Ligging : buiten het dorp, langs de weg | Sfeer : victoriaans | Reistijd : drie uur rijden van Brussel, anderhalf uur varen | Prijzen : correct

Susan Woodard is een beetje treurig als we langskomen, omdat ze vindt dat Southgate ’s winters niet op zijn best is. En gelijk heeft ze. De conservatory ligt er een beetje treurig bij, al hangen de druiven er nog intact aan de ranken. De klimplanten tonen hun kale wintertooi en twee van de drie kamers worden opgefrist. Maar geen nood, we betrekken dan maar de Four-Poster Bedroom, al zijn we eerlijk gezegd niet zo’n liefhebber van hemelbedden.

Hawkhurst ligt op minder dan een uurtje rijden van Dover en is een ideale uitvalshoek voor uitstappen in de buurt. Het gastenhuis, dat achter een hoge haag verborgen ligt, is gedeeltelijk laatzeventiende-eeuws en gedeeltelijk victoriaans (pakweg anderhalve eeuw oud). Achteraan is er een zeer grote drawing room, zeg maar een zitruimte met open haard, gerieflijke fauteuils en veel oude meubels. Daar wordt normaal gezien het ontbijt geserveerd, maar ’s winters als het koud is ook weer niet. Dus krijgen we onze welkomstthee in de sitting room. Mooi maar een beetje kneuterig, en met televisie.

Het huis werd in 1690 als hoeve opgetrokken, bezat ooit zestien kamers maar werd uiteindelijk opgedeeld in twee huizen. Susan woont er met haar man sinds twaalf jaar, en de plek leek ideaal voor een B&B. Zeker toen toen Susans man vond dat een kersverse moeder beter thuis kon werken. “En ik droomde toch altijd al van een hotel”, voegt de gastvrouw er lachend aan toe.

Van de gastvrijheid kunnen we alvast niet klagen. Van de kamer al evenmin, al staat het er wel heel vol en liggen op het bed wat overbodige kussens en spreien, zoals dat steeds vaker het geval is. De badkamer heeft een ligbad, is goed uitgerust maar oogt een beetje gewoontjes.

Het Engels ontbijt is dan weer zeer uitgebreid, met een verse fruitsla om te starten, aangevuld met Griekse plattekaas. Het cooked breakfast is absoluut volledig, niet vet en met lokale worstjes waarin appeltjes zitten verwerkt. En de avond voordien stuurde Susan ons naar een uitstekend adresje voor het diner : The Great House was twee jaar geleden pub van het jaar en wie er met de groeten van de gastvrouw naartoe trekt, krijgt een heuse fles wijn gratis. Ideaal bij het hertenvlees met chocolade.

Info

Southgate – Little Fowlers telt drie kamers die vanaf 60 pond (91 euro) worden verhuurd, inclusief de verrukkelijke ontbijten.

a

Southgate – Little Fowlers, Rye Road, Hawkhurst, Engeland, +44 1580 752 526, www.southgate.uk.net

TIP

Een bezoek aan de vele tuinen in de buurt, waaronder Sissinghurst, Great Dixter maar ook de veel minder bekende Merrimentstuinen in Hawkhurst (www.merriments.co.uk).

Met dank aan P&O Ferries, dat dagelijks vele keren Calais met Dover verbindt (www.POferries.com).

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content