Naast skiën en in de bergen wandelen, kan u in de buurt van het Oostenrijkse Innsbruck ?Kristalwerelden” van Swarovski bezoeken. Ook dat is een spectaculaire ervaring.

Het zou nogal oneerbiedig zijn om de kristallen sierstenen van Swarovski ze schitteren in kroonluchters, prijken op haute-couturejurken en geven juwelen glamour zomaar af te doen als geslepen glas. Het Oostenrijkse uit de kluiten gewassen familiebedrijf (9000 werknemers over de hele wereld) maakt hoogtechnologisch kristal, met tal van mogelijkheden en technische toepassingen zoals reflectoren en optische precisie-instrumenten. Daniel Swarovski gaf in 1895 de aanzet : de jonge glasslijper uit Bohemen vond een elektrisch aangedreven slijpmachine uit en legde daarmee de basis van het Swarovski-imperium. Vanuit het Oostenrijkse Wattens, vlakbij Innsbruck, vertrokken en vertrekken nog altijd geslepen kristalstenen naar alle groten uit de modewereld, naar Chanel, Dior, Saint Laurent, om er maar enkele te noemen.

Sinds de jaren ’70 brengt Swarovski ook producten onder eigen naam uit, Swarovski Silver Chrystal bijvoorbeeld, de wereldberoemde en overal verzamelde kristallen miniaturen en zeer recent de modieuze accessoire- en juwelenlijn Daniel Swarovski en Swarovski Selection, een designer-serie kristallen objecten.

Het eeuwfeest werd vorig najaar op een schitterende (ook letterlijk) en spectaculaire manier gevierd met de opening van ?Kristalwerelden”, een 2000 m² groot, onderaards labyrint met theatrale ?wonderzalen”. De Oostenrijkse multimedia-kunstenaar André Heller werkte het idee voor een bezoekerscentrum uit en maakte er een kunstwerk van waarbij de grot van Alibaba verbleekt. ?Ik heb een soort schrijn gebouwd. Een plaats waar mensen zich kunnen verbazen en waar ze hun verbeelding kunnen gebruiken”, legt André Heller uit. ?Want bekijk de wereld van vandaag. Fantasie wordt verdrongen door functionaliteit, in onze cultuur krijgt cynisme applaus. Swarovski wilde daar tegenin gaan en de bezoekers iets magisch en onbeschaamd luxueus aanbieden.”

De ingang van ?Kristalwerelden” ligt verscholen achter een waterval die uit de mond komt van een reus, gehouwen uit een met gras begroeide kunstheuvel. Eenmaal binnen, begint de reis door de wereld van kristal. De reis gaat langs kristallen creaties van kunstenaars als Keith Haring, Dali en Niki de St. Phalle en langs een immense, fonkelende muur, gevuld met kristalstenen in verschillende kleuren (voor de 42 meter lange en 11 meter hoge muur waren 12 ton kristal nodig). En door zes ?wonderzalen”. De kristalkoepel is spectaculair. Na een bezoek aan de kristalkoepel weet u hoe het is om in een reuzenkristal te staan. In een andere zaal verbindt Brian Eno licht en geluid, gebaseerd op structuren en frequenties van kristal, in de kristalmeditatie. Verder zijn er nog video-associaties van Maria Vedder, wandteksten van de glaskunstenaar Paul Seide, een schouwburgruimte met driedimensionaal bewogen projecties en een kristal theater van Susanne Schmöger.

Voor duizenden Swarovski-verzamelaars, de Swarovski Collectors Society telt 200.000 leden uit meer dan 20 landen, die sowieso wel eens naar Wattens afzakken, is ?Kristalwerelden” een fantastisch cadeau. Voor de toeristen in de buurt, zelfs de niet in kristal geïnteresseerden, is het zeker een aanrader.

Swarovski Kristalwerelden, Wattens, Oostenrijk. Elke dag open van 8 tot 18 uur (behalve op zon- en feestdagen in de periode 1 oktober tot 30 april : van 13 tot 18 uur). Toegangsprijs : 60 shilling, reductie voor groepen, kinderen tot 14 en clubleden gratis. Info : (00-43) 5224 51080-0.

De ingang van Swarovski Kristalwerelden ligt verscholen achter de waterval.

Voor deze 42 meter lange en 11 meter hoge muur, waren 12 ton kristallen stenen nodig.

De kristalkoepel : het gevoel in een reusachtige kristal te staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content