3*), een aanrader (vanaf 2460 fr. per nacht in halfpension). De Villa Ada (4*) ligt in een bijgebouw van het Castello dell’Oscano in Umbrië en vormt de ideale uitvalsbasis voor uitstappen in de buurt. Een week vakantie kan er vanaf 13.360 fr. (bb). Wie houdt van Spanje komt vroeg of laat langs de Paradores, de vorstelijke logies in historische gebouwen, en moet dan op minstens 2280 fr. in halfpension per nacht rekenen. Een vijfsterrenvakantie in Tirol kan in hotel Steigenberger Alpenkönig in Reith bei Seefeld vanaf 3590 fr. per nacht in halfpension.

Wie met Airtour Citytrips op stap gaat, krijgt prima hotels aan betaalbare prijzen. Dat kan tijdens een bescheiden uitstap naar Brugge (hotel Aragon, 1990 fr./bb), in Amsterdam (hotel Krasnapolsky, 3190 fr./bb), in Parijs (hotel du Bois, 2020 fr./bb), in Londen (Adelphi hotel, 2120 fr./bb) of in de Duitse Oberpfalz (hotel Wützschleife in Röth, 1910 fr./bb).

Anders dan anders brengt in hoofdzaak rondreizen, maar ook natuurreizen en exploratiereizen, al is niet altijd duidelijk wat precies in de prijs is inbegrepen. Een uitgebreide kennismaking met Indonesië neemt 20 dagen in beslag (Singapore, Sumatra, Java, Bali, Sulawesi) en kost 107.130 fr. (vl/vervoer/overnachtingen). Een zeventiendaagse rondreis in Thailand komt op 81.675 fr. (vl/vervoer/vp onder bepaalde voorwaarden). Een echte natuurreis door Borneo, waarvoor 19 dagen worden uitgetrokken, kost 93.360 fr. (vl/overnachtingen/sommige maaltijden), een verkenning van Australië (Darwin, Cairns, Alice Springs, Ayers Rock, Fremantle) komt op 161.320 fr. (19 d/overnachtingen/sommige maaltijden/vl).

In de brochure Wandelreizen en originele cultuurreizen van Anders Reizen wordt een elfdaagse staptocht doorheen de Haute Provence aangeboden met logies onderweg in landhuizen en oude boerderijen (24.500 fr./vp/excl. transport). Liefhebbers van Oost-Europa kunnen intekenen voor een kulturele verkenning van Estland, Letland en Litouwen (13 dagen/hp/66.300 fr.). Een ongewone natuur- en kultuurreis door Sri Lanka die 20 dagen in beslag neemt, kost 69.800 fr. (vp excl. 3 lunches, 1 ontbijt/vl). Wie Yucatan enGuatemala wil ontdekken en tegelijkertijd de Santa Maria-vulkaan wil beklimmen (en op de top kamperen), moet daarvoor 25 dagen en 95.400 fr. voorzien (vl/sommige maaltijden). Een 24-daagse ontdekkingstocht door Peru en Bolivië, in het spoor van de Inka’s kost 91.200 fr. (vl/sommige maaltijden).

In de brochure Sportieve Voettochten van Anders Reizen richten de voorstellen zich tot de meer doorwinterde stapper, al blijkt ook daar de variatie weer groot. Spectaculair en dichtbij is een zevendaagse trekking in de Réserve naturelle deNéouvielle, in de Franse Pyreneeën (17.900 fr./vp/excl. transfer). Origineel is een stapvakantie doorheen de Peneda-Gerês (een onmetelijke granietwoestijn in Noord-Portugal), gekruid met canyoning, kano- en wildwatervaren (43.500 fr./15 d/vp/vl). Natuurliefhebbers kunnen de eindeloze taiga en het Chamar Daban-gebergte ten zuiden van het Baikalmeer verkennen (18 d/88.300 fr./vl/sommige maaltijden) of in de Canadese Rocky Mountains een kampeertrektocht door de natuurreservaten meemaken (21 d/74.800 fr./vl/maaltijden/excl. toegang parken). Het absolute buitenbeentje blijft de beklimming van de hoogste toppen van de zeven kontinenten waarvoor een prijs à la carte wordt opgemaakt.

A.T.C./All Travel Consultants brengt een brochure uit waarin alle belangrijke cruisevakanties vermeld staan, met prijzen inclusief de verplaatsing vanuit Brussel. Dat cruisen niet duur hoeft te zijn, blijkt uit het aanbod met de Symphony (3*), die vanuit Genua naar Barcelona, Ibiza, Tunis, Palermo, Capri en terug vaart (8 d/24.300 fr./luxebus naar Genua/cruise in vp wie zelf naar Genua rijdt, betaalt 19.990 fr.). Twee weken op de Middellandse Zee (Nice, Barcelona, Portofino, Tunis, Sorrento, Nice) met de Regent Spirit (3*) kunnen al vanaf 46.500 fr. (14 d/cruise in vp/vl van en naar Brussel). Een buitenbeentje is een twaalfdaagse cruise vanuit Bremerhaven naar de Noorse fjorden en de Noordkaap (12 d/59.000 fr./cruise in vp/trein). Een cruise vanuit Fort Lauderdale naar de Bahama’s, Jamaica, Mexico en terug komt op 59.900 fr. (10 d/cruise/vl). Opwindend is ook een transatlantische overtocht met de Maasdam (*) vanuit Fort Lauderdale naar Lissabon (12 d/67.000 fr./cruise/vl).

Bonaventura noemt zichzelf grensverleggend en zelfreizend, zoekt naar originele uitdagingen, dicht of ver van huis. In Engeland kan men in 15 dagen de Pennine Way, de oudste lange-afstandswandeling van het land, afstappen (45.850 fr./boot en trein/vp/campings). Ook niet alledaags is een 18 dagen durende reis naar Groenland waarbij ter plekke o.a. 6 dagen door de toendra wordt getrokken, en 2 dagen door Disko Bay waar de gletsjers zich in zee storten (97.750 fr./vl/helikopter/vervoer/vp). Voor wie het allemaal niet zo ver zoekt, is er een softe avontuurlijke relax-vakantie (speleologie, canyoning, reuzerappel, kajak) in de Franse Cévennes (4 d/17.750 fr./vp/huur materiaal en begeleiding/excl. vervoer). Wie echt wil klimmen, kan mee naar de Huayna Potosi (6089 m) in Bolivia (21 d/114.950 fr./vl en vervoer/jeeptransport naar basiskamp/hp) ; wie echt wil fietsen, kan met de tweewieler de keizerssteden van Marokko bezoeken (15 d/63.400 fr./vl en vervoer/huur jeep/hp).

Het Bureau Scandinavia organizeert een aantal initiatieven in Noord-Europa. Kort maar krachtig is een driedaagse per vliegtuig naar Legoland in de buurt van de Deense stad Billund (3 d/24.360 fr./bb/vl/toegang tot het park). Voor natuurliefhebbers werd een busreis door Lapland en langs de Noordkaap voorzien met bezoeken aan Stockholm en Oslo (13 d/83.300 fr./vl/busreis/hp). Voor romantische bootliefhebbers is er een Zweedse cruise op het Gotakanaal met een oud stoomschip (9 d/69.750 fr./vl/cruise in vp/3 hotelovernachtingen met ontbijt). Wie het allemaal zelf wil doen, kan een individuele autoreis boeken via Zweden naar Finland, inclusief de overtochten Kiel-Göteborg en Turku-Naantali (15 d/38.150 fr. in tweepersoonshut/31.450 fr. in vierpersoonshut/overtochten voor passagiers en auto/10 hotelovernachtingen met ontbijt). Reizigers die liever ter plaatse blijven, kunnen in Zweden een bungalow-vakantie in volle natuur boeken (10 d/6375 fr. pp in vierpersoonshut/eigen vervoer/overtochten Kiel-Göteborg-Kiel/7 dagen huur bungalow).

Caractère zocht gepersonalizeerde, karaktervolle hotelletjes bijeen in Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal. We vermelden het Casa de Carmona (5*), een 16de-eeuws, volledig gerestaureerd paleis in Andalusië, op 40 km van Sevilla (2190 fr. pp/bb, 15 procent korting vanaf 5 nachten, 30 procent korting vanaf 10 nachten), de stijlvolle en diskrete Villa Oscano (4*) in het hartje van Umbrië (1650 fr. pp/bb in dubbele kamer of 2810 fr. pp/bb in suite), een keuze uit de Portugese Poussadas (900 tot 2270 fr. pp in bb) of de Spaanse Paradores (1610 tot 2640 fr. pp in bb). In het Franse Les Saintes Maries de la Mer is het hotel Le Pont des Bannes (4*/1770 tot 2590 fr. pp/bb) een buitenbeentje.

Cosmic Travel Agency werpt zich met entoesiasme op Zuid-Amerika en de Filipijnen, maar steeds vanuit een originele hoek. Een veertiendaagse reis naar Costa Rica staat vooral in het teken van de natuur (birdwatching, natuurreservaten, rafting tour) en kost in het beste geval 79.820 fr. (vl/hp en vp/begeleiding en vervoer). Voor Argentinië, dat men bijna als een kontinent op zich kan beschouwen, worden 24 dagen uitgetrokken en moet men op 181.860 fr. rekenen (vl/bb en sommige maaltijden, maar excl. binnenlandse vluchten). Wie zich tot Patagonië wil beperken, is daar tien dagen mee bezig en betaalt 76.960 fr. (vl/bb en hp/exkursies/transferts). Paraguay, dat veelal wordt onderschat, is een juweeltje wat ongeschonden natuur betreft en wordt in 17 dagen verkend (120.955 fr./vl/bb en sommige maaltijden/exkursies). De kennismaking met Costa Rica (regenwoud, Arenal vulkaan, rafting, reservaten) wordt over 13 dagen uitgesmeerd, waarbij de route met een huurauto wordt afgelegd. Reken op 85.375 fr. (vl/hp en vp/huurwagen). Voor wie de Filipijnen wil ontdekken, werd een veertiendaagse kennismaking uitgewerkt die 122.920 fr. moet kosten (vl/vp/transfers/exkursies). Slaagt men erin een groep van vijftien deelnemers samen te stellen, dan zakt de prijs naar… 80.380 fr.

Cuendet verhuurde in het verleden huizen, appartementen en gerestaureerde huizen in Toscane, later ook in andere delen van Italië. Dit jaar is er ook een lijvige Franse brochure en een bescheiden lijst van aanbiedingen in Spanje. Het gaat om logies van hoge kwaliteit, meestal voorzien van een zwembad. Voor een vierpersoonsverblijf in Italië moet men op minstens 12.000 fr. rekenen per week in het laagseizoen, en tot 30.000 fr. in het hoogseizoen.

Bij Divantoura vonden we in de Crossroads-brochure vijftien dagen Verenigde Staten volgens het self drive-principe vanaf 27.100 fr. (huur auto en hotel, excl. maaltijden en vluchten). Een achttiendaagse groepsreis over de Farwest Trail per minibus hoeft niet meer dan 56.750 fr. te kosten (vl/hotels/vervoer ter plaatse, excl. maaltijden). Voor een verkenning van Australië moet men al op 109.420 fr. rekenen (23 d./vl/overnachtingen vaak in tenten, sommige maaltijden). In de brochure Explore vonden we een avontuurlijke trek door Moors Andalusië (15 d/35.700 fr./bb/vl/busvervoer ter plaatse) en een veertiendaagse kulturele rondreis in Indonesië (Zuid-Sulawesi, Torajaland) vanaf 71.100 fr. (vl/overnachtingen/sommige maaltijden/vervoer ter plaatse).

Escape kan op 20 jaar ervaring in India terugblikken en brengt een mooie keuze daarrond. Een vijftiendaagse rondreis door Rajasthan met overnachtingen in forten en paleizen en met begeleiding in kleine groepjes, kan al vanaf 56.430 fr. (vp/vluchten/begeleiding). Een variante daarop met alle hoogtepunten kost 48.875 fr. Een avontuurlijke rondreis in Nepal met een junglesafari, rafting en een trekking, kan vanaf 63.575 fr. (15 d/vp en bb/vl). Voor een supertour door India (Bombay, Udaipur, Jodhpur, Jaipur, Agra) moet men vijftien dagen en 62.830 fr. uittrekken (vp/vl), terwijl een kombinatie van India en Nepal kan vanaf 58.985 fr. (15 d/vp/vl).

Explotra specializeert zich in Aziëreizen en brengt verrassende voorstellen. Een rondreis in Pakistan (Karachi, Peshawar, Gilgit, Islamabad, Lahore) kost 109.210 fr. (16 d/vp/vl/vervoer), een rondreis in Japan (16 d/overnachtingen/sommige maaltijden/vl) 242.480 fr. Is wat minder “ook goed”, dan is een individuele rondreis in Indonesië (Jakarta, Yogyakarta, Bromo, Bali) misschien de oplossing (15 d/bb/sommige maaltijden/huurwagen met chauffeur/vl) voor 97.450 fr. Elf dagen Korea kunnen vanaf 102.890 fr. (vp/vervoer/vl), de kombinatie Cambodja en Laos vanaf 128.260 fr. (16 d/vl/vp/vervoer ter plaatse).

Ictam zet zich sinds jaren in om originele en biezonder gestoffeerde reizen aan te bieden. Dichtbij huis kan men een tiendaagse reis naar Bulgarije boeken met een duidelijk kulturele inslag (10 d/33.950 fr./vp/vl/vervoer ter plaatse). Een klassieker is de elfdaagse trip waarin Libanon en Jordanië worden gekombineerd, met speciale aandacht voor de oude Fenicische en andere invloeden (11 d/55.950 fr./vp/vl/vervoer ter plaatse per autocar). Onder de gezaghebbende leiding van Frans Boenders gaat een toch wel uitzonderlijke reis door China, Mongolië en Tibet door (18 d/126.500 fr./vp/vl/vervoer ter plaatse). Voor een heel speciale cruise vanuit San Francisco naar Juneau in Alaska, Vancouver en terug moet men 15 dagen en 129.700 fr. uittrekken (vp en bb/vluchten vanuit Brussel). Helemaal uitzonderlijk is een aircruise-rond-de-wereld-in-24-dagen : vanuit Brussel via Singapore, Hongkong, Taiwan, Los Angeles, Lima, Rio de Janeiro en New York naar Amsterdam. Een klus waarvoor men op 229.800 fr. moet rekenen (vl/sommige maaltijden/overnachtingen/alle transfers).

Alhoewel Imagine zich in de eerste plaats op sportieve bedrijven richt, kan ieder die met een paar kameraden een kleine groep kan samenstellen en op zoek is naar de ultieme uitdaging, zich aanmelden en elk programma op maat laten bijstellen. De prijzen zijn niet goedkoop en de vluchten naar de bestemming zijn nooit inbegrepen. Zes dagen outdoor kicks in Baskenland kosten 66.900 fr. (vp/alle aktiviteiten), een catamaran- en duikvakantie op Mallorca 72.600 fr. (7 d/vp/alle aktiviteiten) en de ultieme sneeuwsafari in de buurt van Québec 80.900 fr. (6 d/vp/alle aktiviteiten).

Wie het bij één welbepaalde aktiviteit wil houden, kiest voor de ultimate course en kan dan een snelkursus parapente volgen (7 d/hp/materiaal en begeleiding/36.200 fr.) of in Florida of Connecticut in vijf dagen een heuse racekursus doorlopen (5 d/102.600 fr./bb/kursus en materiaal).

Interhome is sinds jaren een leidinggevende organizator op het gebied van verhuur van huizen en appartementen. In de brochure Frankrijk vindt men een uitgebreid aanbod met volgende weekprijzen : in Normandië 7220 (2 pers.) tot 40.760 fr. (6 pers.), in de Languedoc-Roussillon vanaf 5410 (2 pers.) tot 42.380 fr. (6 pers.). Tijdens de maand april krijgt men bovendien twee weken voor de prijs van één. In de Haute-Savoie vanaf 9460 (2 pers.) tot 31.980 fr. (6 pers.) met hetzelfde aanbod in april. In Zwitserland betaalt men in Nendaz (Wallis) 6680 (2 pers.) tot 69.190 fr. (9 pers.), in Sankt Moritz van 8360 (2 pers.) tot 111.390 fr. (6 pers.), in Lugano van 9500 (2 pers.) tot 41.680 fr. (6 pers.). De brochure Duitsland biedt een week in Beieren aan vanaf 9350 (2 pers.) tot 25.710 fr. (6 pers.), terwijl men in Dittishausen, in Baden-Württemberg vanaf 10.880 (2 pers.) tot 21.670 fr. (6 pers.) moet rekenen. In Oostenrijk noteerden we 7580 (2 pers.) tot 50.480 fr. (6 pers.) in Schladming (Stiermarken) en 9710 (2 pers.) tot 48.020 fr. in Zell am See. In Kirchberg (Tirol) variëren de prijzen van 8580 (2 pers.) tot 43.890 fr. (6 pers.). Liefhebbers van Italië moeten in Venetië op 17.200 (3 pers.) tot 39.490 fr. (6 pers) rekenen, in Marina di Massa (Toscane) op 19.310 (3 pers.) tot 58.440 fr. (5 pers.), in Sirmione (Lombardije) van 11.410 (4 pers.) tot 34.700 fr. (6 pers.).

Bij JetAir kan men per rechtstreekse vlucht vanuit Brussel voor een week naar de Dominicaanse Republiek. In een viersterrenhotel in Punta Cana betaalt men er voor een week in halfpension, inclusief de vluchten, 32.450 fr. Dezelfde akkommodatie kost in Iberotel Art Kemer (5*) in Turkije slechts 18.220 fr., inclusief de vluchten. Wie een boontje heeft voor Kreta betaalt er voor een week halfpension in Fodele 17.910 fr., incl. vluchten. Mag het wat dichter, dan vormen Mallorca (Alpha Village Golden Team/3*/1 week/12.930 fr./hp/vl) of de Spaanse Costa Almeria (hotel Playazul/3*/1 week/12.760 fr./hp/vl) goede alternatieven.

JetAir World organizeert kennismakingsreizen met Noord-India (11 dagen/41.990 fr./vp/vl) en Zuid-India (11 dagen/44.490 fr./vp/vl), evenals een vijftiendaagse rondreis in Nepal (55.590 fr./bb/vl). Wie meer voor Afrika voelt, heeft o.a. de keuze tussen twee kombinatiereizen Kenia en Tanzania : voor 12 nachten strandverblijf én 3 dagen safari betaalt men 43.075 fr. (alles inbegrepen), voor 8 dagen strandverblijf en 7 dagen safari wordt dat 57.900 fr. (alles inbegrepen).

Wie ongewone paden wil verkennen en van avontuur houdt, zit goed bij Joker Avontuur dat een tweevoudig prijssysteem toepast : een basisprijs én een budget ter plaatse. Wie de twee optelt, komt tot een prijs all in. Opmerkelijk in de brochure is Birma, een bestemming die pas sinds kort mogelijk is geworden (24d/63.500 + 18.000 fr.). Ook al niet voor de hand liggend is Ecuador met aansluitend een keuze tussen een tocht naar de kuststreek of een bezoek aan de Galapagos-eilanden (24 d/52.630 + 19.000 fr. (kust), of 63.850 + 14.000 fr. + 800 dollar voor de kombinatie met de Galapagos). Voor de ontdekking van Noord- en Zuid-Vietnam moet men op 26 dagen rekenen en op 59.700 + 27.000 fr. Wie meer van Afrika houdt, kan Zimbabwe, Botswana en Namibië bereizen met Landrover, prauw en vliegtuig en is daar 28 dagen zoet mee (87.120 + 29.000 fr.).

Mausair specializeert zich in de Maldiven en Sri Lanka en stelt een achtdaagse (5 nachten) strandvakantie op Nakatchafushi-eiland op de Maldiven voor vanaf 38.450 fr. (vl. ex Amsterdam of Parijs/bb/transfers). Een achtdaagse (5 nachten) strandvakantie in Wattala op Sri Lanka kan vanaf 29.990 fr. (vl. ex Amsterdam of Parijs/hp/transfers). Wil men het eiland bezoeken, dan heeft men de keuze tussen een tiendaagse (7 nachten) privé-rondreis (vl. ex Amsterdam/Parijs/hp/transfers/begeleide exkursies) vanaf 43.990 fr. (46.350 fr. in eersteklashotels) en een begeleide groepsreis (15 d/12 n/vl. ex Amsterdam/hp/transfers/begeleide exkursies in het Nederlands).

Neckermann Vliegvakanties stelt een week voor in klubhotel Vesuvio (4*) in de omgeving van Sorrento waar Belgische animatie gekombineerd wordt met exkursies langs de Amalfitaanse kust (1 week/22.650 fr./hp/vl) en waar de kinderkortingen van 70 procent het hele jaar door gelden. Wie voor een exclusieve vakantie opteert, kan in het Forte Village op Sardinië terecht en kan er zich volop uitleven in het uitzonderlijke fitnesscentrum. De vluchten erheen zijn bovendien rechtstreeks (1 week/34.890 fr./hp/vl). Wie niet kan stilzitten, kan in Noord-Spanje met een huurauto de Ruta Catalunya volgen met als hoogtepunten Andorra en Barcelona (1 week/14.290 fr./bb/vl + 6790 à 13.890 fr. voor de auto). Exotisch is een strandvakantie in Netanya in Israël (1 week/20.990 fr./bb/vl) of een geanimeerde klubvakantie in Turkije (1 week in Clubhotel Samara/4*/18.210 fr./hp).

In de brochure van Neckermann Autovakanties zit voor elk wat wils : avontuurlijke autorondreizen in de Loirestreek (1 week/6010 fr./bb), individuele huisjes in Bretagne (minimumprijs voor een huisje voor vier personen 5320 fr./week) of zelfs een fietsvakantie langs de Donau waarbij de bagage elke dag van hotel naar hotel wordt gebracht (12.740 fr./week in bb). Een nieuwe attraktie is het temapark Port Aventura in Salou (Spanje) waar Neckermann onderdak voor vier (waarvan twee kinderen) in volpension verstrekt vanaf 8675 fr. voor vier. Wie het dichterbij zoekt, kan een wandelprogramma in de Elzas afwerken (7 dagen/6 nachten/vp/16.230 fr.).

De aanbiedingen van Odysseus staan over elf brochures verspreid. Nieuw is het aanbod charmante Caraïben, een selektie van kleine, vaak onbekende eilandjes. Een verblijf op Mustique (The Cotton House, 4*) komt op 87.350 fr. (9 d/7 n/vp/vl). Origineel is het Circuit Azura, waarbij men een week op St. Lucia en een week op Barbados verblijft (16 d/14 n/106.470 fr./logies en hp/vl). In Azië is er een verkenning van Papoea-Nieuw-Guinea (17 dagen/vl/logies/sommige maaltijden/201.310 fr.), in de Indische Oceaan blijft Mauritius een topper. Een sportieve, ontspannende vakantie in hotel La Pirogue (vl/hp) kost minstens 67.660 fr. (10 d/7 n). De Honeymoon-brochure vermeldt ook de mogelijkheid om ter plekke te trouwen, en dat kan bijvoorbeeld op de Cook-eilanden waar een verblijf van elf dagen (7 nachten/logies met ontbijt) op 80.760 fr. komt, inclusief de vluchten.

In de brochure Begeleide rondreizen van Omnium Tours vonden we een twaalfdaagse kennismaking met Ierland (Ring of Kerry) per autocar en boot (38.550 fr./alle vervoer/hp in 3*hotels) en een zesdaagse naar Zuid-Noorwegen en Göteborg via een boottocht vanuit Amsterdam (24.730 fr./alle vervoer/hp). Wie wat tijd wil winnen, kan de kombinatie van vliegtuig en autocar nemen en maakt dan in acht dagen kennis met Schotland (30.900 fr./vl/autocar/hp), of maakt in dezelfde tijdsspanne een Fjorden-tour in Noorwegen (8 d/39.600 fr./vl en autocar/hp). De kombinatie van vliegtuig en autocar ligt ook voor de hand bij een kennismaking van Sicilië (Taormina, Agrigento, Palermo, Syracusa) die allesbehalve duur uitvalt (8 d/26.770 fr./vl en autocar/hp).

Pegase Familievakanties biedt prijzen aan, berekend op 3 of 4 personen (d.w.z. 2 volwassenen en 1 of 2 kinderen) die op één kamer slapen. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van drie- en viersterrenhotels. In de Club Pollentia Village (4*) op Mallorca betaalt men voor acht dagen vakantie vanaf 36.950 fr. voor drie (vl/hp) en vanaf 47.610 fr. voor vier (vl/vp). Eenzelfde akkommodatie en verblijfsduur kosten op Tenerife (Hotel Tenerife Princess, 4*) respektievelijk 54.610 en 71.270 fr. Op Kreta wordt dat (Rithymna Beach hotel, cat. A) resp. 59.970 en 77.220 fr. altijd in het laagseizoen. Een week Turkije (Golden Dolphin, 5*, Marmaris) kost voor drie minstens 69.330 fr. en voor vier minstens 73.130 fr. (8 d/hp/vl). In de Dominicaanse Republiek moet men voor 9 dagen op 97.920 fr. voor drie en op 123.580 fr. rekenen voor vier (vl/all in).

In de brochure Vliegvakanties van Sunair biedt het Sunhotel op Mallorca in het laagseizoen een week in halfpension aan vanaf 12.990 fr., inclusief de vluchten. In Tavira, in de Algarve, kost een week vakantie slechts 9980 fr. (logies/vl). Wie op de klubformule valt, kan in Tanka Village op Sardinië voor 19.990 fr. vakantie houden (1 week/hp/vl). Wie Turkije in het hart draagt, zit in het driesterrenhotel Zinos in Kusadasi goed vanaf 13.490 fr. (1 week/bb/vl). Op Kreta is het hotel Themis Beach een aanrader : een week in halfpension kan er vanaf 17.640 fr., inclusief de vluchten.

Sunair brengt in de brochure Autovakanties overnachtingen in de San Eloy Sunclub aan de Costa Brava, vanaf 720 fr. per overnachting. Origineel is een vakantie in de Village Club St. Mart, op het Franse Ile de Ré waar een vakantiebungalow (35 m2/5 personen) per nacht slechts 1760 fr. hoeft te kosten. Wie de hotelakkommodatie verkiest, kan naar het viersterren-sporthotel Kühtai in Tirol waar men in halfpension slechts 1650 fr. per nacht betaalt. Liefhebbers van het buitenleven hoeven in Castelfalfi in Toscane slechts 12.880 fr. uit te trekken voor een week appartementhuur (max. 2 volwassenen, en 2 kinderen) in gerestaureerde huisjes vlakbij het historische centrum. En wie op klasse is gesteld, kan het hotel Bristol in het Zwitserse Villars proberen (2500 fr. in hp/dag).

Voor de Citytrips bij Sunair zit men in Londen al goed vanaf 1120 fr./nacht (Ryan hotel), in Parijs vanaf 1520 fr./nacht (hotel Chopin), in Rome vanaf 1510 fr./nacht (hotel New York), in Wenen vanaf 1420 fr. per nacht (hotel Graben) en in Amsterdam vanaf 1080 fr./nacht. De prijzen slaan op overnachtingen mét ontbijt.

Bij Sunsnacks vallen een pak zeer betaalbare vakanties in en rond de Middellandse Zee te rapen. Zo hoeft een week in Tunesië (Hotel El Menchia, 3*/hp/vl) niet meer dan 9990 fr. te kosten. Voor hetzelfde geld en met dezelfde akkommodatie zit je in het Esplendido hotel (3*) op Mallorca. Wie Ibiza verkiest, moet op minstens 12.990 fr. rekenen (Hotel Don Toni, 3*, 1 week hp, vl). Valt Turkije in de smaak, dan kan men een vakantie in Kusadasi proberen (1 week/Hotel Meander, 2*/9990 fr./bb/vl). Op Kreta zit men voor 15.970 fr. een week rustig in halfpension, inclusief de vluchten.

Sunsnacks Exotisch zorgt voor zeer aanvaardbare prijzen, ook al is dat vaak zéér ver van huis. Acht dagen Brazilië hoeft niet meer dan 29.990 fr. te kosten (bb/vl), en negen op Cuba kosten nog minder (Hotel Tararco, 2*/28.490 fr./bb/vl). Heeft men een boontje voor Afrika, dan vindt men voor 28.620 fr. negen dagen vakantie in Hotel Badala Park (bb/vl) in Gambia (een enclave in Senegal). In Senegal zelf biedt de Club Aldiana Tourist (4*) negen dagen niksen in volpension, inclusief de vluchten, vanaf 32.100 fr. Mag het plezier iets langer duren, dan lijkt een Kenyaanse vakantie een goede optie (Hotel Neptune Beach, 3*/16 d/hp/vl/29.990 fr.).

Sylvae Tours brengt aan de Spaanse Playa de Aro in het Hotel Montkiko (1*) verblijven vanaf 310 fr. per nacht, inclusief ontbijt en in Rosas kan men in het hotel Monterrey (3*, hp) verblijven vanaf 600 fr. per persoon. Wie op klasse en kultuur is gesteld, kiest voor hotel Cloitre Saint-Louis (4*) in Avignon (1650-1800 fr. pp/bb). Wie van het buitenleven houdt, kan voor een boerderijvakantie terecht in het Oostenrijkse Bramberg, vanaf 1430 fr. per nacht (incl. ontbijt), kinderen tot 5 jaar logeren gratis en 5- tot 12-jarigen verblijven aan halve prijs. Fijnproevers vinden in de brochure gastronomische weekends in Duitsland vanaf 5240 fr. (2 overnachtingen, 1 rustiek driegangenmenu, 1 gastronomisch viergangenmenu) in hotel Alte Bauernschanke in Assmanshausen.

Bij Uniclam vindt men een prachtige variëteit in het aanbod. Het eiland Réunion in de Indische Oceaan is een prettig alternatief en men betaalt er voor één week 19.080 fr. (Hotel des Mascareignes/ 8 d/bb/transfers). Daarbij komt minstens 32.000 fr. voor de vlucht vanuit Parijs. Voor een dertiendaagse rondreis in China (Peking, Shanghai, Xian, Guilin, Hongkong) betaalt men 97.730 fr. (13 d/10 n/vp of bb/vl/vervoer ter plaatse). De kombinatie Belize/Guatemala/Mexico kan vanaf 90.800 fr. (10 d/9 n/vp/transport ter plaatse, maar exclusief de transatlantische vlucht, vanaf 27.500 fr.). Een twaalfdaagse in Zuid-Afrika (9 nachten) kan vanaf 86.590 fr. (vl/vervoer ter plaatse/vp behalve 3 diners), een tiendaagse Jordanië/Jeruzalem vanaf 46.340 fr. (vervoer ter plaatse/hp/ excl. vl.).

In de Europabrochure van Te Voet is de achtdaagse wandelvakantie in Gran Pradiso benoorden Turijn, met logies in berghutten, hotels en bij partikulieren, een klassieker (16.400 fr./vp/eigen vervoer). Wie van langere tochten houdt, kan van Andorra naar de Middellandse Zee stappen en moet daarvoor vijftien dagen vrij nemen en op 7 à 8 uur aktiviteit per dag rekenen (32.900 fr./vp/trein). Het Tramuntana-gebergte op Mallorca is allesbehalve onder de voet gelopen door de toeristen en zorgt voor wandel- en vrijetijdsgenot, vijftien dagen lang (36.800 fr./vp/vluchten). Helemaal origineel en uniek is een zevendaagse trektocht per ezel (voor de kinderen, of de bagage) door de Hérault, op de zuidelijke rand van de Cévennes (7 d/13.725 fr./vp/eigen vervoer). Een uitdaging vormt de veertiendaagse tussen twee zeeën waarbij Corsica van oost naar west wordt doorkruist (14 d/35.400 fr./vp/vluchten vanuit Lille).

De brochure Verre Reizen van Te Voet prezenteert een trektocht doorheen de Rocky Mountains (23 d/72.500 fr./vp en hp/vl/huur-vans) en de ontdekking van Mexico, gekombineerd met wandelingen langs de Zapataroute en een beklimming van de Popocatepetl (24 d/65.800 fr./vl/vp in hotels, berghutten en tenten). In Pakistan worden de Hunza-vallei en de Hindukush per jeep en te voet verkend (23 d/87.500 fr./vl en jeeps/vp). Wie graag toppen beklimt, krijgt tijdens een reis naar Tanzania de kans om de Kilimanjaro te bedwingen en het nationaal park van Arusha te bezoeken (16 d/89.800 fr./vl uit Amsterdam/vp en hp/vervoer per minibus en terreinwagen). Voor het eerst wordt ook het hart van Afrika bezocht met een verkenning van Uganda en de Ruwenzori, een uitgestrekte bergketen met verschillende toppen boven de 5000 meter (23 d/82.400 fr/vp en hp/vervoer met minibusjes).

Bij VIP Selection vindt men een week cruise in volpension vanuit Venetië via Korfoe en Piraeus naar Santorini, Kos, Rhodos en Kreta vanaf 43.240 fr. Zoekt men een week verpozing in een schitterend kader, dan zit men goed in het Gran Hotel Bahia del Duque (4*) op Tenerife (1 week/31.680 fr./bb/vl) of in het hotel Dom Pedro Marina (4*) in Vilamoura aan de Algarve (1 week/18.620 fr./bb/vl.). Zoekt men het in Noord-Afrika, dan is het Iberotel Green Park (4* luxe) in het Tunesische Port el Kantaoui een goede keuze (1 week/20.540 fr./hp/vl). Origineel is ook een vakantie op Cyprus (hotel The Annabelle/4*/bb/31.780 fr.).

Vreemde Kontinenten hanteert hetzelfde prijsschema als Joker : een basisprijs en een aanvullend budget voor maaltijden ter plaatse. Wie beide optelt, komt uit op een prijs all in. Een twaalfdaagse rondreis in Namibië (Windhoek/Namibwoestijn/Kaokoland) kan er al vanaf 111.500 + 11.000 fr. Iran wordt ontdekt via een archeologische rondreis die zestien dagen in beslag neemt en waarbij een groot deel van de oude Perzische Koninklijke Weg wordt gevolgd, evenals enkele grote karavaanroutes. Alles inbegrepen betaalt men daarvoor 93.400 fr. Wie Bolivië van noord naar zuid wil ontdekken, moet op 27 reisdagen rekenen en een budget van 102.600 fr., aangevuld met 405 dollar voor de maaltijden ter plaatse. Een kultuur- en natuurreis naar Tibet (met bezoeken aan Kathmandu en een vierdaagse trektocht naar het klooster van Samye) neemt 22 dagen in beslag en kost 111.000 fr., vermeerderd met 330 dollar voor de maaltijden. De verkenning van het Canadese deel van de Rocky Mountains duurt 23 dagen en kost 98.800 fr. + 345 dollar voor de maaltijden.

Worldwide Omnium Tours brengt drie verschillende brochures uit. In Amerika/Canada vinden we een exclusieve rondreis Western Highlights vanaf 59.990 fr. (vluchten/overnachtingen/rondreis). Wie graag zelf het stuur in handen neemt, kan een negendaagse trip door Florida boeken en betaalt daarvoor slechts 27.230 fr. (vl/overnachtingen/huurwagen/prijs op basis van vier personen in één auto en op dezelfde kamer). Wie Orlando als uitvalsbasis kiest om van daaruit tochten te maken, komt met 25.070 fr. toe (vl/overnachtingen/huurwagen).

In de Chinabrochure van Worldwide Omnium Tours kunnen reizigers die een goed overzicht willen van de variëteit die het land te bieden heeft, de vijftiendaagse Panorama van China boeken en vinden dan zowel Peking, Xian, Sjanghai, Guilin, Kanton als Hongkong op hun weg (vanaf 99.340 fr./hp/vervoer ter plaatse). Een budgetreis naar China van elf dagen maar met bezoeken aan Peking, Xian en Guilin kan er vanaf 77.760 fr. (vl/hp/vervoer ter plaatse).

Worldwide Omnium Tours brengt ook een brochure Droomvakanties uit waarin een dertiendaagse rondreis Hoogtepunten van Sri Lanka (hp/vl/vervoer) al vanaf 46.500 fr. wordt aangeboden. Een vergelijkbare veertiendaagse reis door Mexico (vl/hp/vervoer/uitstappen) hoeft niet meer dan 77.250 fr. te kosten. Dobbert men liever op blauwe wateren, dan komt een cruise langs de Caraïben (Aruba, Sint-Maarten, Barbados, Curaçao) goed uit. Men is elf dagen onderweg, waarvan acht op een luxecruiseschip en betaalt daarvoor minstens 59.820 fr. (vp op schip/2 hotelovernachtingen/vl). Een zestiendaagse reis in Cuba kan vanaf 46.430 fr. (vl/binnenlandse vlucht/bus/bb).

vp staat voor volpension/hp = halfpension/vl = vluchten inbegrepen/bb = overnachtingen met ontbijt/n = nachten/d = dagen.

De Kilimanjaro in Tanzania : aardsparadijselijke natuur.

Het Toskaanse landschap : blijvende charme.

Zonsondergang op de Maldiven : symbool van luilekkerleven.

Australië (Mount Olga) : ver en avontuurlijk.

De Verboden Stad in China : een gesloten wereld gaat open.

Skandinavië : op ontdekking in de wereld van trollen en mytische figuren.

Partner Content