Ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe Knack restaurantgids bereidden zes topchefs samen een uitzonderlijk ‘fundraising diner’ voor 570 genodigden. De opbrengst ging naar Plan België. De sprookjesachtige koepelzaal van het Antwerp Hilton schitterde meer dan ooit.

K nack restaurantgids bestaat veertien jaar. De zevende editie werd op 22 november voorgesteld in de prachtige koepelzaal van Hilton Antwerp aan een opgetogen publiek. Van de vorige editie (2003-2004) van deze tweejaarlijkse publicatie – de enige onafhankelijke, en meest informatieve gids voor België in de Nederlandse taal – werden meer dan 17.000 exemplaren verkocht. Er was dus alle reden om uitbundig feest te vieren.

Het aantal inschrijvingen voor het fundraising dinner, dat nu voor de tweede keer werd georganiseerd, overtrof ruim het aantal beschikbare plaatsen. De chef-koks accepteerden om organisatorische redenen 570 couverts. Het is allesbehalve een sinecure om, op locatie, op hoog niveau voor zo veel gegadigden te koken. Dit huzarenstuk werd geleverd door zes topkoks : Sergio Herman van Oud Sluis in Sluis (NL), Peter Goossens van Hof van Cleve in Kruishoutem, Geert Van Hecke van De Karmeliet in Brugge, Johan Segers van ’t Fornuis,Gert-Jan Raven van Hilton Antwerpen en Christian Denis van Clos St. Denis in Kortessem. De bijpassende wijnen werden geleverd door Selezione Vini Italiani uit Zonhoven en door eigenaar Tony Etneo in eigen persoon op het podium van commentaar voorzien. Lies Martens zorgde voor een klassevolle presentatie en Raymond van het Groenewoud wist het uitbundige gezelschap stil te krijgen met zijn luisterliedjes. Auteurs Pieter van Doveren en Jan Van Hemeledonck kwamen naar voren om hun nieuwe gids voor te stellen en reikten het eerste exemplaar uit aan de heer Marc Luini, managing director van Jaguar Belgium, sinds de eerste dag de sponsor van de Knack restaurantgids.

Bekroonde chefs

Tijdens het galadiner werden zes chefs bekroond (zie ook Weekend Knack van 24 november 2004) : Geert Van Hecke van de Karmeliet kreeg van Patrick de Landtsheer van Diamani Jewels een achttienkaraats Gouden Garde bezet met diamanten, ter bekroning van een kokscarrière en de bijdragen die deze chef leverde aan de reputatie van de Vlaamse gastronomie. De vijf Gouden Gardes gingen respectievelijk naar Peter Goossens van Hof van Cleve als ‘Beste Kok’, Monique Rutgeerts van De Cuylhoeve (Geel) als ‘Beste Vrouwelijke Kok’, Kobe Desramaults van In den Wulf (Dranouter) als ‘Het Jong Talent’, Gert De Mangeleer van Brasserie Hertog Jan (Brugge) als ‘Meest Inventieve Kok’ en naar Rick Kalach van het Libanese restaurant Al Barmaki (Brussel) voor ‘Het Beste Uitheemse Restaurant’.

Door middel van een videoboodschap spoorde Koen Wauters, ambassadeur van Plan België, de gasten aan om ook bij de tombola gul te zijn. Hierop werd massaal en royaal gereageerd. De opbrengst van het feestdiner en van de tombola bedroegen respectievelijk 25.000 en 12.015 euro. Hierdoor kon Weekend Knack maar liefst 37.015 euro schenken aan Plan België, ten voordele van een project voor HIV-besmette gezinnen in de Keniaanse provincie Nyanza. n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content