Tenerife is behept met de aureool van massatoerisme. Maar in Garachico verwent het viersterrenhotel San Roque met rust en een verrukkelijk dorpsplein.Zeer zeker is het dorpsplein van Garachico, dat hooguit concurrentie van La Orotava te duchten heeft, het vredigste en aangenaamste plein dat de bezoeker op Tenerife kan vinden : statige gebouwen beladen met geschiedenis, een terras met lokale mensen die kaart spelen of van de rust van hun dorp genieten.

In een zijstraat, waar de gevels oude conventen verbergen, staat een schoon rood huis : rood staat voor bloed of wijn, baksteen, vulkaanvuur of ijzeraarde. Boven de muur wuiven palmbladeren van een afgesloten oase en priemt een hoekige toren omhoog. De houten deur geeft toegang tot het stilste hotel in het stilste dorp van het Canarische eiland, dat in veel clichés gelijkstaat met het lompste massatoerisme. Zo anders is Hotel San Roque : op de patio, het andere binnenplein herbergt een zwembad en tafels voor de dagelijkse maaltijden, is de rust compleet. “Onze eerste betrachting”, zegt Dominique Carayon, de Franse eigenaar die tien jaar terug het hotel met zijn Spaanse echtgenote heeft opgestart, “is een comfortabel en intimistisch verblijf te scheppen waar onze gasten kunnen uitrusten, doen wat ze graag doen en genieten van de combinatie van historisch kader, hedendaags design en actuele Spaanse kunst.” Een sculptuur van Mikel Navarro op de patio, een blauwe ogenhemel boven de trap, stijlvolle details. Stoelen en huisraad luisteren naar de namen Le Corbusier, van der Rohe en Mackintosh. Naast het rood, in de kamers, rustgevende kleuren : petroleumblauw, aanstekelijk grijs, olijfgroen.

Geen van de twintig kamers is gelijk. Suites hebben een jacuzzi voor het bed, in een nis glimlacht een keramieken Maria. De houten vloeren en balustrades kraken gezellig, de bar nodigt uit met schilderwerk en kostelijke drankjes, een driegangendiner laat zich vergezellen door plaatselijke wijnen, een priorat of rioja. Verwijst de zeventiende-eeuwse, aristocratische architectuur naar dorpsstichter da Ponte, de familie die hier zeven generaties heeft gewoond, dan treft het familiebedrijf met de hotelnaam meerdere doelen in één keer : voor het dorp ligt een rotsklomp in zee, San Roque is de patroonheilige van Garachico, maar ook van Valencia waar de vrouw des huizes vandaan komt, en de heilige Rocchus is geboren in Montpellier in het thuisland van Dominique. Het is een mooi visitekaartje voor de meest unieke oase op Tenerife.

Samengevat

4 Design

4 Authentiek

4 Rustig

4 Romantisch

4 Zwembad

4 Restaurant

8 Wellness

8 Celebrity Spotting

8 Trendy

4 Kindvriendelijk

IN DE BUURT

In het noordwesten van het eiland is

Garachico erg geschikt om het plezier van het verblijf te combineren met daguitstappen naar de rustige en mooie uithoeken van Tenerife. Vlakbij, in het westen, ligt het bergachtige Teno, met de kloof van Masca en op de kaap een vuurtoren.

Op 8 km heeft Icod de los Vinos, met

intimistisch plein en botanische tuin, een zeldzame drakenbloedboom. Op 30 km

liggen het mooie stadje La Orotava en de havenstad Puertode la Cruz.

In het oosten is schiereiland Anaga met bossen, bergen en canyons, vissers- dorpen en lege stranden de uitstap waard.

Geen bezoek aan Tenerife zonder een tocht door het vulkaanlandschap van de Teide, Spanjes hoogste berg in een decor van wilde vormen en kleuren.

EILANDEN TIP

Van op de Teide zie je het liggen in zee :

La Gomera, het op een na kleinste eiland van de Canarische archipel. Vanuit Los

Cristianos is het 40 minuten varen naar hoofdplaats San Sebastián. Het meest adembenemend is Valle Gran Rey met

huizen en landbouwgronden tegen de

steile flanken. De weg loopt dood aan een strandje, waar hippies en ouders met

kindjes zich thuis voelen. Zielen die het avontuurlijker willen, kunnen uitzwermen naar El Hierro, het verste eiland en ook de uiterste punt van Spanje.

PRAKTISCH

Iberia vliegt dagelijks vanuit Brussel via Madrid op Tenerife Sur of Norte (dichter bij het hotel). Info : 02 720 21 06 en

www.iberia.be

Een kamer met ontbijtbuffet voor 2

personen kan vanaf 214 euro. Voor het

diner betaalt u 25 euro, maar er zijn ook restaurants in het dorp. Vanaf vier nachten krijgt u de huurauto gratis.

Hotel San Roque, Esteban de Ponte 32, 38450 Garachico, Tenerife, Spanje, +34 922 13 34 35, www.hotelsanroque.com

Het hotel staat in de fraaie brochure van touroperator Caractère. Voor de lijst van geselecteerde reisagenten of de brochure (2,50 euro verzendingskosten) : 0902 88 014, www.caractere.be

Voor inlichtingen : Spaanse Dienst voor Toerisme, Koningsstraat 97, 1000 Brussel, 02 280 19 26, www.tourspain.be

Tekst en foto’s : Mark Gielen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content