Modewinkels en flagship stores zetten de deur open voor de horeca en de klant vaart er wel bij. Gezellig winkelen, koffie drinken en een hapje eten : het kan allemaal onder één dak. Vooral in trendgevoelig Antwerpen slaat de formule aan.

Het culinaire is tegenwoordig een inspiratiebron voor allerlei cross-overs : food is the new fashion. Eten is cultuur, eten is hip en overal ontstaan kruisbestuivingen. Koks als Sergio Herman laten zich inspireren door allerlei kunstvormen, producers maken films waarin eten een belangrijke rol speelt, en modewinkels nemen een architect onder de arm om winkels met trendy eetplekken te creëren. Datzelfde zie je gebeuren in lifestylewinkels en andere concept stores. Nu eten in de mode is, zoeken ze naar een passende combinatie van fashion en food. Het is een trend, waarbij merken ondersteuning krijgen van een op maat ontworpen horecaconcept. Daardoor kan de klant het ultieme shopmoment uitbreiden met een drankje en een hapje te midden van gelijkgestemden in een coffee corner, eethoek of restaurant.

GRAANMARKT 13: GALERIE, WINKEL EN GASTRONOMIE

Tim Van Geloven en Ilse Cornelissens zijn bijzondere mensen. Ze studeerden rechten, maar gaven hun leven een nieuwe wending door een verkrot gebouw op het plein achter het Bourlatheater – Graanmarkt 13 – rigoureus te restaureren. Voor het opknappen, inrichten en exploiteren werd een team ingeschakeld, waarbij architect Vincent Van Duysen, scenograaf Bob Verhelst en BaseDesign samen een huisstijl en een bijbehorende collectie ontwikkelden. In het statige gebouw kwam een exclusieve lifestyleboetiek, met vrouwen- en mannenkleren en accessoires van designers die je niet overal tegenkomt. Daarnaast vind je er bijzondere spullen, zoals porselein van Nymphenburg uit Munchen en een servies uit een Zuid-Afrikaans dorp, waar slechts vier uur per dag elektriciteit is. Boven de winkel is een kunstgalerie. Beneden, in de kelderverdieping, kwam het exclusieve gastronomisch restaurant van Seppe Nobels. De stijl is sober en stijlvol. Kale muren in gebroken wit en betonnen vloeren worden gecombineerd met zwart meubilair, zicht op een uitgelichte keuken en tafels gedekt met smetteloos wit linnen. Seppe werd in 2005 uitgeroepen tot Beste juniorkok van België en roerde in de pannen in Osteria Le Logge in Siena, in Villa Belrose in Gassin en bij Wout Bru in het Franse Eygalières. In Graanmarkt 13 laat hij dagelijks proeven dat het mogelijk is om modern en lekker te koken zonder moleculair gegoochel. Goede producten op de juiste manier bereiden, daar gaat het om. Graanmarkt 13 heeft een terras op het plein aan de voorkant en een binnenterras aan de achterkant.

Restaurant Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen. 03 337 79 91. www.graanmarkt13.be. Zondag en maandag gesloten.

HOSPITAL / GLORIOUS: CHIC EN SMAAKVOL

Wat verenigt modewinkel Hospital en restaurant Glorious in Antwerpen ? Dezelfde huisbaas en architect, gedeeltelijk dezelfde doelgroep en de locatie, naast elkaar. Het stijlvolle Hospital is ondergebracht in een met smaak verbouwde paardenstal. In de grote ruimte vind je trendy modecollecties van zorgvuldig geselecteerde internationale ontwerpers, zoals Paul & Joe, Marlene Birger, Tim Van Steenbergen e.a. Restaurant Glorious wordt uitgebaat door Jurgen Lijcops, de vroegere directeur van Kasteel Withof. Als eminent sommelier verkoopt hij topwijnen per glas. Achter de bar staat Marco Mathieu, de Beste Barman van België 2012. Het fornuis wordt bewaakt door de geroutineerde Johan Van Raes, die zich hier in zijn element voelt en lekkers serveert, zoals duif met geplette jeneverbessen (32 euro) en krokant gebakken zwezerik met artisjok (32 euro). Modewinkel en wijnrestaurant zijn gescheiden door een steegje, waar bij mooi weer de tafeltjes buiten gedekt staan. Boven de bistro zijn drie fashion suites.

Bistro & Winebar The Glorious : De Burburestraat 4a, 2000 Antwerpen. 03 237 06 13. www.theglorious.be.

Keuken gesloten op zondag en maandag. Bar 7 dagen op 7 open.

Hospital Fashion Store, De Burburestraat 4, 2000 Antwerpen, 03 311 89 80. (Ook open zondagnamiddag).

www.hospitalantwerp.be.

RA: EEN CREATIEF PLATFORM

Het meest artistieke en meest alternatieve adres uit deze reeks is zonder twijfel RA. De platform store bestaat drie jaar en werd geopend door twee modestudenten van de Antwerpse academie, de Russische Anna Koshneroua en de Fransman Romain Brav. De twee gaven de initialen van hun naam aan het allesbehalve alledaagse project. RA is kunstgalerie, fashion store, bar en restaurant, en een ruimte voor optredens. Anna en Romain zochten naar een middel om jonge ontwerpers van over de hele wereld te ondersteunen. De naam concept store vonden zij versleten en daarom hebben zij het liever over creative platform. Bij RA tref je ontwerpen van honderdvijftig designers, boeken, vintage schoenen en allerlei andere curiositeiten. Het meubilair is zelf in elkaar getimmerd of komt uit de Kringloopwinkel. In het keukentje staat een kok die werkt met seizoenproducten van biologische boeren. Helemaal vegetarisch is ook mogelijk. Eenmaal per maand is er op vrijdagavond een themadiner met wereldse bereidingen, waarbij mode en koken samenkomen. De prijs bedraagt slechts 12 euro en het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel belangstelling is. Voor een organische lamsworst met zoete patatten, frieten, erwtjes en yoghurtsaus betaal je 17 euro. In Parijs opende een tweede RA platform store.

RA Kloosterstraat 13, 2000 Antwerpen. 03 292 37 80. www.ra13.be. De warme keuken is open van 11 tot 20 uur, vrijdag en zaterdag tot 23 uur.

VERSO / VERSO CAFÉ: BEHEERSTE LUXE

Verso begon twintig jaar terug als een kleine winkel in mannenkleding. Tien jaar geleden verhuisde de collectie naar twee historische panden, die in 1927 werden samengesmolten om er een bank in onder te brengen. Er kwam dameskleding bij en een café met terras aan de straatkant. De Verso concept storeen Verso Café worden bezocht door een internationaal publiek, wiens levensstijl aansluit bij het aanbod van Franse en Italiaanse topmerken, zoals Dolce & Gabbana, Givenchy en Dior, en bij de hedendaags-klassieke, strakke en trendy inrichting van ontwerper Glenn Sestig. Beheerste luxe zonder opulentie, tijdloos mooi. In de week zijn het vooral vrouwen die de winkel en het café bezoeken. In de weekends is het publiek gemengd. De drankenkaart vermeldt een collectie premium gins en toptonics als Fever-Tree en Fentimans, cocktails en champagnes, beginnende bij een glas Moët & Chandon voor 13 euro. De spijskaart verandert om de drie maanden en het repertoire wordt op de achtergrond begeleid door Peter Goossens. Geliefd zijn : de carpaccio Thai style met vlees van Witblauwrund, sesam en krokante salade (22 euro), Ceasar salad (22 euro) en handgepelde Zeebrugse garnalen met tomatensla en fijne frietjes (25 euro).

Verso Café : Lange Gasthuisstraat 9-11, 2000 Antwerpen. 03 206 02 02. Open van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 18.30 u., zaterdag tot 19.30 uur. Zondag en maandag gesloten. www.verso.com.

PRINCESS / RENAISSANCE: IN DE MODENATIE

In het magistrale gebouw van de Modenatie bevindt zich Bar-RistoranteRenaissance. Het modern ogende restaurant met Italiaanse keuken maakt deel uit van de multibrand storePrincess. Aan de rekken hangen ontwerpen van Alexander Wang, Céline, Victoria Beckham, Helmut Lang en Rag&Bone. Topinrichter Glenn Sestig (Molotov Lounge, Make Up Club, Culture Club enz…) ontwierp het decor en dan weet je dat vormen, licht, kleur en sfeer goed zitten. Bar-Ristorante Renaissance is te benaderen via de winkel of rechtstreeks via de straat. De zaak is de hele dag open. Buiten de gebruikelijke restauranturen presenteert men een kleine kaart (pannini, insalata,…) en dan ben je ook welkom voor een koffie of een glaasje. In de zomer is er een terras voor de deur, waar bij mooi weer ook iets gegeten kan worden. Renaissance wordt uitgebaat door de Sardijnse familie Lampis en kompaan Gianni Taris. Dat houdt een kwaliteitsgarantie in, want de broers Lampis verbonden hun naam en reputatie aan bekende Italiaanse eethuizen als Arte en Ferrier 30. De open keuken met in het zwart geklede koks voor een zwarte muur biedt gegarandeerd spektakel. Vlotte obers presenteren aan tafel olijfolie van eigen oogst en zonnige wijn uit eigen gaard. Chef Adriano Carta kreeg de opdracht om pure, eenvoudige Italiaanse gerechten te bereiden, zoals vitello tonnato (18,50 euro), uova al tartufo of spiegelei met truffel (18,50 euro) en tagliata di manzo, kort gekorst rundvlees, opgediend met raketsla en parmigiano (25,50 euro).

Bar-Ristorante Renaissance : Nationalestraat 28-32, 2000 Antwerpen. 03 233 93 90. www.resto-renaissance.be. Open van 10.30 tot 21.30 uur. Zondag gesloten.

FLAMANT HOME / FLAMANT DINING: TROUW AAN DE HUISSTIJL

Samen met de Antwerpse flagship store opende zeven jaar terug Flamant Dining, een restaurant in Flamantstijl, met een eigen ingang. De zaak staat onder leiding van de jonge Gentenaar Geoffrey Stampaert, die met stijl ontvangt. Flamant Dining is open vanaf 7.30 uur voor het ontbijt, dat met bubbels op 22,50 euro komt. De keuken staat onder leiding van Bart Van Wijmelbeke, die in huis werd gevormd. Tijdens de lunch wordt er à la carte gegeten. Moegewinkelde dames kiezen dan voorSalade Dining met tartaar van snow crab, buffelmozzarella en julienne van trostomaat (18,50 euro) of linguine met tapenade van zwarte truffel, portobello en parmezaan (15,50 euro). ’s Avonds komen vooral toeristen en zakenlieden. Dan zijn de suggesties of het drie- of viergangenmenu (43 of 53 euro) favoriet. Aan de achterkant is een rustig stadsterras, waar het bij mooi weer goed toeven is. Onder hetzelfde dak kun je ook logeren in Hotel Les Nuits, dat beschikt over 24 designkamers en twee suites.

Flamant Home Interiors – Flamant Dining : Lange Gasthuisstraat 12, 2000 Antwerpen. 03 227 74 41.

www.flamantdining.be.

Keuken maandag tot zaterdag van 7.30 tot 22 uur, zondag van 8 tot 12 uur.

BOWERY/SMETS PREMIUM STORE: CHIQUE CLUBSFEER

Smets is een in Luxemburg bekend familiebedrijf met vijfentwintig boetieks. In Smets Premium Store Brussels worden op zo’n tienduizend vierkante meter en over drie verdiepingen mode, design, schoonheid en kunst geëxposeerd. Daar hoort een exclusief restaurant bij : Bowery. De locatie werd gekozen omdat de plek gemakkelijk bereikbaar is, zowel voor de gefortuneerden uit Ukkel als voor de betere Vlaming, die vanaf de ring via het Meiserplein Brussel binnenkomt. In Bowery wordt gedineerd in chique clubsfeer : het geheel is warm en modieus zonder pronkerig te zijn. Wat op het bord komt sluit daar bij aan. De Franse chef Benjamin Laborie (30) werkte een tiental jaar bij de bekende Franse chefs Michel Bras en Michel Guérard. Zijn eetbare kunstwerkjes zijn verfijnd van presentatie en van smaak. Benjamin kookt puur met eersteklasingrediënten. Om de natuurlijke smaken te laten spreken, gebruikt hij weinig kruiden. De spijskaart is keurig tweetalig en de tafelaankleding is top.

Bowery, Smets Premium Store Brussels : Leuvensesteenweg 650-652, 1030 Brussel. 02 3251290.

www.smets.lu; www.bowery.be.

Restaurant zaterdag en zondag gesloten.

ENJOY/BMW: TRENDY CHIC

Naast de showroom van het prestigieuze Duitse automerk BMW bevindt zich de moderne brasserie Enjoy. De brand store en het restaurant staan rechtstreeks met elkaar in verbinding. Beide zijn er om het merk-imago te versterken. Het team van Choux de Bruxelles, de traiteur en restaurateur die ook andere bekende horecazaken uitbaat, zoals Le Chalet Robinson, Théâtre Vaudeville en Hippodrome Oostende, heeft drie jaar terug de chique BMW-kantine onder zijn beheer genomen. De trendy inrichting is opgebouwd uit hout, staal en leder. Aan de muur hangt met smaak geselecteerde moderne kunst van onder meer fotograaf David Lachapelle. In de open keuken met zwartbetegelde muren heeft chef-kok Philippe Lartique het voor het zeggen. Hij maakte een specialiteit van bereidingen op lage temperatuur, zoals Noorse zalm met kruidensalade en kruidensaus (18 euro) en kalfsfilet met groenten (25 euro). Ook gebraden kabeljauw met tijm, rozemarijn, courgette, kerstomaatjes en aardappelpuree met olijfolie (24 euro) is een specialiteit.

Enjoy : Waterloolaan 22, 1000 Brussel. 02 6415790. www.enjoybrussels.be.

Open 10 tot 23 uur. Zondag gesloten.

THEO & CAMPER: GOED ZITTENDE SCHOENEN & BISTRO

Bij Theo worden Camperschoenen verkocht en hoort een gezellige bistro annex stadsterras. Bart Schauwvlieghe heeft de bistro Theo onder zijn beheer, en zijn vrouw Sofie houdt zich meer met de winkel bezig. In de bistro zijn toast met geitenkaas, pancetta of mozzarella specialiteit. Ook zijn er pastabereidingen, zoals spirelli met balletjes (13 euro) of penne met scampi (16 euro). Eten is niet verplicht : op het terras kun je ook terecht voor een verzorgd kopje koffie van Cook & Boon.

Theo & Camper : Nationalestraat 33, 2000 Antwerpen. 03 226 79 19. Bistro vanaf 8.30 uur tot zonsondergang. Zondag 11 tot 18 uur.

THE MERCEDES HOUSE: FIJN ETEN TUSSEN LUXEWAGENS

Als alles volgens plan verloopt, heropent op 1 september, samen met de lancering van de vernieuwde A-klasse, het vernieuwde The Mercedes House. In het brand center aan de Grote Zavel zullen de shop, de bar, het restaurant en de tentoongestelde auto’s meer geïntegreerd zijn dan vroeger. Mercedesrijders en liefhebbers van mooie auto’s en lekker eten zullen culinair kunnen genieten tussen exclusieve voertuigen. De spijskaart wordt frivool en gaat van ontbijt en fingerfood tot een glorieus stuk Holsteinvlees. Het restaurant staat onder auspiciën van tweesterrenchef Bart De Pooter (Pastorale, Reet), die zich permanent zal laten vertegenwoordigen door chef-kok Wouter Van der Vieren (voorheen Clandestino). In de open keuken hangen camera’s die taferelen registreren die over de volle breedte van de achterwand worden geprojecteerd. De Belgische designer Bart Claeys zorgde voor de vormgeving. De ruimte is ook te huur voor concerten, meetings en andere events.

The Mercedes House :

Bodenbroekstraat 22-24, Grote Zavel, Brussel 1000. 02 400 42 50.

www.mercedeshouse.be.

DOOR PIETER VAN DOVEREN – FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content