Een wakkere brunch

Voor een lekker en prettig begin van de dag verzamelen vrienden rond een lange houten tafel, waarop een avontuurlijke Australische brunch pronkt. Kok met dienst is de Australische Peter Young.

:: De Aziatische ingrediënten werden

gekocht in China Co, supermarket

(Jules van Praet straat 16-18, 1000 Brussel)

en bij Thai Original Product

(St.-Katelijnestraat 3-9, 1000 Brussel).

Voor Peter Young is het zo langzamerhand tijd om de koffers te pakken en weer terug te gaan naar zijn homeland, Australië. De globetrotter kwam naar Europa, werkte in een restaurant in Parijs en viel op een job als kok op de ambassade van Australië. Daar zit hij inmiddels zo’n dertien jaar en dat is genoeg voor iemand die van bewegen houdt. Niet dat hij het ongezellig vindt in Brussel, hij heeft hier vrienden genoeg, maar er is meer dan alleen Brussel en vooral, de hemel is hier te vaak grijs. Zolang hij nog in Brussel is, maakt Peter er wel een feest van. Nu heeft hij beslist om de komst van de zomer te vieren met een brunch voor vrienden. Peter ontvangt in de met licht overgoten loft van zijn vrienden Alain en Olivier. Dit townhouse ligt achter een statisch gebouw in een ommuurde tuin, op een steenworp van de Brusselse Louizalaan. Alain en Olivier hebben hun zaakjes dik in orde : de woning ligt er picobello bij en is met smaak ingericht. Je merkt dat over alles is nagedacht.

De brunch is voor Alain en Olivier een avontuur. Het vriendenstel kijkt met bewondering en de nodige onrust naar het kokkerellen van Peter. Zij steken een handje toe waar dat kan, zo gaat dat onder vrienden. Peter is om negen uur begonnen en de spanning stijgt naarmate de klok dichter bij elf uur komt, het tijdstip dat de genodigden zijn verwacht. Er dreigt zelfs lichte paniek, wanneer Alain zich in het heetst van de strijd in de vinger snijdt. Hij krijgt een grote pleister en gaat licht gehandicapt verder.

Kruisbestuiving

De windstreken ontmoeten elkaar in Peters bereidingen. Zijn culinaire fusion brengt invloeden bijeen uit Azië en Europa. Maar Peter Young houdt niet van de term fusion kitchen, omdat kruisbestuiving van eten en culturen vaak in overdrijvingen uitmondt. Peters persoonlijke voorkeur gaat naar de zonnige keuken van Zuid- en West-Frankrijk. Doch in heel wat van zijn smakelijke brunchbereidingen ontdek je ook Thaise en zelfs Noord-Afrikaanse invloeden. Peter voelt zich goed in zijn vel als Australische kok : de keuken van zijn land kent geen echte regels en is niet zo vastgeroest als de Franse. Je mag als kok doen waar je zin in hebt. Die culinaire vrijheid past bij de relaxte Australische lifestyle. Geen wonder dat de brunch ginds zo populair is : heerlijk lang uitslapen en de dag beginnen met vrienden en lekker, ongecompliceerd eten.

Omdat de gerechten voor een groter gezelschap zijn, zijn de hoeveelheden ingrediënten in de recepten bestemd voor zes tot acht personen. Bij de brunchgerechten presenteert Peter Young zelfgebakken sesame flatbread en een frisse tomaten- en basilicumsalade. Als welkomstdrankje is er een gevaarlijke tomato and basil ice vodka shot, samengesteld uit 2,5 kop tomatensap, 1,5 theelepel citroensap, 20 milliliter wodka, een scheut tabasco, poedersuiker, een bundel in stukjes getrokken basilicumblaadjes en nog wat wodka voor de liefhebbers. Die injectie zorgt ervoor dat iedereen wakker en uitbundig is.

Tekst Pieter van Doveren I Foto’s Heikki Verdurme

De keuken van Australië kent geen echte regels en is niet zo vastgeroest als de Franse. Die culinaire vrijheid past bij de relaxte lifestyle. Geen wonder dat brunchen er populair is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content