Een oud toeleveringspakhuis van Hungaria Molens in de Leuvense Vaartkom kreeg een nieuwe bestemming en is nu een trendy bar-restaurant.

:: Hungaria ‘Food Mood’ : Baron D’Eynattenstraat 6, 3000 Leuven. 016 20 06 33. Zondag, maandag en zaterdagmiddag gesloten. Dagschotel 10 euro, lunch 17 tot 25 euro. www.hungaria.be

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

De Vaartkom was voorheen Leuvens meest industriële buurt. De overgebleven industriële gebouwen uit het begin van vorige eeuw zijn mooi door hun lelijkheid. De dreigende bouwwerken kregen een nieuwe bestemming als woning, bureau van Interbrew, fotostudio, reclamebureau of bar-restaurant. Zo werd de buurt, die voorheen niemand voor zijn plezier bezocht, een geliefde place to be. Wij kwamen op een vochtige avond naar de Vaartkom en vonden bar-restaurant Hungaria naast een neergehaald krakerspand en aan de voet van een viaduct. Het mistige tafereel had iets van Beiroet in tijden van oorlog. Hungaria heeft op het gelijkvloers een schemerige studentenbar en op de eerste verdieping een restaurant. Eigenaars zijn Filip Jans, Dirk Leunis en Gie Raeymaekers. Het trio kreeg geen horecaopleiding : de drie vrienden zijn dertigers en beschouwen Hungaria als een leuk project naast hun vast werk.

Industriële omgeving

Bij de inrichting werd zo veel mogelijk van de industriële omgeving behouden. De bar werd op een put gebouwd rond de oude ijzeren balustrade. Boven aan de trap wacht een grote en hoge ruimte met betonnen pilaren, oude houten vloeren en ijzeren schachten, die eertijds het meel transporteerden naar de vergaarbak op de eerste verdieping. Lichtarmaturen en buislampen werden gesloopt in omliggende silo’s. Wat aan deze ruwe schoonheid werd toegevoegd is niet meer dan watertoevoer, verwarming en een keuken.

Koks gekleed in rode T-shirts met Hungaria als opdruk zijn druk in de weer : de activiteiten rond het fornuis zijn gedeeltelijk zichtbaar en maken, net als de luide muziek, deel uit van de sfeer. Joris Merten werd aangenomen als chef-kok. Hij deed ervaring op in Groot-Leuvense eethuizen als Boardroom, Belle Epoque en Couvert Couvert. Om zo vers mogelijk te kunnen kokkerellen, presenteert de chef-kok een beknopte spijskaart.

Hungaria wordt tijdens de lunch bezocht door keurige zakenmensen. ’s Avonds komt men laat en is het publiek gevarieerder. Studenten met geld en avontuurlijk ingestelde Leuvense burgers, waarbij menig oud-student, voelen zich aangetrokken tot de locatie en de transformatie. Ook het zaalpersoneel kan zich zichtbaar goed vereenzelvigen met dit project. De kaalgeschoren obers die ons bedienden waren een beetje brutaal en hoeks in hun optreden, maar waren onkundig om wijnadvies te verschaffen. De kurk ging uiteindelijk van een Franse Domaine de Costeplane-Pioch de l’Oule (21 euro), een intense en karaktervolle rode wijn, gemaakt van druiven die veel zon hadden gezien.

Beperkt repertoire

Wij konden niet direct onze keuze vinden in het beperkte repertoire op de spijskaart en de suggesties op groot leien bord inspireerden ook niet meteen. Het werd ravioli van zwarte pens en ganzenlever met een witloof- en appelslaatje (13 euro). Wij zochten naar de ganzenlever en vonden dat het in deeg verpakken van bloedworst geen meerwaarde teweegbrengt (13 euro). Aan de andere kant van de tafel kwam tartaar van grofgehakte sint-jakobsschelpdieren, opgediend in een smaakoverheersende consommé en versierd met quenelle van gerookte paling (14 euro). Wij genoten van de grote portie schelpdieren en hadden medelijden met de bazen, want met dit gerecht werd niets verdiend ! Hoofdgerechten waren : het taaie en tam smakende vlees van gebraden everzwijn, op het bord gebracht met cantharellen, witloof en een zoete cassissaus, die dan weer minder goed paste bij de paddestoelen (18 euro) en het smakelijke vlees van gebraden hazenrug met pastinaakpuree en lichte pepersaus en, afzonderlijk opgediend, spruiten en knolselderpuree (18 euro). De eetzaal was inmiddels volgelopen en het ging er gezellig en geanimeerd aan toe. Om het vertrek nog even uit te stellen, sloten wij de avond af met een dame blanche, samengesteld uit industrieel ijs, warme chocolade die weigerde te stollen en halfvloeibare klopkloproom (5 euro).

Wij ervaarden de bereidingen als royaal maar soms ook onsamenhangend en onevenwichtig of misschien gewoon een beetje onvolwassen.

trendy restaurant

Keuken6/10

Decor 7/10

Comfort 6/10

Bediening6/10

Prijs/kwaliteit 6,5/10

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content