:: Hosteria Helsingfors, Helsingfors, Argentinië. Info : Cosmic Travel, 053 64 53 33 en www.helsingfors.com.ar, boeken via de reisagent.

Wie van isolement en luxe houdt, vindt in de historische Patagonische Hosteria Hel- singfors de ideale combinatie.

De toenemende schare lezers die op zoek zijn naar de absolute rust en afzondering worden vandaag op hun wenken bediend. Al moeten ze daarvoor wel letterlijk naar de andere kant van de wereld reizen. Helsingfors ligt in het zuiden van Argentijns Patagonië en de naam is een vondst van de Fin Alfred Ramström, die in 1906 door het land reisde en zo overweldigd werd door het decor dat hij er prompt een kleine boerderij bouwde en die naar de hoofdstad van zijn land noemde. Wie er na een rit van drie uur over onverharde weg langskomt, ondergaat dezelfde verbazing en begrijpt meteen waarom de Fin er nooit meer weg is gegaan. Al blijft er van zijn optrekje niet veel meer over : de huidige lodge stamt uit de jaren zestig, toen de nieuwe eigenaars de tijd rijp vonden voor een wat comfortabeler onderdak.

Helsingfors is een beetje een luxehebbeding met acht kamers waar twintig gasten terechtkunnen, aan de rand van het Lago Viedma en compleet geïsoleerd van de boze buitenwereld. Het verblijf is er, gezien de afstanden, alleen in volpension te boeken, activiteiten inbegrepen. Maar dat is helemaal terecht : de keuken is er zonder meer uitstekend en de wijnkelder herbergt schatjes, zodat men er moeiteloos van een locale Malbec op een Argentijnse cabernet sauvignon overstapt. We sleten er met gasten uit vier werelddelen uren rond de open haard, maar trokken nog veel meer tijd te paard door de bergen, de mond open van verbazing over zoveel onwerkelijke schoonheid, op de achtergrond bekroond met het silhouet van de Mount Fitz Roy. En als we het paardrijden beu werden, trokken we met de gids te voet op, of voeren met Diego in de superzodiac naar de gletsjer.

Omdat de winden in dit deel van de wereld ’s zomers onbarmhartig hard blazen, ligt Helsingfors beschut door een cirkel van populieren en dennen in een rustig hoekje, waar de gastvrijheid van Victoria, de competentie van chef Santiago en duivel-doet-al Diego voor het perfecte familiaal gevoel zorgen. Aangezien het in het zuidelijk halfrond zomert als het bij ons wintert, is Helsingfors met zijn lange dagen de ideale plek om in de Europese winter uit te waaien en nieuwe energie op te doen. Maar het klimaat blijft er onverbiddelijk en van april tot eind november gaat de lodge vanwege de strenge winter onherroepelijk dicht.

Helsingfors telt acht kamers die in packages van twee nachten / drie dagen verhuurd worden. Per persoon en in volpension, inclusief begeleide activiteiten als varen, paardrijden en stappen en de transfer uit Calafate, wordt zo’n pakket voor 320 euro per persoon verkocht.

Kort

Ligging : einde van de wereld

Sfeer : landelijke luxe, romantisch

Reistijd : 17 uur vliegen én 120 km rijden van Brussel

Prijsklasse : niet goedkoop

Tekst Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content