TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Als we ooit op de vlucht moeten en een onderduikadres nodig hebben, dan gaan we naar Fosses-la-Ville, een klein stadje tussen Charleroi en Namen met een stil dorpsplein-met-kiosk, een herberg, een pizzeria en een kerk met een tiende-eeuwse romaanse toren. Tegenover de kerk runt Jean-Louis Mathy een hotelletje dat op een opwindende manier verfrissend oogt. De gevel van het negentiende-eeuwse huis is niet meteen groots of interessant, maar daarachter heerst een smaakvolle eenvoud die we als deugddoend ervaren. Ook al omdat niets er met de welbekende Franse slag wordt gedaan.

We slapen vannacht in kamer zes op de tweede verdieping, die niet groot is maar doordacht functioneel en die qua aanblik bijna Scandinavisch aandoet. Zelfs de fijne, bescheiden kapstok is van een ongeëvenaarde elegantie: minimalistisch maar niet saai. De muren zijn crèmekleurig en onversierd gelaten, met uitzondering van een bloemenschilderijtje boven het bed. Een kleine televisie, een sobere minibar en een piepklein, in de kamerhoek opgehangen tafelblad vervolledigen het beeld. De badkamer met douche is geheel met witte en donkerblauwe tegels bezet, en kraaknet.

Jean-Louis Mathy groeide hier in het dorp op, waar zijn ouders een auberge openhielden. In 1968 kochten ze het herenhuis waar we de nacht doorbrengen en begonnen er een klein pensionnetje met vijf slaapkamers, één badkamer en één toilet. Negen jaar later betrok Jean-Louis de zaak en begon aan een gestadige renovatie, die haar hoogtepunt bereikte in 1998, toen de lift werd geïnstalleerd en het interieur volledig werd herdacht. “J’ai changé l’esprit”, zegt de gastheer, die oog heeft voor detail en her en der bij winkels en createurs ging aankloppen om het geheel samen te stellen dat Le Castel zoveel karakter heeft gegeven. “Vroeger”, zei een van de gasten onlangs nog, “kwam ik vooral voor het restaurant, nu kom ik voor het restaurant én het hotel.”

Het crèmekleurige restaurant met de in zandkleurig leder overtrokken stoelen, is van dezelfde eenvoud en verfijning als de kamers, al zorgen twee zwarte, marmeren schouwen voor een extra accent. Achteraan werd een groene oase gerealiseerd en ’s zomers schuiven de gasten door naar het terras, of eten gewoonweg in de kleine tuin, van waaruit men een inkijk heeft in de geheel vernieuwde keuken. Daar staat vooral de riz de veau hoog aangeschreven, in die mate zelfs dat Jean-Louis Mathy denkt dat, als hij ooit nog eens een klein restaurant begint, Le Riz de Veau de ideale naam zou zijn. We knikken, terwijl we de uitzonderlijke omelet bij het ontbijt savoureren en vers fruitsap drinken.

Le Castel telt tien kamers die voor één persoon voor de prijs van 77 tot 107 euro (met bad en jacuzzi) worden verhuurd. Voor twee gasten wordt dat 92 tot 117 euro. In de prijzen zijn de ontbijten altijd inbegrepen.

Le Castel, rue du Chapitre 10, 5070 Fosses-la-Ville, 071 71 18 12, fax 071 71 23 96. Gesloten op zondag- en maandagavond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content