EEN TENT VAN STEEN

Geïnspireerd door de architectuur van Mauritius gaf interieurarchitect Jean-Denis Sacré zijn huis twee extra terrassen : een boven, achter de jaloezie ; een onder, met uitsparing voor de boom. © JAN VERLINDE

DEZE VILLA MET TERRASSEN LIJKT OP EEN GROTE WOONKAST, MET VEEL LADEN EN DEUREN DIE NAAR ALLE KANTEN OPENGAAN. DE KERN IS COMPACT EN ECOLOGISCH, DOORZICHTEN ZORGEN VOOR RUIMTE EN SPEKTAKEL.

Deze woning, in een bos in Aalter, is geen nieuwbouwproject. De villa bestond al een hele tijd, maar ze onderging een aanzienlijke gedaanteverandering. “Het huis bestaat uit twee vleugels : de oudste is rechthoekig, met een verdieping, en dateert uit de jaren zeventig ; de andere is een halfronde aanbouw uit de jaren negentig”, zegt interieur-architect Jean-Denis Sacré die het pand verbouwde voor zijn gezin. Hij behield de basisstructuur en vulde deze aan met verschillende terrassen. Inspiratie daarvoor haalde hij uit een groot project dat hij realiseerde op het eiland Mauritius. Tijdens zijn verblijf daar geraakte hij in de ban van de lokale architectuur. “Vanwege de zon hebben veel woningen er terrassen rondom : deze zorgen binnen voor een zacht licht, brengen afkoeling in de zomer, beschermen in de winter en maken dat je altijd buiten kunt, ook bij regenweer.” Naar dat voorbeeld breidde Jean-Denis Sacré zijn eigen woning uit met een centraal terras naast de leefruimte. Ook naast de slaapkamers boven kwam een binnenterras, met een vloer van keien. Het is door middel van een makkelijk regelbare houten jaloezie afgesloten van buiten, maar via de jaloeziedeur kun je wel op het dakterras. Doordat de woning heel wat vensters en deuren telt, kun je aan alle kanten, behalve aan de straatkant, zomaar binnen- of buitenstappen. “Als het weer meezit, gebeurt dat ook de hele tijd. Dan wordt zo’n woning een immense tent en ga je echt leven met de natuur in huis. Zalig ! Terrassen vergroten niet alleen je huis, ze verruimen ook je visuele leefruimte. Dat is zeker het geval bij het grote overdekte terras met de uitgespaarde cirkel voor een boom”, legt de interieurarchitect uit.

VISUELE RUIMTE

Die verruiming is in deze woning een absoluut pluspunt want de binnenstructuur is erg compact. Jean-Denis behield de lage zolderingen en nauwe gangen van de oorspronkelijke woning, maar de oude deuren en de trap werden vervangen. Grote, hoge en simpele deuren zonder omlijsting en een eenvoudige trap zorgen er nu voor dat de ruimte maximaal wordt benut. Binnen lijkt de woning op een meubel met deuren en laden. “Ik hou van wandkasten en vernuftig bedachte opbergruimten die echte kasten overbodig maken. Tafels en zitmeubels hebben volgens mij wel hun plaats in een interieur, kasten niet. Ook de keuken werd op die manier bedacht, met slechts één vrijstaand element. Zo win je plaats en visuele ruimte. Er staat niets het doorzicht in de weg. In deze woning zijn de perspectieven belangrijk, naar de tuin toe, of dwars door het huis.”

De woning is compact maar ruim, zeker door de jongere vleugel met de keuken en de eethoek. Jean-Denis vindt de lichtinval heel belangrijk. “Hier komt van overal licht binnen, maar niet steeds hetzelfde. Door het terras en de verticale ramen van de eethoek wordt het licht getemperd. Schaduwen vind ik even boeiend als hard licht. Ook de natuurlijke kleuren van de materialen – eik, natuursteen, keien – en van de muren geven mooi licht, dat weerkaatst en warm getint is. Het maakt mensen zelfs mooier ! Zuiver licht op witte muren kan té naakt zijn.”

Jean-Denis gebruikt eenvoudige en degelijke materialen, zoals gegalvaniseerd staal en eik voor de keuken. “Kunststof gebruik ik nooit. Die stof veroudert niet mooi en is niet recycleerbaar. Voor mij is dat belangrijk. Hier kun je alles slopen en weer gebruiken. Maar het gaat om meer : natuurlijke materialen moet je amper of niet bewerken, ze zijn op zich mooi van structuur en kleur.”

Jean-Denis verbouwt vooral woningen en runt in Knokke een kunstgalerie.

www.savonnoire.be en www.expotempo.com

DOOR PIET SWIMBERGHE

ALS HET WEER MEEZIT, LOOP JE VIA DE VELE DEUREN LANGS ALLE KANTEN BINNEN EN BUITEN DE NATUURLIJKE KLEUREN GEVEN MOOI LICHT, DAT WEERKAATST EN WARM GETINT IS. HET MAAKT MENSEN ZELFS MOOIER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content