EENENVEERTIG JAAR NA DE CREATIE VAN DE ARMBAND NAIL KNOOPT HET FRANSE JUWELIERSHUIS CARTIER WEER AAN BIJ DE ‘BRICOLAGESTIJL’ UIT DE SEVENTIES.

Was Cartier punk avant la lettre ? In 1971 al creëerde juwelenontwerper Aldo Cipullo voor het chique juweliershuis een opmerkelijke armband in de vorm van een spijker : Nail. Het werd de speerpunt van een collectie geïnspireerd op spijkers, bouten en moeren. “Hoe hard die ‘ijzerwaren’ ook mogen lijken, ze stralen warmte uit en dat is essentieel voor juwelen”, verklaarde de ontwerper destijds aan Women’s Wear Daily. Cipullo, een notoir levensgenieter die de clubs van New York afschuimde in het gezelschap van Liza Minnelli, Andy Warhol en Ian Schrager (later oprichter van de fameuze nightclub Studio 54), had een duidelijk credo : hij wou juwelen ontwerpen voor dagelijks gebruik, vertrekkend van functionele voorwerpen. Een mooi voorbeeld hiervan is de armband Love die hij in 1969 ontwierp. Het was een eigentijds symbool voor de liefdesband en groeide uit tot een van de grootste successen van Cartier.

Cipullo (°1936) groeide op in Rome, waar zijn vader fantasiejuwelen ontwierp voor de Cinecittastudio’s. Onder impuls van Fellini figureerde hij zelfs in enkele films, maar in 1959 gooide hij de handdoek in de ring en vertrok hij naar New York. Hij studeerde er aan de School of Visual Arts en werkte voor verschillende juweliers, waaronder Tiffany. Maar hij vond geen aansluiting bij de al te klassieke collecties. In 1969 ging hij aan de slag bij Cartier. Hij bleef er vijf jaar en evolueerde tot een van dé creatieve sterren in het New York van de seventies. “Aldo was nieuwsgierig naar de wereld die hem omringde en zocht de schoonheid in alledaagse objecten. Hij begreep zijn tijd”, zegt Pierre Rainero, artistiek en strategisch directeur bij Cartier. Cipullo introduceerde in de juweelkunst de creatieve vrijheid van de popart en een uniseksdimensie, waarvan de kiemen al aanwezig waren in de Trinityring uit 1924. “Maar de Nailarmband die hij in 1971 ontwierp werd overschaduwd door het immense succes van Love. Hij werd nooit opnieuw in productie genomen.” Tot vandaag dus. De heruitgave kreeg de naam Juste un clou en bestaat als ring of armband, uitgevoerd in geel, grijs of roze goud.

Ring in geel of roze goud, vanaf 1790 euro. Armband in roze goud en diamanten vanaf 9350 euro. 02 537 51 61. www.cartier.com

DOOR CHARLOTTE BRUNEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content