“Traagheid is een tijd die ruimte geeft aan reflectie en stilte”, zegt Marie-José Van Hee, “ruimte om te observeren en te ontdekken.” De architecte, onder meer bekend van de Stadshal op het Emile Braunplein in Gent, neemt dit weekend deel aan Slow (36h), een ode van het Concertgebouw Brugge aan traagheid. Van Hee, geen fan van standaardoplossingen, wel van kloosters, geeft er haar visie op slow architecture, die zich inpast in de omgeving, gebruikmaakt van vakmensen en duurzame materialen, en de tijd neemt om details op punt te stellen.

Al is Van Hees video-installatie maar een van de onderdelen van het kunstenfestival. Zo zal Bernard Van Eeghem hoogtepunten uit de wereld- en kunstgeschiedenis op doek schilderen, gaan VRT-journaliste Kristien Bonneure en de Nederlandse auteur en filosofe Joke Hermsen in gesprek over stilte en traagheid, en leest Peter Verhelst zijn doorlopende themagedicht op de achterzijde van de stoelen van de concertzaal voor. Vlak bij het Concertgebouw is er dan weer een course de lenteur of wedstrijd in traagheid in het Albertpark, terwijl theecreaties van Ann Vansteenkiste de liturgische gezangen van het ensemble Psallentes in de Blindekenskapel zullen begeleiden.

Dat multidisciplinaire programma is alvast geen verrassing. Sinds politiek activist Carlo Petrini zich in 1986 verzette tegen een McDonald’s op de Piazza di Spagna in Rome en zo de slowfoodbeweging lanceerde, veroverden onthaasting, levenskwaliteit, duurzaamheid en aanverwante begrippen de meest uiteenlopende sectoren. Van touroperators die low impact-reizen en interculturele contacten aanbieden, tot media die uitsluitend achtergrondverhalen brengen : anno 2014 dekt slow een waaier aan initiatieven. Ook in de mode, waar diverse labels nu inzetten op ambachtelijke technieken, lokale producenten en hergebruik. Zo lanceerde het onlinewarenhuis Wehkamp.nl vorige maand nog een nieuwe accessoirelijn, gemaakt van onverkochte restanten van oude collecties.

Andere staaltjes van slow genot zijn er dit najaar in de Antwerpse Huidevettersstraat, waar het Jacqmotte Atelier vanaf deze week twee maanden lang slow coffee en dito food serveert. En er zijn de slow book-Festivals. Zo organiseert de bibliotheek van Leuven op 19 november auteursontmoetingen met onder meer Stijn Vranken en Peter Terrin, zijn Griet Op De Beeck en Jeroen Theunissen op 21 november te gast in de bib van Schaarbeek, en kunt u Joke Van Leeuwen, Dichter des Vaderlands Charles Ducal en vele anderen op 22 november aan de tand voelen in De Studio in Antwerpen. Voelt u meer voor design, dan past Slow Tech in cultuurfabriek Wow Amsterdam in het plaatje : de tentoonstelling vertrekt van de bekende Knotted Chair van Marcel Wanders en toont een dozijn designstoelen die traditionele ambachten combineren met moderne industriële technologie. Of hoe slow allesbehalve rustig betekent.

Info : www.slow36.be, www.jacqmotte.be, www.schaarbeek.bibliotheek.be, bib. leuven.be, www.destudio.com, www.wow-amsterdam.nl.

WIM DENOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content