Het old schoolste

Don’ts For Wives

Blanche Ebbutt (1913)

Origineel uit 1913, maar sinds 2007 in herdruk. Nauwelijks tien centimeter hoog en spotgoedkoop, is het een fantastisch tijdsdocument over hoe onze overgrootmoeders zich hoorden te gedragen. Bijwijlen hilarisch gedateerd (” Don’t say ‘I told you so’ to your husband”), bijwijlen verrassend modern (” Don’t let your husband feel that you are a ‘dear little woman’, but no good intellectually.”) Een hebbeding in zakformaat.

Het beste

The Gospel According to Coco Chanel

Karen Karbo

(2009)

Geen stijlgids in de strikte zin, maar zo inspirerend geschreven dat het meer effect heeft dan eender welke ellenlange lijst do’s en don’ts. Concreet : The Gospel serveert u de kijk van Coco Chanel op onderwerpen als tijd, stijl, vrouwelijkheid en elegantie, en wat ú daarvan kunt leren. Want : ” Fashion is not something that exists in dresses only. Fashion has to do with ideas, the way we live, what is happening.” Amen !

Het meest praktische

Classy

Derek B lasberg (2010)

Praktische, knipogende gids voor tieners over hoe u als lady door het leven kunt gaan, en niet als tramp. Hoe flirten met sms-en zonder dat het cyberstalking wordt, hoe je sexy kleden zonder er vulgair uit te zien en wat de nadelen van crystal meth nu precies zijn : Blasberg leidt u doorheen de jungle van gevaren die de wereld voor de aanstormende vrouw is geworden. Soms wel een beetje Amerikaans plat voor een stijlgids naar onze normen.

Het trendyste

The Fashion File

Janie Bryant

(2010)

Janie Bryant, kostuumontwerpster van Mad Men en Emmywinnares, geeft een inkijk in de kleerkast van de immer populairder wordende AMC-reeks, van Joanie’s Monroëske potloodjurken tot Betty’s klassieke Grace Kellykleedjes. Maar meer dan een handboek stijlvol-naar-retro-feestjes gaan probeert Bryant u diets te maken welke kledingstijl bij welke persoonlijkheid past. Een ode aan de verloren kunst van het opkleden.

Het Nederlandstalige

Handboek voor de Moderne Vrouw

Aaf Brandt Corstius & Machteld van Gelder

(2008)

Een soort update van het standaardwerk Femina dat een totaalgids voor het leven wil zijn. Van omgaan met liefdesverdriet over de risico’s van een burn-out tot de geneugten van een personal shopper, doorspekt met mijmeringen van Aaf Brandt Corstius, schrijfster en Volkskrant-columniste. Eerlijk : net iets té praktisch en Nederlands naar onze smaak, al onthouden wij wel hoe we voortaan een lelijke baby moeten begroeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content