Van een onvoltooid theater in Palma de Mallorca maakte de Deen Soeren Holst een cultureel en businesscentrum. Zijn leefloft op de bovenste verdieping is even ‘rauw’ en sober ingericht als de rest van het huis.

Soeren Holst is geen man die achteromkijkt. Hij verhuisde van het Deense Vejle naar Andorra om er een meubelbedrijf op te starten. Daarvoor werkte hij twee jaar in een kruidenierszaak, nadat hij zijn opleiding bij Dansk Supermarked had beëindigd. Vandaag woont hij op het eiland Mallorca, in een loft van honderd vierkante meter, pal boven zijn werkruimte.

Dat zijn zaak uiteindelijk van de Pyreneeën naar Mallorca verhuisde, gebeurde eerder toevallig. Soeren, die een zeiler is, had in Barcelona een boot liggen waarmee hij op een dag naar de Balearen zeilde. Na korte tijd was hij daar de trotse eigenaar van een hotel in Port Portals. De eerste vier jaar huurde hij het hotel, daarna was de zaak van hem tot hij ze in 1998 weer verkocht. Zo leerde hij het eiland kennen en ontwikkelde hij zich gaandeweg tot projectontwikkelaar. “Meestal zijn het mijn eigen projecten, maar doorheen de jaren zijn we ook gaan werken met projecten van anderen”, zegt Soeren.

Vandaag is hij eigenaar van Soho House, het pand in de hoofdstad Palma waar hij zelf ook woont op de bovenste verdieping. Zijn leefruimte is op dezelfde manier ingericht als de rest van het huis : ruw, simpel en rustiek. Het gebouw was ontworpen door een architect, maar werd nooit afgewerkt. Tot Soeren in 2004 op het toneel verscheen. Hij kocht het gebouw, dat sinds 1956 leegstond, als een geraamte. Het was oorspronkelijk bestemd als theater. Soeren wou er een centrum creëren waar iedereen welkom was. Gewoon om elkaar te ontmoeten of om voorstellen te doen die zouden kunnen functioneren in het huis.

Vandaag zijn er al verschillende bedrijven die de faciliteiten gebruiken en verder is er een yogacentrum waar je kunt binnenspringen als je tijdens je vakantie yoga wil beoefenen. Soeren is zelf aanhanger van yoga en probeert daarnaast zoveel mogelijk te fietsen en te zeilen. Eigenlijk creëerde hij een plek die hem zelf het beste uitkomt.

Onder zijn woonst heeft hij een kantoor dat hij deelt met mensen uit verschillende culturen die ook in Mallorca beland zijn met hun eigen zaak. Door al deze verschillende nationaliteiten is Soho House een bloeiende, multiculturele omgeving.

Maar dat is nog niet het einde van zijn plannen voor dit pand. Een restaurant met takeaway is het volgende punt op zijn lijst, naast evenementen en vernissages in een galerie.

Ongekunsteld

De ruwe, ongekunstelde stijl is overal terug te vinden, van de schilderijlijsten tot de inboedel. De meeste stukken zijn door Soeren zelf ontworpen en geproduceerd. Heel wat spullen zijn gemaakt in Denemarken en werden nadien naar het eiland verscheept. De muren en plafonds hoorden bij het ruwe geraamte dat er al stond toen Holst het pand kocht. De betonnen vloeren met vloerverwarming die hij liet leggen, passen perfect bij de stijl van het huis, en de vensterlijsten en deurklinken die hij ontwierp, vertonen dezelfde stijl als de ruwe, smeedijzeren meubels op het terras.

Hoewel het gebouw niet typisch Mallorcaans is, heeft het iets rustieks. Op enkele verdiepingen ligt een eiken parket omdat Soeren vanaf het begin wist dat hij hier een yogacentrum wilde onderbrengen. En daar zijn dergelijke vloeren het meest geschikt voor.

De witte keuken, gemaakt door HTH Køkken, oogt zeer eenvoudig, terwijl in de badkamers en wc’s ruwe muren en meubilair van Roca de inrichting bepalen. De plafondlampen zijn dan weer van Ikea en dat is typisch voor Soeren. “Ik heb er geen moeite mee om designstukken te combineren met goedkopere alternatieven. Het maakt niet uit welke naam op een stuk staat, als het maar werkt”, vertelt hij.

Typisch voor de stijl van het huis zijn de warme tonen van de vloeren, muren en plafonds en natuurlijk ook de mooie, lichtgebogen dakpannen en de ruwe materialen die binnen gebruikt zijn voor de vensters, het meubilair en de deuren.

Door Lykke Foged – Foto’s Morten Holtum

Soeren Holst : “Ik heb er geen moeite mee om designstukken te combineren met goedkopere alternatieven. Als het maar werkt.”

De warme tonen van vloeren en muren verzachten de ruwe materialen die binnenshuis gebruikt zijn voor vensters, meubilair en deuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content